MENÜ

Aflatoxinnal szennyezett sertéstakarmányok kezelése

Oldalszám: 120
2014.01.14.

Az aflatoxin hatásainak áttekintésével a különbözõ korú sertésekre, valamint gabonagazdálkodási ötletekkel, takarmányozási tanácsokkal és takarmányadalékok alkalmazásával minimalizálni lehet a káros hatásokat, mondta Hyatt Frobose a Kansasi Állami Egyetemrõl.

 

Az aflatoxin – amely egy toxikus metabolit és az Aspergillus flavus termeli – gyakran társul csõrothasztó gombákkal a kukoricában. Ez a gomba meleg, párás idõszakban növekszik a szemek növekedési periódusában. Az aflatoxinos takarmányok hatásai függnek a sertések korától és a toxin koncentrációjától. Rövid távú, kis mennyiségû fogyasztás esetén csak minimális hatást okozhat, mint például takarmányfogyasztás csökkenése és immunrendszer szupressziója. Azonban, ha az aflatoxin szintje magas és hosszú távon ki van neki téve az állat, a toxin lerakódhat a test szöveteiben és magasabb lehet az elhullás esélye is.Azt is észben kell tartani, hogy az aflatoxin rákkeltõ hatású és az anyatejjel a koca átadhatja a kismalacának. Ráadásul az aflatoxinnal szennyezett étrendet fel kell függeszteni a vágás elõtt, hogy nehogy átkerüljön a toxin a húsba is.Maximális szintje:

Kismalacoknál (< 50 lbs)- <20 ppb;

Vemhes és szoptató kocáknál- <100 ppb.

Hízósertéseknél - <200 ppb;

Vágást megelõzõ idõszak - <20 ppb.

 GABONAGAZDÁLKODÁSI TIPPEKA sötét fény használható az aflatoxin kimutatására a gabonában. Ha világos zöldes-sárgás fluoreszencia elszínezõdést mutat, a gabona valószínûleg fertõzött és laboratóriumi vizsgálatra kell küldeni. Mivel ez az eljárás könnyû és olcsó, nagy a hibázás esélye, ezért ez nem használható végleges következtetés levonására. Az aflatoxin vizsgálata elvégezhetõ kereskedelmi és egyetemi állatorvosi toxikológiai laborokban. Ügyelni kell arra, hogy a mintákat több helyrõl gyûjtsük, azért, hogy reprezentatív mintát tudjunk küldeni.A keverés a legegyszerûbb módszer a szennyezett kukorica gazdaságon belüli használatára. A fertõzött kukorica összekeverése tiszta kukoricával lecsökkentheti a toxin mennyiségét elfogadható szintre. Ha lehetséges, a sérült szemeket ki kell szûrni tárolás elõtt (tisztítás, rostálás) és ezzel csökkenthetõ a toxin szintje akár 50 százalékkal. A gombák növekedése folytatódhat az aratás után is, amennyiben a tárolás nem megfelelõ. A szennyezett gabonát ideálisan 15 százalékos nedvességtartalom alatt és megfelelõ szellõztetés mellett kell tárolni, így korlátozható a további fertõzés. Ha az aflatoxin jelen van, tárolás elõtt hozzáadott 0,5 százalék propionsavval korlátozhatják a további szaporodását a gombának. Azonban ez nem hat a gabonában már jelen lévõ aflatoxinra. Szorosan figyelemmel kell kísérni az aflatoxin szinteket a DDGS-ben. Itt a toxinok koncentrációja körülbelül háromszor annyi lehet, mint az eredeti kukoricában.

 TAKARMÁNYOZÁSI TANÁCSOKFélre kell tenni a tiszta kukoricát (kevesebb, mint 20 ppb) a kismalacoknak és a szoptatós kocáknak. Az a kukorica, ami több mint 20 ppb-s, mehet a hízósertéseknek, de a vágás elõtt álló sertéseknek nem adható. Legfeljebb 200 ppb aflatoxinos kukoricát lehet etetni a hízósertésekkel, de 10%-os teljesítménycsökkenéssel itt már számolni kell.Ha kénytelenek az ajánlott szint feletti aflatoxin tartalmú takarmányt etetni, adjanak több tapadásgátló/pelletkötõ anyagokat a fertõzés ellensúlyozására. Ezek mérsékelhetik az aflatoxin hatásait úgy, hogy csökkentik annak felszívódását az állat emésztõrendszerébe.

 TAKARMÁNYADALÉKOKHidratált nátrium-kalcium-alumínium (HSCAS), nátrium-bentonit (vagy bentonit agyag) és kalcium-bentonit mind jó hatással voltak több publikált vizsgálati eredmény szerint. Mivel minden egyes termék költségét figyelembe vették és a HSCAS bizonyult a legkövetkezetesebb választásnak. A bentonit anyagoknak változhat a minõsége, ami csökkenti a hatékonyságot.

 PÉLDÁK A FORGALOMBAN LÉVÕ TERMÉKEKRE

HSCAS - Novasil Plus® - BASF Corporation • Sodium bentonite - Volclay 90® or Volclay FD.181® - American Colloid Company • Calcium bentonite - AB20® - Prince Agri Products, Inc.

 Forrás: ThePigSite News, Feed and Nutrition Featured Articles, 2013. 02. 07.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán