MENÜ

Minõségi lombtrágyák az Arystától!

Oldalszám: 69
2014.01.14.

Az elmúlt években tapasztalható folyamat, hogy a kertészeti és szántóföldi növények esetében egyaránt erõsödik a lombtrágyázási technológia jelentõsége, egyre nagyobb mennyiséget használva fel az ilyen anyagokból. Korábban is voltak persze e téren is hullámhegyek és hullámvölgyek, de a most tapasztalt növekedés mintha állandósulni látszana. Ezt tapasztaljuk mi is az Arystánál azoknál a termékeknél, amelyek ilyen célra használhatók. Az alábbiakban egy kis ízelítõt szeretnénk adni kínálatunkból, bemutatva az Adob lombtrágyacsalád tagjait.

 

 

Az ADOB termékek gyártójával való együttmûködésünk négy évre tekint vissza. Azt már a kezdetekkor tudtuk, hogy innovatív gyártóval van dolgunk, aki minõségi termékeket állít elõ. Termékeikbõl jelenleg az Arysta kínálatában három komplex lombtrágya, és háromféle mono mikroelemtrágya található.

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A TERMÉKCSALÁD TAGJAIRÓL- Az összetett és a mono mikroelemgyárakra egyaránt igaz, hogy a legtöbb lombtrágya esetében használt EDTA kelátképzõvel szemben, ezekben a termékekben IDHA kelátképzõ található. Ez az egyetlen mesterségesen elõállított komplexképzõ vegyület, ami biológiai úton tökéletesen lebomlik, szemben a korábban használt EDTA-val, ami egyáltalán nem fog lebomlani, még hosszú idõ után sem,- az ADOB komplex lombtrágyák általános ismérve, hogy mikroelem-tartalmuk magas, nem egyszer akár többszöröse is a jelenleg forgalomban lévõ vízoldható szilárd levéltrágyákban megtalálható mennyiségnek. Vízoldhatóság szempontjából is nagy elõny, hogy a mikroelemeket granulátum formájában tartalmazzák a komplex ADOB lombtrágyák, mint ahogyan természetesen a mono mikroelemtrágyák is,- a nitrogént nem karbamid, hanem ammónium-nitrát, kálium-nitrát, és ammónium-szulfát formájában tartalmazzák. Ez több szempontból is jelentõs eltérés egy szokvány lombtrágyához képest. Ezek a nitrogénformák nem lökésszerû behatást jelentenek a növény életfolyamataiba, hanem viszonylag lassú, fokozatos, de biztos hatást. Mivel ezeknél a hatóanyagoknál nem szükséges az összetapadást gátló adalékanyagok használata, elkerülhetõ azok káros, esetenként perzselés formájában megmutatkozó mellékhatása,- az összetapadást gátló adalékanyagok hiánya pozitív módon befolyásolja az ADOB termékek más készítményekkel való keverhetõségét is. Tankkeverékben fungicidekkel és inszekticidekkel is gond nélkül juttathatók ki. A permetezéshez használt víz eltérõ minõsége miatt (pl. lebegõanyag-tartalom) célszerû ilyen esetekben keverési próbát végezni,- a vízoldható ADOB lombtrágyákra általánosan igaz, hogy jól és maradék nélkül oldódnak, így a permetezõ berendezések vegyszerbemosó tartályában is gond nélkül beoldhatók.

 

TECHNOLÓGIAI JAVASLAT- Kalászos növények esetében az ADOB Extra Gabona levéltrágya kijuttatásának optimális ideje a bokrosodás vége, szárbaindulás eleje, illetve a zászlóslevél megjelenése, kalászhányás idõszaka. A készítmény jól keverhetõ más készítményekkel, így kijuttatása beilleszthetõ a lomb- és kalászvédelem technológiájába. A javasolt dózis mindkét esetben 2–4 kg/ha.- Repcében az ADOB Extra Napraforgó-Repce levéltrágya kijuttatását a szárbaindulás kezdetekor, illetve a zöldbimbós állapotban javasoljuk elvégezni. A termék jól keverhetõ más készítményekkel, így kijuttatása az egyéb növényvédelmi munkákkal összehangolható. A javasolt dózis mindkét kijuttatási idõszakban 2–4 kg/ha.- Napraforgóban az olajos növények számára kedvezõ tápanyagarányokkal rendelkezõ ADOB Extra Napraforgó-Repce levéltrágya felhasználását javasoljuk. Kijuttatásának optimális idõszaka egyrészt a 6–8 pár leveles kor, másrészt a csillagbimbós állapot. Az elsõ alkalommal 2–4 kg/ha, míg a második alkalommal 4–6 kg/ha mennyiségben juttassuk ki, az egyéb növényvédelmi beavatkozásokkal egy idõben.- Az ADOB Profit lombtrágya felhasználását elsõsorban kertészeti növények termesztésében javasoljuk. Magas káliumtartalmának megfelelõen segíti a terméskötõdést követõen, a termés növekedésének, érésének idõszakában megnövekedõ tápanyagigény kielégítését.

 

 


 

Nagyításhoz katt a képre

 

 

Somos Ferenc

Arysta Magyarország Kft.