MENÜ

Rekordszámú pályázatot díjaztak az év elsõ kiállításán

Oldalszám: 91-97
2014.01.17.

A 31. AGROmashEXPO Nemzetközi mezõgazdasági és mezõgép kiállítást nevezhetjük a legek kiállításának, hiszen társrendezvényével, az AgrárgépShow-val egyetemben csúcsot döntött a kiállítók, a látogatók és a termékverseny résztvevõk számában. Az agrárium jeles hazai intézményei, a gyakorlati élet, valamint a sajtó szakmai képviselõi alkotta zsûri három kategóriában – az innovatív megoldásokat szem elõtt tartva – összesen 30 pályázatot talált elismerésre méltónak. Az Agro Napló a termékverseny kategóriákat figyelembe véve röviden ismerteti a díjazottakat és termékeiket.

 


 

 


 

 

HAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSI KÜLÖNDÍJ (INPUT KATEGÓRIA)

 UMG MICRO mikrogranulált starter mûtrágyaAz UMG MICRO starter mûtrágyacsalád a mikro granulátumok olyan új generációja, amelynek tagjai komplex hatóanyagtartalmuk révén dinamikus kelést és csíraképzõdést biztosítanak. Az UMG MICRO termékcsalád UMG MICRO ZeaStart, UMG MICRO HeliaStart, UMG MICRO TriticaStart és UMG MICRO BrassicaStart tagjai a piacon egyedülálló módon növényspecifikus készítmények a 4 fõ szántóföldi növénykultúra makro-, mezo- és mikroelem igényére kifejlesztve – ásványi nitrogénben, foszforban, „talajélesztõ” enzimekben és szerves kelátképzõ anyagban illetve szerves kénben gazdag összetétellel. Az UMG MICRO StarterMax magas foszfor-, cink- és vastartalmú, a növények kezdeti fejlõdését (csíraképzõdést, gyökérfejlõdést) segítõ, kiváló ár-érték arányú standard startertrágya.Az UMG MICRO starter mûtrágyák a vetõgépekre szerelt mikrogranulátum-szóró adapter segítségével a vetéssel egy menetben juttathatók ki 10–20 kg/ha dózisban közvetlenül a mag környezetébe szórva, így a sorközben lévõ gyomot nem, csak a csíranövényt tápláljuk. Az egyenletes szemcseméretû (0,5–1,0 mm között), pormentes, jól szórható UMG MICRO mikrogranulátumok hatékony eszközei az eredményes gazdálkodásnak.

 

 


 

Zsákos kiszerelésû UMG mûtrágya

 

 HAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSI PREMIUM OKLEVÉL (INPUT KATEGÓRIA)

 MOOGLLI HOCLI hibridnapraforgó vetõmag/technológiaA tavalyi év sikere után – ahol az RAGT két díjat is elnyert – 2013-ban a cég ismét önálló standdal jelent meg az AGROmashEXPO-n. A kukoricás sikerek után most a napraforgón volt a sor. A MOOGLLI CL HO magas olajsavas Clearfield napraforgót ugyanis (amely elsõként képviselte ezt a piaci szegmenst Magyarországon, és máig is vezeti az eladási listát) Termékfejlesztési Prémium Oklevéllel tüntették ki. A MOOGLLI CL HO népszerûsége évrõl évre növekszik – köszönhetõen annak, hogy kiváló termõképessége 47–48% körüli olajtartalommal, és 85% körüli olajsav-tartalommal párosul. A 45 fokos tányérállású, átlagos magasságú növény kiváló évjárati stabilitással és betegség-ellenállósággal rendelkezik. Korán betakarítható, állományszárításra általában nincs szükség. Teljesítményét jellemzi, hogy a KITE Zrt. magas olajsavas kísérletében 23 versenyzõ közül a 6. helyen végzett, és az aszályos év ellenére az ország egész területét reprezentáló nyolc kísérleti hely átlagában 2,92 t/ha-os terméseredményt ért el. Olajtartalma e kísérletben 47,7% volt, amely szintén átlag feletti teljesítmény.Az RAGT-nél 2013-ban ismét lesz termelõi verseny. A már megszokott kukoricaverseny mellett azonban idén lehetõség lesz rá, hogy az RAGT napraforgó hibrideket termesztõ gazdaságok is megmérkõzzenek egymással. A verseny hibridje az idei év slágere, a MOOGLLI CL HO magas olajsavas Clearfield napraforgó lesz.

 


 

A MOOGLLI CL HO vetõmag jellemzõje - többek között -

a kiváló termõképesség és a betegség-ellenállóság

 

 

 HAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSI NAGYDÍJ (GÉPESÍTÉS KATEGÓRIA)

 BPT 10 MOZ erdészeti többcélú kihordóAz erdõgazdálkodásban a számos különbözõ talajtípuson történõ közlekedés és a gazdálkodási formához köthetõ termék szállítása okozhat problémát, mivel ezek változatosságát a természet alakítja ki. Az IKR BPT-10-MOZ erdészeti kihordó elsõsorban ezt a problémát hivatott kiküszöbölni. Tandem járószerkezetével és könnyû felépítményével a legmostohább erdei- és mezõgazdasági útviszonyokhoz is képes alkalmazkodni. Rendeltetése többcélú: az erdõgazdálkodásban keletkezõ nyersanyagok gyors és költséghatékony szállítására alkalmas, de más, kévébe kötött szálas termék – így mezõgazdasági termék – is szállítható a segítségével. Hidraulikusan mozgatható oldalfalaival a vékony fa külön technológiai lépés nélkül tömöríthetõ, ebbõl adódóan gazdaságosabban szállítható. A ráépített nagy teherbírású, univerzális daru segítségével külön rakodógép nélkül is üzemeltethetõ, az összegyûjtött és tömörített anyagot pedig közúton, nagy sebességgel vontatva közvetlenül eljuttathatja a felhasználás helyére. Ennek köszönhetõen a kihordó a gazdaság gépállományát a legcsekélyebb mértékben köti le. Az IKR BPT-10-MOZ erdészeti kihordó valódi nagy teljesítményû és innovatív termék a magyar erdõgazdálkodásban.

 

 
A járószerkezet és a felépítmény kialakításának köszönhetõen a kihordó alkalmazkodik a mostoha útviszonyokhoz

 

 HAZAI TERMÉKFEJLESZTÉSI KÜLÖNDÍJ (GÉPESÍTÉS KATEGÓRIA)

 AGRETO hárompont-felfüggesztésû mérlegAz AGRETO hárompont-felfüggesztésû, háromszög alakú tára-funkciós mérlegrendszer az Agrárin Kft. saját terméke. A függesztett gépek elé szerelhetõ eszköz segítségével pontos számadatokat kapunk – függetlenül a rakomány helyzetétõl –, és akár menet közben is végezhetjük a mérést 6000 kg súlyhatárig. Ideálisan alkalmazható mûtrágyaszórók, szállítóládák, takarmánykeverõk, vagy más függesztett gépek mérésére, illetve megkönnyíti azok beállításait. A mért eredmények a traktorfülkében elhelyezett kijelzõrõl olvashatók le. Beszerelése egyszerû, mûködéséhez 12–24 V szükséges. A kijelzõ nagy méretének köszönhetõen az álló helyzetben vagy menet közben mért adatok könnyedén leolvashatók, 5 kg-os bontásban.

 

 


Felszerelt mérlegrendszer munkaeszköz nélküli állapotban

 GÜTTLER SUPERMAXX 1000 PROFI magágykészítõA 300 LE feletti traktorok akár 2–3 kisebb teljesítményû munkagépet is képesek kiváltani – azonban ebben a kategóriában nehéz találni olyan széles munkagépet, amely nem csak minõségben megfelelõ, de a traktor is könnyedén dolgozik vele. Erre kínál megoldást a 10 méter munkaszélességû új Güttler kultivátor.A GÜTTLER SUPERMAXX 1000 PROFI sokoldalú kultivátor innovációja nem csak munkaszélességében rejlik, de egyedülálló 7 soros kapaelrendezése miatt több feladat végrehajtására is képes. A segédrugóval ellátott, erõsített rugóskapának köszönhetõen nem csak a hagyományos kombinátorozási, magágykészítési feladatokra alkalmas, hanem sekély tarlóhántásra is – így ez a munkagép könnyen beépíthetõ az elterjedõben lévõ mulcs-mûvelésbe. Nagy területteljesítménye révén hosszú távon kevesebb üzemanyagköltséget igényel, és kevesebb talajtaposást eredményez, ezzel hozzájárul a környezetvédelemhez is. A SUPERMAXX 1000 PROFI kultivátor legfõbb elõnye, hogy egyetlen géprendszerrel csökken az üzemeltetési költség és a munkára fordított idõ, miközben megnõ a ráfordított munka hatékonysága.

 

 


 

A GÜTTLER SUPERMAXX kultivátor egyaránt használható

kombinátorozási, magágykészítési feladatokra és sekély tarlóhántásra

 

 NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI NAGYDÍJ (GÉPESÍTÉS KATEGÓRIA)

 BOBCAT S570 új szériás kompakt rakodóAz AGROmashEXPO egyik díjazottjának nevét egészen az kiállítás kezdetéig homály fedte. Az új fejlesztésû BOBCAT S570 kompakt rakodó európai premierje a kiállítást célozta meg. Az újítások érintették a gémszerkezetet, amely nagyobb kapacitást és biztonságosabb rakodást eredményez. A korábbi modellhez képest 60%-kal kevesebb zaj érzékelhetõ a fülkében, míg a beszállást az egyedi kialakítású ajtó és az elõrehozott fülke segíti. A gyorsabb és erõteljesebb hidraulikacsövek a sérülések elkerülése végett a gém belsejében futnak.A fejlesztõk egyedi innovációs eredményei: speciális, két vezérlési-módú SJC joystick, a hajtásrendszer (38%-kal erõsebb hajtáslánc a piactársak kategóriában azonos gépeihez képest), a haspáncél-kialakítás, hûtésrendszer. Külön érdekesség, hogy senki nem készít kompakt rakodót távirányítóval (opcionális, Európában még nem kapható), amit forró vagy nagyon poros környezetben lehet használni, ott, ahol a gépkezelõnek károsodhat az egészsége.

 

 


 

Univerzális felhasználásának és széles adapterkínálatának köszönhetõen

mezõgazdasági és építõipari munkákra egyaránt alkalmazható

 

 DEUTZ-FAHR 7250 TTV AGROTRON traktorA Dorker Kft. forgalmazásában álló erõgép elnyerte a tekintélyes „2013-as év traktorja” címet, és ugyancsak a legjobb helyen végzett a formatervezésért kiosztott „Aranytraktor” kategóriában. A nemzetközi elismerések mellett a hazai termékverseny Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíját is „bezsebelte”. A DEUTZ-FAHR 7. szériájú TTV-t hivatalosan augusztusban mutatták be Berlinben. Egyedi és innovatív technológiai megoldások sorával érkezik: ilyen például az új DEUTZ 6.1 szériájú Tier 4i motor, amely SCR és Boost power technológiájával minden korábbi típusnál erõsebb, hatékonyabb és környezetbarátabb. A folyamatosan változó karakterisztikájú TTV váltómû 60 km/h csúcssebességet biztosít az összkerékfékezés biztonsága mellett, akár külsõ féktárcsákkal is. A páratlan gyári alapfelszereltség célja a teljes körû célszerûség és a felhasználóbarát üzemmód. A DEUTZ-FAHR 7250 TTV kiválóan ötvözi a hatékonyságot és a teljesítményt egy egyedülállóan stílusos külsõvel. A frissen tervezett motorháztetõ és a LED-fénykoszorúval ellátott sárhányók tökéletes összhangban vannak az új „Maxi Vision” vezetõfülkével, amelyben a motor, a hajtómû, a TLT és a hidraulikus vezérlés a vadonatúj kartámlába épített innovatív és ultra-ergonomikus joystickban összpontosul.

 

 

 

 A tekintélyes „Év traktora” és a formatevézésért járó „Aranytraktor” címek mellett a Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíj tulajdonosa is a DEUTZ-FAHR 7250 TTV AGROTRON

 

 

NEMZETKÖZI INNOVÁCIÓS KÜLÖNDÍJ (GÉPESÍTÉS KATEGÓRIA)

 GANGL DOCLING SYSTEMS-3 automata gyorskapcsolóAlig néhány hónap telt el azóta, hogy a GANGL DOCLING SYSTEMS-3 (GDS3) gyorskapcsolási rendszer meglétérõl elõször olvashatott a hazai felhasználói kör, és máris a gépesítés kategória különdíjasaként tartható számon. A Deraland Kft. portfóliójába illesztett rendszerével a gépkezelõ kiszállás nélkül, teljesen automatikusan cserélheti munkagépeit s csatlakoztathatja a hidraulika rendszert és a kardántengelyt. A GDS 3 két részbõl áll: a vontató kapcsolómoduljából és a munkagép eszközkeretébõl. Az alapforma a gyorskapcsoló háromszög rendszerre épül – amely technika lehetõvé teszi az egyenetlen talajon történõ csatlakoztatást. A GDS 3 így egy stabil alapot kap a vontató és a munkagép közötti körülményes csatlakoztatási mûveletek automatizálásához.A kapcsolómodul különbözõ kialakításban érhetõ el, és igény szerinti részelemekkel tovább bõvíthetõ. Függesztett és vontatott eszközökhöz a vontató mellsõ és hátsó függesztésén egyaránt alkalmazható. Az eszközkeret a munkagépen helyezkedik el. Eszköz- és gépfüggetlen illeszthetõségének köszönhetõen minden géptípusra felszerelhetõ.

 

 


 

A rendszer alkalmazásával könnyebb a gép és a munkaeszköz összekapcsolása

 

 JOHN DEERE DIRECTDRIVE sebességváltóMiben mutatkozik meg a JOHN DEERE DIRECTDRIVE egyedisége? Ez egy olyan mechanikus (fogaskerekes) sebességváltó, mely a vezetési technikában a fokozatmentes sebességváltókéhoz hasonló kényelmet biztosít, ugyanakkor a mechanikus sebességváltók kiváló hatásfokával rendelkezik. A rendszer lehetõvé teszi a nehéz szántóföldi munkák kisebb fogyasztással és nagyobb hatékonysággal történõ elvégzését. A DIRECTDRIVE karbantartása – mechanikus volta miatt – egyszerûbb és olcsóbb, mint a fokozatmentes váltóké.

 

 
A DIRECTDRIVE sebességváltó grafikai modellje

 

 Massey Ferguson 7370 Beta betakarítógépA Nemzetközi Innovációs Különdíjat az MF 7370-es BETA kombájn zsebelte be. Újítása, hogy a PowerFlow vágóasztalt – amely aktív behordó szalagjainak köszönhetõen garantálja, hogy a kalász mindig fejjel elõre haladjon továbbításra – kombinálja az MCS leválasztó rendszerrel. Itt a klasszikus cséplõdob/utóverõdob kialakítás után található egy forgó magleválasztó dob, állítható dobkosárral. A két rendszerrel tökéletes a terménytovábbítás és a leválasztás. A 370 LE-s kombájn vadonatúj fülkével rendelkezik, amelynek köszönhetõen jelentõsen javult a kezelõ kényelme. A Skyline fülke domború üvegfelülete kiváló kilátást eredményez. A jelentõsen megnövelt helykínálat a prémium kategóriába emeli a komfortot. Az új kezelõszervek színes monitorral kiegészülve teszik pontossá és hatékonnyá az irányítást, és a gép kabinjának is modern megjelenést kölcsönöznek.

 

 


Az MF 7370 mind külsõleg, mind belsõleg megújult

 

VÄDERSTAD TEMPO 8F szemenkénti vetõgépKicsivel több mint egy éve hódítja a magyar gazdálkodók szívét a svéd gyártó VÄDERSTAD TEMPO névre keresztelt szemenkénti vetõgépe. Az elmúlt év sikeres gyakorlati bemutató sorozatának eredménye, hogy idén tavasszal már mintegy 40 vontatott és függesztett Tempo vetõgép fog dolgozni a hazai földeken. A gép iránti keresletet tükrözi, hogy a 2013-as tavaszi szezonra a gyártott, közel 270 vetõgép már az elmúlt év augusztusában elkelt. A vetõgép 6 soros változatának bemutatása után, idén a TEMPO F 8 vontatott kivitelû, nyolc soros változata kapta a fõszerepet a Vaderstad Kft. standján az AGROmashEXPO-n, amely a termékversenyben nemzetközi innovációs különdíjat nyert el. A konstrukció alapjai nem változtak, precíz maglehelyezés (pontos tõtáv és vetési mélység) nagy menetsebesség mellett. Különbség azonban, hogy e kivitelt nagyobb mûtrágyatartállyal szerelték, a szállítási helyzetbe való állításkor az oldalsó két-két vetõkocsi a fix kocsik elé csukható kézzel vagy hidraulikusan, valamint összesen négy keréken támaszkodik munka közben a vetõgép.

 

 


 

A TEMPO sorozat sikerét tükrözi, a mintegy

40 darab Magyarországon értékesített munkagép

 

 

 

NEMZETKÖZI PREMIUM OKLEVÉL (GÉPESÍTÉS KATEGÓRIA)

 CASE IH PUMA CVX 170 mezõgazdasági vontatóA PUMA CVX széria egészére jellemzõ a kompakt felépítés. A motorburkolat keskeny hátsó részének köszönhetõen nagyon jó a rálátás a traktor elõtti munkaterületre – a felépítése pedig jó fordulékonyságot, és kisebb fordulási sugarat biztosít. Ennek jóvoltából az Invest Kft. kínálatában szereplõ PUMA CVX traktor modell ideálisan használható többcélú gépként. Az erõgépek meghajtásáról a legújabb motortechnológia gondoskodik. A 6,7 literes, 6 hengeres, közös nyomócsöves turbódízel motorokon alapfelszerelés a Motorteljesítmény Vezérlés funkció. Ez a rendszer akár plusz 30 LE-t képes biztosítani a körülményektõl függõen. Ez azt jelenti, hogy a traktor teljesítménye akár 22%-kal is megnövekedhet például közúti szállítás, vagy TLT-vel végzett munka során.Alapfelszereltség a Hatékony Teljesítmény technológia, amellyel a szántóföldi tapasztalatok alapján az üzemanyag több mint 10%-a takarítható meg a hagyományos motortechnológiához viszonyítva. Ugyanakkor a motorteljesítmény nagyobb, ami gyorsabb reagálást tesz lehetõvé. A Hatékony Teljesítmény technológia részét képezi a Szelektív Katalitikus Redukció (SCR) technológián alapuló kipufogógáz utókezelés is, amely a csökkentett üzemanyag-felhasználás mellett a Tier 4 károsanyag-kibocsátási elõírásoknak is megfelel. A PUMA CVX hidraulikus teljesítménye is optimálissá vált. A függesztõszerkezet emelõereje már akár 8,3 tonna is lehet – ami azt jelenti, hogy még a nagyon nehéz munkagépek is könnyen mûködtethetõk. Ezenkívül a rendelkezésre álló hidraulikus térfogatáram akár 140 liter/perc érték is lehet.

 

 


 

A PUMA CVX modellekkel a nagyon nehéz

munkagépek is könnyen mûködtethetõk

 

 

CLAAS ARION 500-600

 Az ARION traktorcsalád tagjai (140–185 LE között) elsõsorban a kis és közepes vállalkozások nagytraktoraként, de a nagy gazdaságok kisebb munkákra szánt erõgépeként is tökéletesek. Egyedülálló fordulékonyság jellemzi õket, mely a nagy tengelytávnak, és a rövid traktorhossznak köszönhetõ. Az 50–50% súlyeloszlás miatt a traktorok vonóereje kiváló, emellett amennyiben szükséges széles tartományban pótsúlyozhatóak. Különleges kezelõi környezetet nyújt a prémiumkategóriás, 5 oszlopos, teljesen új fejlesztésû rugózott vezetõfülke, melybõl a kilátás és a kezelõi kényelem mértékadó a kategóriában. Erõforrása 4 illetve 6 hengeres, hengerenként 4 szelepes DPS PVX motor, mely kipufogógáz-szûrõ használatával teljesíti a ma elvárt károsanyag-kibocsátási normákat.

 

 

FENDT 516 VARIO SCR traktorok

Az 516 VARIO SCR-t 2012 szeptemberében mutatta be a FENDT. A traktort 4 hengeres, 16 szelepes, 4038 cm3-es Deutz-motorral látták el, mely 165 LE-s teljesítményre képes, és 1450 ford/perc esetén 687 Nm nyomatékot ad le. A minimális üzemanyag-felhasználás 192 g/kWh. A kétfokozatú Vario hajtómû 20 km/h-tól 50 km/h-ig teljesen fokozatmentes hajtást tesz lehetõvé, illetve e hajtómûnek köszönhetõen 50 km/h-ás sebesség mellett csupán csak 1700 ford/perc-es fordulaton pörög a motor. Emellett a traktorba épített TMS rendszer mindig az optimális motorterhelést választja ki. A félkeret-vázas kialakításnak köszönhetõen a traktorok megengedett össztömege 10500 kg, és itt is találhatunk a keretvázba integrált, kikapcsolható mellsõhíd-rugózást, mely a vonóerõ még hatékonyabb leadásában van segítségünkre. A Visio Plus vezetõfülke a kitûnõ kilátással szolgálja a vezetõ kényelmét, ez leginkább a homlokrakodós munkáknál jelent óriási elõnyt. A légrugós fülkerugózást pedig szintén a maximális komfort érdekében alkalmazza a gyártó. Az üléssel együtt rugózó kartámaszba került beépítésre a 7 illetve 10 colos érintõképernyõs Vario terminál, mely az összes szükséges funkciót integrálja a forduló automatikától az ISOBUS rendszerig.

 

 


 

Az erõgép jellemzõje - egyebek mellett - az egyedülálló fordulékonyság

 

 

HAWE ULW 2500 T átrakókocsiA modern, nagy teljesítményû gabonakombájnok kihasználtságának növelése különösen fontos, hiszen a kalászosok nyári betakarítási ideje rövid. Ennek egyik lehetõsége a menet közben történõ ürítés, amihez a gyakorlott gépkezelõkön kívül olyan szállítójármû is szükséges, amelyik biztonságosan tudja tartani az állandó sebességet és távolságot a kombájn mellett – illetve olyan tartálytérfogattal rendelkezik, amelyik illeszkedik a betakarítógépekhez (ideális esetben ez a kombájn magtartály-térfogatának a háromszorosa). A Sióagrár Kft. kínálatában szereplõ HAWE ULW átrakókocsi minden fajta terménybetakarítási teljesítményének növelésében kulcsszerepet kaphat. A betakarítógépek teljesítménye az átrakókocsi alkalmazásával legalább 30%-kal növelhetõ.A megfelelõ HAWE ULW átrakókocsi kiválasztásához a HAWE cég 4 különbözõ típust ajánl egy-kettõ-háromtengelyes kivitelben, 12–36 m3-es tartálytérfogattal. A HAWE ULW átrakókocsik alapfeladatuk mellett mûtrágyaszórók és gabonavetõgépek hatékony kiszolgálására is alkalmasak. A nagyméretû gumiköpenyek miatt csökken a talajnyomás. A nagy átmérõjû szállítócsigának köszönhetõen magas értékû az ürítési teljesítmény (akár 450 t/h). Az átrakókocsikon szériakivitel a fedõponyva és a hidraulikus mûködtetésû tolózár is a kocsi legmélyebb pontján (tisztítónyílás). A jármûvek mérleggel felszerelhetõk.

 

 


 

A kombájnok teljesítménynöveléséhez ajánlja

a HAWE ULW átrakókocsi családot a Sióagrár Kft.

 

 

INO TRIPLEX 800 mulcsozóA TRIPLEX mulcsozó család tagjai a legkorszerûbb professzionális hidraulikusan összecsukható gépek, amelyek a növények és növényi maradványok széles palettájának összezúzására szolgálnak, így akár 6 cm vastag ágakat is össze lehet velük mulcsozni. Az innovatív lebegõ konstrukció, valamint a ± 15°-os talajkövetés miatt ellenõrzötten és jó minõségben lehet mulcsozni még egyenetlen területen is, teljes munkaszélességben.Az Agio Kft. termékpalettáján szereplõ eszköz munkaszélességének köszönhetõen – amely egyes változatok esetén elérheti a 8,6 m-t is – kiváló eredmények érhetõk el a munkaórák csökkentésével a mezõgazdasági és kommunális felhasználás során.A munkaegységek dupla spirál alakban való elhelyezkedése miatt akár 24% szükséges teljesítményigény is megtakarítható, ezenkívül csökkenti a mulcsozó elemeire esõ terhelést és egyenletesebb munkát tesz lehetõvé.

 

 


 

Kukorica szárzúzása

 

 

MASSEY FERGUSON 5610 traktorA tavalyi két díj után 2013-ban is nyert a MASSEY FERGUSON. Az MF 5610-es traktor a Nemzetközi Prémium Oklevél birtokosa lett, köszönhetõen élenjáró motortechnológiájának és kényelmének. A traktor egyedi jellemzõje, hogy háromhengeres SISU erõforrással felszerelt a 80–100 LE-s kategóriában. A motortechnológia ma már ott tart, hogy ebben a szegmensben a hagyományos négyhengeres verziók mellett a háromhengeresek is teljesítik az elvárásokat úgy nyomatékban, mint teljesítményben. Elõnyként jelenik meg, hogy a kevesebb forgó/kopó alkatrészek jóvoltából csökkennek a karbantartási költségek, és az üzemanyag-fogyasztás is akár 15%-kal mérsékelhetõ! Ezt a jövõbe mutató, bátor innovációt díjazta a zsûri a kezelõi kényelem mellett. A traktor „csapott orra” lehetõvé teszi a kiváló kilátást elõre, így az erõgép tökéletes a homlokrakodóval való munkavégzéshez is. Az igazi újítás azonban az, hogy a nagytestvér MF7600-as traktor fülkéjét kapta meg a széria – így elsõrendû a helykínálat.

 

 


 

Az MF 5600 számos újítást kapott, amelyek közrejátszottak

a pályázat elbírálásában

 

 

NEMZETKÖZI INNOVÁCIÓS OKLEVÉL (GÉPESÍTÉS KATEGÓRIA)

 AGRIFAC CONDOR permetezõgép, MANITOU MLT 840 teleszkópos rakodóGépesítés Kategóriában Nemzetközi Innovációs Oklevéllel ismerték el az AGRIFAC CONDOR önjáró permetezõgépet és a MANITOU MLT 840 teleszkópos rakodót.A MANITOU legújabb fejlesztése ez a teleszkópos rakodó, mely 137 LE teljesítményû, 4500 cm3 hengerûrtartalmú JD motorral szerelt, és így megfelel a EUR III B károsanyag-kibocsátási elõírásoknak. Ez a rakodógép az új megoldások, és a nagyobb teljesítmény által gyorsabb, hatékonyabb munkavégzésre alkalmas. Alapfelszereltségként megtalálhatjuk rajta a CRC gémkilengést csillapító rendszert, mely biztonságosabb, és a kezelõ számára kényelmesebb munkát tesz lehetõvé. A Lock-up rendszerrel ellátott Powershift M-Shift nyomatékváltó 5 elõre menetben és 3 hátrameneti fokozatban kapcsolható. A rakodó emelési teherbírása 4000 kg, emelési magassága 7,55 m. Az elektronikusan változtatható térfogatáramú axiáldugattyús szivattyú 180 l/perc, illetve 290 bar hidraulikus teljesítménnyel rendelkezik. A kezelõ kényelmét a 360°-os kilátást biztosító Evolution vezetõfülke biztosítja.

 AI-3070-AIR INDUCED TWINJET fúvókákA TeeJet Poland Sp.z.o.o. az AI3070 TEEJET fúvókával pályázott, ami szabadalmaztatott szórófejével két szórási irányt biztosít a függõlegeshez képest 30 és 70º-os szögben. A fõ irány a növény hátsó részét szórja be, és behatolást biztosít a növénytakaró alá. A követõ irány a növényzet felsõ részét éri el a növénytakarón keresztül. Az AI3070 ideális gombaölõ alkalmazásokhoz és gabonafélék fertõzésének megakadályozására. Nagy, kerek, szabad nyílások biztosítják az eltömõdés-mentességet. Mûanyag (Acetál) kivitel a kiváló kémiai és kopásállóság érdekében. Kivehetõ szórólapka a gyors és könnyû tisztításhoz. Automatikus beigazítás a CP98578-1-NY kupakkal. Javasolt üzemi nyomástartomány 1,5–6 bar (20-90 PSI).

 

 


 

A kialakított szögállás jó behatolást biztosít

 

 

AMAZONE CITAN mulcsvetõgépA CITAN vetõgépek 12 és 15 m-es munkaszélességükkel, és az akár 20 km/h vetési sebességükkel a vetéstechnika élvonalába tartoznak. Hagyományos és mulcstechnológiát alkalmazó gazdaságok számára is megfelelnek, ahol kimagaslóan nagy vetési teljesítményre (típustól függõen 12–15 ha/h) képesek az optimális vetésidõ betartása mellett.A töltésre fordított mellékidõ alacsony a 8000 literes tartályának köszönhetõen. A gépek vonóerõ igénye mindössze 25 LE/m, és a vontató fogyasztása is csupán 2,8 l/ha (a DLG mérése alapján). A nagy munkaszélesség ellenére a gép szállítási szélessége 3 m, tehát a közúton biztonságosan és kényelmesen lehet közlekedni vele.A vetõtárcsák nyugodt futásához és a pontos maglehelyezéshez a Rotec+ csoroszlyát a Control 25 mélységhatároló-tisztítótárcsával szerelik. A tárcsákat egészen 55 kg-os nyomásig lehet terhelni. A mag optimális takarásához igény szerint választható magtakaró pálca vagy nyomókerék. Az osztott magtartály 2/3 részébe vetõmag, 1/3 részébe mûtrágya tölthetõ. Amennyiben nem szükséges trágyázás, a tartály teljes egészében feltölthetõ vetõmaggal. Az adagolás két Vario hajtómûvel történik, amelyek 2–400 kg/ha mennyiséget képesek kiadagolni.Ezzel az Amazone a vetõgép-termékskálát bõvíti két további, nagy teljesítményû típussal. Röviddel ezelõtt jelent meg a CITAN 6000, mostanra pedig már 6 típus áll a vevõk rendelkezésére 6–15 m-es munkaszélességig.

 

 


 

A vetési mûvelet akár 20 km/h munkasebességgel is megoldható

 

 

HAGIE STS önjáró permetezõAz IKR Zrt. 2008-ban vette fel a kapcsolatot a Hagie Manufacturing Company permetezõgép gyártóval az emelt hasmagasságú önjáró permetezõk iránti egyre növekvõ kereslet miatt. A HAGIE STS gépek felépítésének fõ elve, hogy a gépkezelõ a munkája során végig lássa, mi történik a permetezés közben. A szórókeretre – akár 36 méteres teljes szélességére – való rálátás lehetõséget nyújt az esetleges fúvóka-eltömõdés azonnali észrevételére. A HAGIE nagy rugóúttal rendelkezõ LiveAir® független, pneumatikus felfüggesztés, és az X-Drive® állandó összkerékhajtás még a nagy emelkedésû, dombos táblákban is teljes biztonsággal tartja a kerekeket a talajon. A szórókeret a gép elején, a motor a gép hátulján helyezkedik el, kiegyensúlyozva a kerekekre esõ terhelést. A legnagyobb tömeget képviselõ vegyszertartály pedig pontosan az elsõ és a hátsó kerekek között található. A HAGIE STS négy tartályméretben választható: 3800 l kapacitással a család legkisebb tagja, az STS 10, és akár 6100 l-rel az STS 16 egyedülálló az önjáró gépek közt. Szórókeretek 27, 30 vagy akár 36 m-es szélességben kerülhetnek a permetezõkre. A HAGIE önjáró célgépeinek erõforrásai a Cummins által szállított QSB közös nyomócsöves dízelmotorjai.

 

 KÖCKERLING ULTIMA CS 600 mulcsvetõgépAz ULTIMA CS sorozat legújabb modellje az ULTIMA CS 600, amelynek elsõ nyilvános bemutatására a 2011-es Agritechnica alkalmából Hannoverben került sor. A német gépgyártó törekvéseit hazai berkekben is elismerték, és a Köckerling GmbH & Co. KG pályázatát Nemzetközi Innovációs Oklevéllel jutalmazták. A vetõgép egyik meghatározó elõnyét jelentik az elõtömörítést végzõ támasztóhengerek mögött futó késes vetõcsoroszlyák, amelyek maximum 10–12 cm-es mélységig egyenletesen tartják a fülkébõl beállított vetési mélységet, akár mulcsvetés esetében is. A vetõcsoroszlyák az útjukba kerülõ akadályok (pl. nagy kövek) elõl károsodás nélkül kitérhetnek. Minden mást (pl. rögök, növényi maradványok) a kések eltakarítanak a vetõbarázdából, és a magot a visszatömörített talajra helyezik. A vetést követõ visszatömörítés STS hengerrel történik, amelyet a saját tömege mellett még feszítõrugók is a talajhoz nyomnak. Az ULTIMA CS 600 esetében a vetõmag elosztását egy központi elhelyezkedésû pneumatikus elosztórendszer végzi, amelyhez egy saját adagolót fejlesztettek ki. A több mint 230 kg csoroszlyanyomású vetõcsoroszlyák optimálisan megtartják az elõre beállított vetési mélységet. Ez különösen fontos a sekély- (pl. repce), illetve a mélyvetésû (pl. lóbab, szója, borsó) növényeknél.

 

 


 

Mulcsvetésben bizonyít az Ultima

 

 NEW HOLLAND BB szögletes nagybálázó sorozatA NEW HOLLAND figyelemre méltó múlttal rendelkezik a szögletes nagybálázók gyártásában. Elsõ nagybálázóját 1987-ben készítette, a gyártást a zedelgemi székhelyû gyáregységben végzik. A 2013-as év elejétõl a legújabb fejlesztések eredményeképpen elkezdõdött az új széria sorozatgyártása. A széria négy modelljei 80×70 cm-tõl 120×90 cm dimenziójú bálákat képeznek. Magyarországon a leginkább elterjedt és keresett bálaméret a 90×120× 250 cm-es – ennek megfelelõen hazánkban a BB1290-es modell lesz várhatóan a legkeresettebb.Az új MaxiSweep™ rendfelszedõnek is köszönhetõen mintegy 20%-kal nõtt a bálázók kapacitása. A rendfelszedõ felett található görgõs terelõ tengely arra hivatott, hogy a legvastagabb terményszõnyeget is veszteségmentesen terelje rá a beadagoló hengerre.A gyártó fontosnak tartotta a hajtások megerõsítését, az átdolgozott hajtáslánc mintegy 20%-os teljesítménynövekedést mutat az elõd modellhez viszonyítva. Kevesebb törést és csapágyazást alkalmazva egyszerûsítették a rendszert, növelték a fõ erõátviteli elem, a lendkerék méretét. Attól függõen, hogy szükséges-e a termény szecskázása, valamennyi modell rendelhetõ szeletelõ nélküli vagy szeletelõvel ellátott kivitelben.A korábbi BB9000-es szériánál a dugattyú maximális löketszám a 42 löket/perc volt, az új BB esetében ez a szám 48 löket/percre nõtt, nagyban növelve a gépek teljesítményét.A 32 tekercs zsineg tárolására alkalmas oldalsó rekeszben közel 1000 db 120×90×250 cm-es bála megkötésére alkalmas mennyiség is elhelyezhetõ.Az elõtömörítõ kamrában szenzorok jelzik, hogy az egyenletesen töltõdik-e, s errõl folyamatos visszajelzést adnak az IntelliView™ monitoron a gépkezelõnek. A SmartFill™ rendszer nagy segítségére van a kezelõnek a traktorral való manõverezésben.

 

 LETINA VIN áztató-erjesztõ tartályA LETINA gyár magyarországi kizárólagos forgalmazója a pápai székhelyû Készenlét Zrt. immáron 2001 óta. Akkor jelent meg a LETINA újdonsága: a fekvõ elrendezésû, teljesen automatizált, belsõ keverésû VIN típusú erjesztõtartály, amely az AGROmashEXPO és AgrárgépShow termékverseny Nemzetközi Innovációs Oklevelét nyerte el. Rövid idõ alatt rendkívüli népszerûségre tett szert külföldön, s idehaza is egyre többen választják megbízhatósága valamint könnyû üríthetõsége/tisztíthatósága miatt. A feldolgozás–erjesztés–áztatás folyamata tág határok között variálható, a tartály hõmérséklete a kívánt folyamatokhoz programozottan állítható, a folyamat rendkívül kíméletes és hatékony. A LETINA sokoldalú csatlakozási lehetõségei folytán gyakorlatilag minden borászatban a feldolgozósorba illeszthetõ.A méretskála rendkívül széles, a 3200 l térfogatútól a 30 000 l kapacitásúig 16 féle alapméretben, 7 különbözõ átmérõben készülnek, de egyedi igények kielégítését is vállalják.A LETINA tároló- és erjesztõtartályok tökéletes egységet képeznek a minõségi borkészítés terén a szintén a Készenlét Zrt. által forgalmazott olasz Enoveneta gyár komplett feldolgozósorának gépeivel, eszközeivel.

 

 


A VIN típusú erjesztõtartályok széles méretskálájuknak

köszönhetõen minden borászatban alkalmazhatók

 

 PROFI/POWERMAX aktív fartömbsúlyA traktorok tömegnövelésére eddig hazánkban jól elterjedt módszerként alkalmazták a traktorok abroncsainak folyadékfeltöltését, vagy a keréksúlyokat. Mindkét eljárás körülményes, idõigényes és veszélyes. Alapszabály, hogy csak akkor tömegezzünk, amikor szükség van rá – azaz olyan munkák esetében, amikor nagy vontatási teljesítmény kifejtése szükséges. Minden más esetben a többlettömegezést el kell távolítani a traktorról, mivel a feleslegesen hordozott tömeg az abroncsokra károsan hat, és többletfogyasztást okoz.A Deraland Kft. talajvédelmi rendszerében (DTR) 2013-tól megtalálható a Grasdorf-Wennekamp GmbH. által kifejlesztett aktív far-tömbsúly, amely megoldást nyújt erre a problémára.Az aktív far-tömbsúly a traktor és a vontatmány között a traktor hárompont-emelõ szerkezetén helyezkedik el. Könnyen fel- és leszerelhetõ, így csak indokolt esetben hordozza a traktor. A far-tömbsúly elhelyezkedése és a traktor hátsó tengelyére kifejtett nyomatéka egységnyi tömeget tekintve kedvezõbb hatásfokú, mint a közvetlenül a tengelyen ható, a keréksúly vagy folyadékfeltöltés használatából eredõ tömegé. A traktor abroncsai ismét eredeti feladatukat láthatják el, kopásuk a minimumra csökken, és nyomásuk az adott munkafolyamathoz optimalizálható.

 


 

A far-tömbsúly kedvezõbb hatásfokú

mint a keréksúly, vagy a folyadékfeltöltés

 

 

 NEMZETKÖZI TERMÉKFEJLESZTÉSI NAGYDÍJ (LOGISZTIKA KATEGÓRIA)

 CLAAS LEXION 700-as sorozatú arató-cséplõgépA 2013-as évtõl a LEXION 700-as széria 4 felfrissített modellel jelent meg a mezõgazdasági géppiacon. A modellfrissítés talán legszembetûnõbb jele, hogy a kombájnokba szerelt motorok megfelelnek a Tier IIIb (Tier 4i) emissziós szabványnak. A 770 és 780-as típusokba az SCR (szelektív katalitikus redukció) technológiát alkalmazó Mercedes-Benz, míg a további típusokba kipufogógáz-visszavezetéses (EGR) megoldást alkalmazó Caterpillar motorok kerültek.A megnövekedett teljesítmény szükségessé tette a nagyobb hûtõrendszer alkalmazását. A 700-as modellek DYNAMIC COOLING változtatható hûtõrendszerrel szereltek, amelyek a hûtési igény függvényében mûködnek – azaz csak annyi hûtõteljesítmény áll rendelkezésre, amennyire éppen szüksége van a gépnek. 2013-tól az összes 700-as modellnél a JET STREAM tisztítórendszer kerül beépítésre, mely növeli a tisztítási teljesítményt. A teljesítménynövekedéshez alkalmazkodva a magtartályméretek valamint az ürítõcsiga-méretek is nõttek, így az ür&iacu