MENÜ

ROUNDUP MEGA a korai gyomosodás ellen

Oldalszám: 47
2014.01.14.

Az elmúlt tél folyamán bõséges csapadékmennyiség hullott az egész országban, ezért kedvezõnek mutatkoznak a körülmények a szántóföldi növénytermesztés számára. Az utóbbi években jellemzõen gyors felmelegedéssel jön a tavasz, ami a talaj magas nedvességtartalmával együtt elõsegítheti a gyomok tömeges korai megjelenését.

 

 

Az elõrejelzések alapján nagy valószínûséggel idén sem lesz ez másképpen. Az idõjárási körülmények mellett a változó mezõgazdasági gyakorlat is hozzájárulhat a korai gyomosodáshoz. Egyre több gazdálkodó ismeri fel a kímélõ talajmûvelésben rejlõ elõnyöket és alkalmaz emiatt a hagyományos szántáson alapuló talajmûveléstõl eltérõ, forgatás nélküli talaj-elõkészítést vagy direktvetést. Idõközben elindult a sávos mûvelés intenzív adaptálása hazai körülmények közé. Ebben az esetben a direkt vetés és a mélyebb, esetleg forgatásos mûvelés kombinációja kerül felhasználásra, ötvözve a direkt vetés elõnyeit, a gyorsabb kezdeti fejlõdést elõsegítõ hagyományos mûveléssel. A bolygatatlan felületen tömegesen elõfordulhatnak õszi kelésû gyomnövények, de zavartalanul fognak kelni a tavasziak is.Összefoglalva, számos olyan körülmény kialakulhat idén szántóföldi viszonyok mellett, amely megköveteli a gyomok vetés elõtti vegyszerrel történõ irtását, annak érdekében, hogy a kultúrnövények zavartalanul fejlõdhessenek, illetve a terméseredményeket leginkább befolyásoló korai gyomversengés minél mérsékeltebb legyen:- kímélõ talajmûvelésben történik a növénytermesztés, amely lehet sávos, minimum mûvelés, vagy direkt vetés. Mind a két esetben tömegesen kelhetnek a gyomok vetés elõtt a csökkentett talajmûvelés miatt,- nedves talajfelszín akadályozza a vetõágykészítést, miközben a gyomok tömegesen kelnek,- mezei acattal erõsen fertõzött a terület. A kihajtott egyedeket vetõágy elõkészítõ mechanikus mûvelettel is vissza lehet vágni, de azt követõen bokrosan és hamar újrahajtanak.

 A ROUNDUP formulációk és ezen belül a ROUNDUP MEGA felhasználásának hagyományosan egyik gyakorlati szempontból fontos területe a vetés elõtti gyomirtás, míg a vetés utáni–kelés elõtti, úgynevezett pre-poszt alkalmazás az utóbbi idõben terjedt el. A pre-poszt technológia lényege, hogy a kezelés idejére a gyomok már kikeltek, míg a vetett növény csírája még a talajban van. Az idõzítés kiválasztása a helyi körülményeken múlik:

 


 

 

A tavaszi idõjárási körülmények gyakran kedvezõtlenek a növényvédelmi munkákhoz, ezért azokat a készítményeket célszerû kiválasztani a kezeléshez, amelyek hatását kevésbé befolyásolja az idõjárás. Különleges összetételének köszönhetõen ilyen a ROUNDUP MEGA a következõ okok miatt:- kiváló az esõállósága,- a harmatos gyomállomány ellen is hatékonyan alkalmazható, így nem szükséges megvárni míg a harmat teljesen felszárad. Ezáltal jelentõsen megnõhet a permetezõgép területteljesítménye,- száraz, hûvös körülmények kevésbé befolyásolják a hatását. A jelenlegi nedves idõjárási körülmények után gyorsan beköszönthet egy száraz periódus, ami beindítja a gyomok védekezési mechanizmusait,- gyors felszívódásának köszönhetõen a kezelés után csak rövid ideig kell várni a talajmunkával vagy a vetéssel. Magról kelõ gyomok esetében minimum 3 órát, évelõk elleni védekezéskor 2-3 napot,- a pre-emergens felhasználásra engedélyezett készítmények széles körével kombinálható.

 


 

FELHASZNÁLÁSI JAVASLATA ROUNDUP MEGA dózisát a területen uralkodó gyomnövényekhez szükséges igazítani.

 


 

 

Vetés elõtti felhasználás esetén önmagában kerül felhasználásra, míg pre-poszt idõzítésben célszerû az alkalmazott talajherbicidekkel kombinálva egy menetben kijuttatni.A ROUNDUP MEGA keverhetõ a legtöbb pre-emergens felhasználásra engedélyezett készítménnyel. Széles körû keverhetõségi vizsgálatok kerültek beállításra a fõbb szántóföldi kultúrában, vetés után, kelés elõtt alkalmazott gyomirtó szerekkel. A statikus és folyamatos keverésre alapozott dinamikus vizsgálati módszerrel történt a lehetséges kombinációk vizsgálata. Az eredmények alapján minimálisra csökkenthetõ a keverési problémák elõfordulása, ha a folyamatos mozgásban tartott permetléhez utoljára kerül hozzáadásra a ROUNDUP MEGA. A nagyobb biztonságra való törekvés érdekében üzemi felhasználás elõtt keverési próba javasolt.