MENÜ

GABONAPIAC: Útmutató a csávázott vetõmagok felelõsségteljes vetéséhez

Oldalszám: 23
2014.01.14.

A vetõmagcsávázás célzott növényvédelmi eljárás, amely során a növényvédõ szerekben (csávázószerekben) lévõ hatóanyagokat közvetlenül célfelületre juttatjuk ki. Csávázással – a hagyományos állománypermetezéshez vagy a talaj sorkezeléséhez képest – nagymértékben csökkenthetõ a felhasznált növényvédõ szer mennyisége, és ezáltal a környezeti terhelés.

 

 

A csávázószer gyártó és forgalmazó cégek közel egy évszázadra visszatekintõ múltat tudhatnak maguk mögött a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében. A hatóanyagok fejlõdésével együtt fejlõdtek a különbözõ csávázószer formulációk, eljárások (száraz-, nedves-, habos és gél csávázás) és mûszaki megoldások (folyamatos-, ill. szakaszos csávázó gépek) is. Egyik fontos – ha nem a legfontosabb – mozgatórugója a fejlesztéseknek a fokozódó környezetvédelmi és egészségvédelmi elvárásoknak való megfelelés.Leszögezhetjük, hogy minden növénytermesztésben érdekelt szereplõ (nemesítõk, vetõmag-elõállítók és nem utolsó sorban a termelõk) számára fontos a csávázás: az egyre értékesebb vetõmagokat minden szempontból védeni kell! Ezt az összetett feladatot csak megfelelõ szakmai és technikai felkészültséggel lehet véghezvinni. Ezt indokolja, hogy a vetõmag számos feldolgozási és kiszerelési folyamaton keresztül jut el a termelõhöz – tisztítva, kalibrálva, csávázva és kiszerelési egységekbe egalizálva. Ezen feldolgozási mûveletek mindegyikének hatása van a végtermék minõségére, ezért nem mindegy, hogy azokat milyen minõségben hajtják végre.A vetõmagipar a csávázás során maximális gondossággal jár el, de egyes vetõgéptípusokban a csávázott vetõmagok egymáshoz dörzsölõdése így is porleválást okozhat, amely a vetés során a szabadba juthat. Ezért kiemelten fontos, hogy a vetési munkálatokra vonatkozó kockázatcsökkentõ intézkedések termelõi szinten bevezetésre kerüljenek.A környezeti terhelés kiküszöbölésére a csávázószer gyártók, a csávázószereket felhasználó vetõmagvállalatok és vetõmagüzemek az alábbi alapelveket dolgozták ki a vetést végzõ gyakorlati szakemberek számára:

  

 

A 11. pontban leírt berendezés a porelvezetõ adapter, azaz deflektor, amely a szívólevegõs vetõgépek ventilátorából kilépõ elhasznált levegõt a csõvezeték segítségével levezeti a talajhoz. Kísérleti adatokkal alátámasztott tény, hogy a berendezés alkalmazásával az esetleges por elsodródásának mértéke a tizedére csökkenthetõ. Magyarországon a rovarölõ csávázószerek engedélyokirata kötelezõen elõírja a deflektor használatát.A vetõgépeket gyártó vállalatok az új gépeket már deflektorral felszerelve szállítják. A régebbi vetõgéptípusokra a gépgyártóktól is beszerezhetõek az adapterek, de pár óra alatt, minimális anyagfelhasználással akár házilag is készíthetõ egy ilyen berendezés.

 

A csávázószer gyártók, a vetõmag-elõállítók és a termelõk közös érdeke, hogy a környezet és az emberi egészség megõrzése érdekében felelõsséget vállaljanak az elõírt technológia pontos betartásáért a csávázást végzõ üzemtõl egészen a csávázott vetõmag elvetéséig.