MENÜ

DuPont - Pioneer Prémium Ajánlattal realizálható a korai vetés elõnye!

Oldalszám: 60-61
2014.01.17.

A tavalyi év tapasztalatai is azt mutatják érdemes volt korán vetni a kukoricát, hiszen sok minden már a kezdetekkor eldõlt. 2012-ben a tavaszi hónapok (március, április) rendkívül szárazak voltak, így a normál idõben elvetett kukorica a legtöbb esetben kiszáradt talajba került. A kukorica csírázását és korai kezdeti fejlõdési erélyét tovább rontotta a május eleji erõteljes lehûlés, ezért kettõs kelések alakultak ki, ami hatással volt a termésre és a betakarításkori szemnedvességre. A korai vetéseknél ez a jelenség kevésbé volt tapasztalható, hiszen még nedves talajba került a vetõmag, ezért egyenletesebb, biztosabb kelést tudtunk elérni. Mindenkit foglalkoztatnak a következõ kérdések! Lehet túl korán vetni? Lehet túl késõn vetni? A kérdésekre adható válasz természetesen mindig évjárat függõ.

 

 


Elõnyök a korai kukoricavetés esetén: - Kései hibridek esetén a tenyészidõszakot jobban ki tudjuk használni, és így realizálható ezekben a hibridekben rejlõ nagyobb terméspotenciál.

- Korábban virágzik a növény, így elkerülhetõ a július derekára jellemzõ légköri aszály, ezáltal a megtermékenyülés sikeresebb. 

-  A korai vetések esetében alacsonyabb növényállomány alakul ki, és ez egyben nagyobb szárszilárdságot is jelent. 

- A vízleadás üteme gyorsabb, mert relatív magas a napi átlaghõmérséklet a fiziológiai érettség elérését követõen. 

- Hamarabb megtörténik a talajtakarás, ezért kisebb a gyomosodás veszélye. 

- Munkaszervezés szempontból is kedvezõ lehet, hiszen ezáltal a munkacsúcsok széthúzhatóak, a korábbi betakarítás, az õszi munkák is tervezhetõbbek lesznek.

Buktatók a korai kukoricavetés esetén: - A hideg talajban lassabb a csírázás megindulása, a növény kialakulásáig is hosszabb idõ telik el. Nem ritka, hogy két-három hét alatt sorol ki a kukorica.

- A vetés mélységében az egyenetlen talajhõmérséklet következménye, az egyenetlen kelés, így szétnõtt állomány alakul ki. 

- Lassabb, vontatottabb kelés esetén a fiatal csíranövény hosszabb ideig van kitéve a talajlakó kártevõk és kórokozók jelentette veszélynek.

 

 

 

Azok a termelõk, akik az új Pioneer Prémium Ajánlatát választják, realizálhatják a felsorolt elõnyöket, úgy hogy a korai vetés jelentette kockázatot minimálisra csökkentik. Ebben az ajánlatban a kiválasztott tételek minimum 95%-os meleg csírával rendelkeznek, és a PST (Pioneer Stressz Teszt) értékük is a legmagasabb. A PST egy, a Pioneer által kidolgozott módszer, amellyel a hideg körülmények közötti csírázást tudjuk mérni. A PST a Cold tesztnél tökéletesebben modellezi a szántóföldi viszonyokat, amelyek a korai vetés idõszakában elõfordulhatnak (hideg, nedves levegõtlen körülmények). A kiváló vetõmag minõség mellett, a jó korai fejlõdési erély is szükséges a robbanásszerû keléshez. A Pioneer hibridek általában jó korai fejlõdési eréllyel rendelkeznek, de a Pioneer Prémium Ajánlatban a kiemelkedõen jó korai fejlõdési erélyû anyagok kerültek. Ezek a hibridek a következõk:

 


 

 

PIONEER PRÉMIUM AJÁNLATTAL KOCKÁZAT NÉLKÜL

MAXIMALIZÁLHATJA PROFILJÁT!

 

Egymástól eltérõ évjáratok esetén is tapasztalható a

korai vetések elõnye a kísérletekben (1.-2. sz. ábra)

 


 

 


 

 

A Pioneer Prémium vetõmagokkal a korai vetés megkezdhetõ amennyiben: - A talajhõmérséklete a vetés mélységében (5-6 cm) legalább a 8 0C-ot elérte. 

- Az idõjárás elõrejelzés tekintetében nem várható jelentõs lehûlés. Ha az elkövetkezõ napokban kedvezõtlen események várhatóak (havazás, hideg, nagy mennyiségû csapadékkal) inkább várjunk a vetéssel. Március közepétõl agrometeorológiai elõrejelzéssel igyekszünk segíteni a vetést érintõ döntésekben, a korábbi évekhez hasonlóan hetente kétszer fogjuk küldeni e-mail-ben a prognózist. 

- A korai vetés esetén arra legmegfelelõbb táblát válasszuk ki. Ilyen területek jó vízgazdálkodással, könnyû szerkezettel rendelkeznek, amely elõsegíti a talaj felmelegedését. A kötött, nehezen felmelegedõ, vízzel telített és vízállásra hajlamos talajok nem alkalmasak a korai vetésre! Természetesen célszerû figyelembe venni a terület „elõéletét” (elõfordult-e már az adott táblában korainak mondható vetés és az mennyire volt sikeres).

A partner kérésére a Pioneer területi agronómusa segít a vetés idõpontjának meghatározásban, a következõ adatok pontos értelmezésével: - A hibridek hidegtûrése, csírázóképessége és korai fejlõdési erélye. 

- Talajhõmérséklet elõrejelzése. 

- A vetést követõ napok idõjárás elõrejelzése.

A gyors, robbanásszerû kelésnek a másik feltétele a talajok jó fizikai állapota. Egy tömörödött talaj a gyökérzet fejlõdésnek komoly akadályt jelent. Ennek eredménye, hogy egy esetleges késõbbi aszályos periódus jobban megviseli a növényt. A kedvezõ talaj biztosítása a gazda feladata.

 

 


 

 

 

Kérjük, látogasson el weboldalunkra, az alábbi linkre kattintva! 

www.pioneer.com/hungary 

 

 Pákozdi István 

Pioneer termékmenedzser