MENÜ

Miniszter a Carraro traktoron

Oldalszám: 6
2014.01.17.

Az idei AGROmashEXPO várakozáson felüli látogatószámot írt a kiállítás történelemkönyvébe a 45 ezer fõt meghaladó résztvevõvel. Az Agrolánc Kft. ügyvezetõ igazgatója, Szemerei Károly cégük sikerei közül kiemelte, hogy az expóra látogató Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter televíziós interjúját követõen standjukat is megtekintette.

 

A miniszter érdeklõdése az újdonságokra fókuszált, egyúttal a cégrõl tájékozódva a piaci lehetõségekrõl is informálódott. Az Agrolánc Kft. 23 éve van jelen a hazai piacon, azóta képviseli kizárólagos importõrként a Carraro céget: a szõlõ- és gyümölcsszektorban forgalmazva 26–95 LE közötti ültetvénytraktoraikat. A cég eredményességét jellemzi a tavalyi jól sikerült esztendejük is, amikor 1,2 Mrd-os árbevételt könyvelhettek el. Piacvezetõk lettek 55%-os részesedésükkel az 51–80 LE közötti kategóriában. Az Agrolánc által képviselt olasz traktorgyártó cég mindig kiemelt figyelmet fordított a magyar piacra, amelynek egyik eleme a megfelelõ szerviztechnika.A több lábon állás jegyében a közel negyedszázados múlttal bíró hazai cég a szõlõ-gyümölcsszektor traktorain túl az összes eszközt is forgalmazza – a Rinieri nevû olasz gyártó speciális gépeit – a sormûvelés, a csonkázás és egyéb mûveletekhez – kínálja. A kiállítás kiváló lehetõséget jelentett a képviselt termékeik ideális bemutatására – ennek megfelelõen minden traktoruk mögé egy-egy munkaeszköz kapcsolásával mutatták be a technológiát az általuk javasolt módon. Ezek a gyakorlati demonstrációk hozzájárultak ahhoz, hogy nagyszámú igény jelentkezett náluk a gépeiket és technológiáikat illetõen és jelentõs mennyiségû a konkrét és potenciális árajánlatkérés is.

 

 


 

 

 Az érdeklõdést nyilván generálta az a nagy várakozás is, amely a pályázatokra tekint – úgy fest azonban, hogy traktorra egyelõre nem lehet pályázni, viszont a kisebb munkagépekre igen. S bár majd’ mindenki várakozó állásponton van, az ország teherbíró képessége nem engedheti meg, hogy ilyen mértékû traktorpályázatot írjanak ki, de a következõ uniós költségvetési évben talán elképzelhetõ, hogy ez változik. Az igazgató úgy véli, hogy talán jobb is, ha a reális tervezést nem zavarja meg a pályázat, vagyis a beruházás nem függvénye a pályázatnak. Tapasztalataik szerint ugyanis, hogy ha bármilyen „zavaró” tényezõ adódik, akkor megáll az értékesítés, mert mindenki a pályázati lehetõségre vár, amellyel megtámogathatják a saját befektetéseiket a gazdák. Több év is igazolta, hogy jobb, ha egyértelmûen kijelentik a döntéshozók, hogy nincs pályázati lehetõség, mert akkor mindenki a saját erejéhez mérten próbál fejleszteni és elõrelépni. Ez a kereskedõi tapasztalat – de természetesen rendkívül fontos az uniós pénzek bevonása, a lehívásokra pedig komoly keret áll rendelkezésre.Az Agrolánc Kft. fennállása óta még soha sem volt veszteséges, és továbbra is igyekszik a mindenkori jogszabályi környezetben a lehetõ legjobbat kihozni az értékesítéseibõl, amely a szõlõ- és gyümölcsszektor résztvevõinek kiszolgálásán túl kiterjed a kommunális szektorra is, ahol az önkormányzatok gépellátásában veszik ki a részüket.

 

-Keresztes-