MENÜ

Összefüggés az évszakok és a tehenek szomatikus sejtszáma között az ír és a brit tejelõ állományban

Oldalszám: 125
2014.01.14.

Februártól augusztusig tart a mastitis fertõzések kulcsperiódusa, ez derült ki abból a kutatásból, amit a britek végeztek a szomatikus sejtszám és az évszakok közötti kapcsolat vizsgálatára.

 

 


A tejben megtalálható szomatikus sejtszám (SCC) szezonális növekedése gazdasági jelentõségû a tejtermelõknek, mert csökken a termelés hatékonysága és rövidebb ideig áll el a tej, valamint a termelõknek pénzügyi hátrányt is jelent. Az ír tejelõ állományban a tej SCC-je õsszel volt a legmagasabb (Berry, 2006), de ez az Egyesült Királyságban nyáron következett be (Herds, 2006). A kutatás célja az volt, hogy leírják az összefüggést az évszakok és a tehenek SCC száma között az ír és brit tehenészetekben. Fõleg a tendenciák meghatározása volt elsõdleges. Eredmény: az ír állományokban erõsebb és változatosabb a kapcsolat a hónap és az SCC szám között, mint a brit teheneknél. Ez volt a fõ megfigyelés a tendencia során is az elegytej SCC számában az ír állományoknál. A tehén szintjén növekedett SCC, és a változatos SCC adatok azt mutatják, hogy februártól augusztusig tart az az idõszak, amikor tõgyön belüli fertõzés nagyobb eséllyel alakul ki és gyakrabban válhat krónikussá is, ami hozzájárulhat a nyerstej magas SCC számához az év késõbbi hónapjai során, problémát okozva a tejiparnak.

 

Ezért fontos, hogy nyomon kövessék az új fertõzések arányát és a gyógymódokat – egyedileg – a nyár folyamán, és a farmon konkrét intézkedések kellenek a nyerstej SCC számától függetlenül. Ugyanakkor további munka szükséges annak bizonyítására, hogy az új fertõzések tavasztól nyárig hozzájárulnak-e a tej SCC számához az év késõbbi részében? Az új, tõgyön belüli fertõzések arányának ellenõrzése tavasszal és nyáron része kell legyen a nemzeti CellCheck programnak Írországban.

 Forrás: TheDairySite, 2013. március 21.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán