MENÜ

Az új, továbbfejlesztett Monsoon megérkezett

Oldalszám: 70
2014.01.17.

A Monsoon – a Bayer CropScience saját fejlesztésû posztemergens kukorica gyomirtó szere, 22,5 g/l foramszulfuron és 22,5 g/l izoxadifen-etil hatóanyag-tartalommal, mint Monsoon (45 OD) – 10 éve került forgalomba. Bevezetését követõen mindössze néhány év alatt az egyik legnépszerûbb posztemergens kukorica gyomirtó szerré vált Magyarországon. A szulfonilurea típusú kukoricaherbicidek között ma is a legnagyobb területen kerül felhasználásra (Kleffmann, 2012).

 

 

 

VÁLTOZÓ GYOMOSODÁSAz utóbbi évek szélsõségesen száraz, vagy éppen ellenkezõleg extra csapadékos idõjárása, a sematikus herbicidhasználat és egyéb tényezõk nagyban hozzájárultak, hogy egyre többféle gyomnövény okoz termésveszteséget a kukoricában. A problémát az okozza, hogy bizonyos gyomfajok nagyobb mélységbõl és késõbb, vagy elhúzódóan kelnek, és ezért gyakran nem is találkoznak a posztemergensen kijuttatott készítményekkel. Ilyen nehezen irtható egyszikûek a Setaria fajok, a Digitaria sanguinalis és az újonnan megtalált HPPD-gátlókkal szemben toleráns Panicum fajok (P. riparium és P. dychotomiflorum). Egyre inkább terjednek a nagy magvú, tipikusan késõn kelõ kétszikû gyomnövények is (ABUTH, XAN ssp. HELAN, DATST).

 

 VÁLTOZÓ IGÉNYEKA kialakult gyomosodási helyzet olyan herbicid kifejlesztését teszi szükségessé, aminek:- hatásspektrumába beletartoznak az új egyszikû fajok és a nehezen irtható kétszikûek,

- talajon keresztüli hatástartama véd az elhúzódó gyomkelés ellen.

 A MONSOON ACTIVE MEGÉRKEZETTA Bayer CropScience szinte a helyzet kialakulásával párhuzamosan kezdett bele a Monsoon továbbfejlesztésébe. Az új termékbe belekerült a Monsoon gyomirtó szerben debütált, elsõsorban egyszikûek ellen alkalmazott, de jelentõs kétszikû spektrummal is rendelkezõ foramszulfuron, továbbá a hatásspektrum szélesítésére és a talajon keresztüli hatás biztosítására az Adengo-ból már jól ismert tienkarbazon-metil, valamint a szelektivitás érdekében a cég legújabb széfenere, a ciproszulfamid. A Monsoon active 2 l/ha-os adagja az eddig kapható Monsoon 2,6 l/ha dózisának megfelelõ foramszulfuront, tienkarbazon-metilbõl pedig a posztemergensen kijuttatható maximális adagot tartalmazza.Összetétel:

31,5 g/l foramszulfuron

10,0 g/l tienkarbazon-metil

15,0 g/l ciproszulfamid

 

 


 

A Monsoon active talajon keresztüli hatástartama véd a késõbbi gyomkelés ellen:

a kezelés utáni 50. nap, Mezõberény

 

 


 

A Monsoon active kiemelkedõen jó hatású az évelõ egyszikûek ellen:

a kezelés hatására a fenyércirok tenyészõcsúcsa elpusztult, Békés

 

 

 KETTÕS GYOMIRTÓ HATÁSA leveleken keresztül – a hatóanyagok gyorsan felszívódnak, majd teljesen szisztemikusan, a gyökér- és hajtáscsúcs felé mindkét irányban haladva rövid idõ alatt eljutnak a növény minden részébe, még a rizómába is. A kezelést követõen a növekedés szinte azonnal leáll, teljes pusztulásuk a környezeti feltételektõl függõen 1–3 hét után következik be.

A talajon keresztül – a tienkarbazon-metil a gyökerén keresztül is képes felszívódni, így a Monsoon active levélen keresztüli közvetlen hatását talajon keresztüli hatástartam egészíti ki. Megfelelõen csapadékos években az állományzáródásig véd az elhúzódó gyomkelés ellen.

 SZÉLES HATÁSSPEKTRUMA foramszulfuron hatásspektruma önmagában is kiemelkedõ és ezt a tienkarbazon-metil tovább szélesíti.ERÕSEBB EGYSZIKÛEK ELLENI HATÁS

Érzékeny egyszikûek:
tarackbúza, pirók ujjasmuhar, közönséges kakaslábfû, árpa, olaszperje, cérna köles, kései köles, vadköles, parti köles, egynyári perje, sovány perje, muhar-félék, fenyércirok, egyéves cirok-félék, búza. Hatékony az újonnan feltûnt HPPD-gátló hatóanyagokkal szemben általánosan ellenálló Panicum fajok ellen is.SZÉLESEBB KÉTSZIKÛ HATÁSSPEKTRUM

Érzékeny kétszikûek:
parlagfû, disznóparéj-félék, libatopfélék, vadkender, selyemmályva, fekete ebszõlõ, szerbtövis-félék, terebélyes laboda, ugari szulákpohánka, mezei acat, csattanó maszlag, napraforgó, varjúmák, egynyári szélfû, keserûfû-félék, repcsényretek, vadrepce, fekete csucsor stb.

 KÖVETKEZETES HATÁSBIZTONSÁGA Monsoon active valódi hatástartammal rendelkezõ posztemergens készítmény. Megoldást nyújt a korábban posztemergensen nehezen kezelhetõ Setaria problémára is.Az összetételének köszönhetõen széles egy- és kétszikû hatásspektrummal rendelkezik. Megbízhatóan irtja a hagyományos gyomokat, de kitûnõ a hatékonysága az új HPPD-gátlókra toleráns köles fajok ellen is. Évelõ egyszikûek esetében, köszönhetõen a magas foramszulfuron-tartalomnak a fenyércirok és tarackbúza ellen is kiemelkedõ hatékonyságra számíthatunk. Az eredmények azt mutatják, hogy a „nehezített” hazai kétszikû gyomflóra ellen is biztonságosan alkalmazható.

 Rikk István

Bayer CropScience