MENÜ

VÁLTOZÁSOK ÉS ÚJDONSÁGOK AZ ARYSTA TERMÉKPALETTÁJÁN

Oldalszám: 71
2014.01.17.

Megerõsödött értékesítõi csapattal és igencsak kibõvült termékpalettával kezdte az újévet az Arysta Magyarország Kft.

 

 

A januári évindító kereskedelmi rendezvényen Herpai Sándor (a képen) ügyvezetõ igazgató elmondása szerint a cég 2012-ben mintegy 19%-kal növelte forgalmát, mely alapján 2013-ra is bizakodóan tekintenek. Ehhez rendelkezésükre áll három új munkatárs, 11 új termék és 2 új beszállító. Spilák Krisztina fejlesztõ ismertette az új készítményeket, illetve az engedélyezésben bekövetkezett változásokat.

 

 


 

 

 ROVARÖLÕ SZEREKA Pyclorex Neo klórpirifosz hatóanyagú készítmény repcében való kijuttatását erõteljesen korlátozták. A méhekre való veszélyessége miatt korábban sem lehetett virágzó állományban kijuttatni a szert, viszont a tavalyi évtõl okiratban is rögzítették, miszerint a kezelés legkésõbbi kijuttatása repcében a rejtett bimbós állapot, illetve az AKG-s programban csak õsszel lehet használni a készítményt.Új készítmény a Markate 50, mely az idei évtõl került az Arysta termékpalettájára. Méh-veszélyességi szempontból mérsékelten kockázatos a besorolása, éppen ezért méhkímélõ technológiával alkalmazható, elsõsorban a repce- és a mustárkultúrákban.A Safran névre hallgató új rovarölõ szer hatóanyaga abamektin, amely felszívódó rovar- és atkaölõ hatóanyag. A készítmény a tojást kivéve a kártevõk valamennyi fejlõdési stádiumára hat. Körtében a körtelevélbolha ellen hatékony, engedélye még paradicsomkultúrára szól. Permetezése éjszaka javallott.

 GOMBAÖLÕ SZEREKA Captan hatóanyagú készítmények közül a Captan 50 WP kivonásra került, helyette viszont megmaradt az Orthocid 80, a maga korszerû WDG formulációjában.2013-tól a Necator 80 WG kéntartalmú, preventív hatású készítmény pedig Necator Plus néven kapható.A Proxanil 450 SC a felszívódó propamokarb és a lokálszisztémikus tulajdonságú cimoxanil gyári kombinációja. Kizárólag burgonyában, burgonyavész ellen engedélyezett a készítmény.

 GYOMIRTÓ SZEREKAz Arysta eddig is gazdag cukorrépa gyomirtószer-kínálata újabb taggal bõvült a Beetup Compact készítmény jóvoltából. A fenmedifám és a dezmedifám hatóanyagok gyári kombinációja a magról kelõ kétszikû gyomok ellen használható eredményesen. A gyártó osztott formában javasolja a szezononként maximum 3 alkalommal történõ kijuttatást.A cég megkezdte egy szulfonil-karbamid típusú, Londax névre keresztelt rizsgyomirtó szer forgalmazását is, mely valamennyi rizsben elõforduló gyomnövény ellen hatékony. Amennyiben a területen nagy egyedszámban található kakaslábfû, kijuttatásakor kombinációs partner hozzáadása javasolt.Valamennyi kalászos kultúrában engedélyt kapott a Nautius új kalászos gyomirtó szer, mely a magról kelõ és egyes évelõ kétszikû gyomok ellen rendelkezik kiváló hatékonysággal. Ha felhasználásakor a Flurostar nevû kombinációs partnerrel együttesen alkalmazzuk, szinte teljes lefedettséget tudunk biztosítani a gyomok ellen. A készítménynek nincs utóvetemény-korlátozása.

 TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁSA Nutrifer Cink SC után 2013-tól és Nutrifer Réz készítmény is folyékony – SC formában – kerül forgalmazásra. Az Adob vízoldható lombtrágya termékcsalád már évek óta szerepel az Arysta kínálatában. Ettõl az évtõl jelentõs változás történt az Adob Extra Gabona, az Adob Extra Napraforgó, -Repce, valamint az Adob Profit termékek formázásában. Az eddig alkalmazott EDTA kelátképzõ komplexet – Magyarországon egyedülálló módon – felváltotta a biológiai úton tökéletesen lebomló IDHA (imino-diborostyánkõsav) kelátképzõ adalékanyag.Új, EK mûtrágyaként kerül forgalomba az ATS Agro Flow, mely az alma termésritkító technológia egyik fontos eleme lehet. Három módon fejti ki hatását; a bibék leperzselése révén megakadályozza a mellékvirágok nem kívánt megtermékenyülését, az etilénszint emelésével stresszhatást okoz – megakadályozva ezzel az esetleg megtermékenyült mellékvirágok további fejlõdését –, a tápanyaghatása által a következõ évi virágrügyképzõdésre van hatással. A megfelelõ eredmény elérésének kritikus pontja a kijuttatási idõpont helyes megválasztása, alkalmazása a fajta és az ültetvény korától függ.Az ettõl az évtõl forgalmazott PlanStart mikrogranulált starter mûtrágya ismérvei, hogy nem higroszkópos, nem tapad és nem is porlik, valamint minden szemcse azonos mennyiségû hatóanyagot tartalmaz. Valamennyi szántóföldi kultúrában felhasználható.

 EGYÉB TERMÉKEKAz AD Contact permetezési segédanyagot a posztemergens gyomirtó szerek hatásfokozására, a Melius hatásfokozó adalékanyagot pedig lombtalanításra (állományszárításra) engedélyezett készítmények, egyéb légi és földi úton kijuttatható gyomirtó szerek, gombaölõ szerek és rovarölõ szerek permetlé elsodródásának megakadályozására ajánlja a gyártó.Négy év magyar fejlesztésének eredménye a Fitokondi természetes eredetû, új hatású növénykondicionáló készítmény, mely az összes zöldség- és dísznövénykultúrában, szõlõ-, gyümölcs- és szántóföldi kultúrákban engedélyt kapott. A hatása a növekvõ szöveti enzimaktivitásban, a növény felületén az erõsebb és vastagabb viaszképzõdésben mutatkozik meg. A jobb bõrszöveti állomány csökkenti a kórokozók, szívókártevõk betelepedésének esélyét, csökken a levelek párologtatása, javul a növény szárazságtûrõ képessége. A 2013-as évtõl az Arysta a Fitokondi kizárólagos forgalmazója lett!

Az Arysta LifeScience 2013. évi teljes termékkínálatát megtekinthetik itt.

 

 


 

 

 

-ga-