MENÜ

Zöldpajzs®

Oldalszám: 35
2014.01.17.

A repcét a nitrogén- és foszforigényes növények között tartják számon, de fontos gondoskodni a megfelelõ mennyiségû kálium-, magnézium-, kén- és bórutánpótlásról is. A felvehetõ tápanyagokból a nagyobb mennyiséget tavasszal igényli a repce, a nagy zöldtömeg kifejlõdésekor.

 


A Zöldpajzs® olyan speciális levéltrágya, amely komplex formában tartalmazza a repce gyökérképzéséhez, szárképzõdéséhez, virágzásához és terméskötõdéséhez szükséges makro- és mikroelemeket, mint tápanyagokat, egyúttal csökkentve a növényi kórokozók lehetséges kártételét.

 

A Zöldpajzs® nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának köszönhetõen megelõzhetõek a tavasszal fellépõ makroelem hiánytünetek, mint a fiatal levelek sárgulása, a vékony szár vagy az erõs növekedésbeli visszamaradás. A tavaszi induláskor kiadott nitrogén serkenti a fõhajtások növekedését, segíti az oldalhajtások képzõdését, stimulálja a rügyek képzõdését a fõ- és mellékágakon, valamint serkenti a levél- és virágkezdemények kialakulását.

 

A repcének közismerten nagy a kénigénye is. A kén elengedhetetlen az olajok szintéziséhez, de fontos szerepe van a klorofill képzõdésében is. Elengedhetetlen a magas hozamok eléréséhez. Tavasszal, induláskor a rovarölõvel egy menetben kiadott Zöldpajzs® nagyban hozzájárul repceállományunk biztonságos indulásához.A magnézium a klorofillképzéshez szükséges, nélküle a növény nem képes fotoszintetizálni. A szénhidrát anyagcsere enzimrendszerének katalizátora, a kénnel együtt vesz részt a repcenövény olajszintézisében.A mikroelemek közül a repce esetében a bór a legfontosabb. Legismertebb funkciója a virágok megtermékenyülésének elõsegítése. A bór hiányakor a repce gyökérzete gyengén fejlõdik, a bimbók, becõk elszáradnak, vagy nem is képzõdnek. A bibe bórtartalma teszi lehetõvé a pollentömlõ kihajtását. A bórellátottság fontos az egész tenyészidõ alatt, a virágok kifejlõdésénél különös jelentõségû. A virágzás elõtt adott Zöldpajzs® teljes egészében fedezi a repce bórigényét, biztosítva ezzel a jó termést.

 

 


 Most még nem késõ segíteni, hogy az õszi befektetések (vetõmag, ráfordított munkaköltség stb.) ne vesszenek kárba.

 

Sepsi Eszter

szaktanácsadó növényorvos

Mobil: +36-30/962-8910

E-mail: [email protected]

 

Pelczéder Tibor

szaktanácsadó növényorvos

Mobil: +36-30/976-1362

E-mail: [email protected]