MENÜ

Trustee - Hi Aktiv: A totális gyomirtó szer

Oldalszám: 81
2014.01.17.

Mi az elvárás egy totális gyomirtó szerrel szemben? „Nomen est omen” – ahogy a nevében is szerepel –, válogatás nélkül (hisz nem szelektív) totális munkát végezzen a kipermetezett felületen, mind az évelõ, mind a magról kelõ gyomnövények ellen. A másik, ugyancsak esszenciális elvárás, hogy az a környezetünkre, az emberre és az élõvilágra minél kisebb terheléssel legyen.

 

 


A Sumi Agro Hungary Kft. fejlesztésének következtében 2013. évben a fenti elvárásoknak maradéktalanul megfelelõ új totális gyomirtó szer kerül szabadkereskedelmi forgalomba, melynek a neve: Trustee – Hi Aktiv, 490 g/l glifozát (661 g/l IPA só) hatóanyag-tartalommal.A glifozát tartalmú totális gyomirtó szereket a formulációban található adalékanyag, az adjuváns alapján két csoportra oszthatjuk, zsír-amin illetve nem zsír-amin tartalmúakra. A kettõ közötti elõnyöket, hátrányokat a táblázat tartalmazza.

 

 


 

 

A Trustee – Hi Aktiv egy NEM zsír-amin tartalmú „SL” (vízoldható koncentrátum) formulációjú gyomirtó szer. Kivételes gyors felszívódással rendelkezik, hatékonysága kiemelkedõ és a hatástartalomban is – ami elsõsorban az évelõ gyomnövények esetében lényeges – felülmúlja a zsír-amin tartalmú glifozátokat. A környezetre gyakorolt terhelõ hatása – engedélyokirat szerinti felhasználás mellett – szinte elenyészõ. A környezetre, a vízi élõlényekre nem veszélyes. Humán toxikológiai vonatkozásban – elõírásszerû felhasználás esetén – gyakorlatilag nem veszélyes, nem irritatív.A Trustee – Hi Aktiv szántóföldi kultúrákban (1., 2. kép), ültetvényekben, rét-legelõgazdálkodásban és mezõgazdaságilag nem mûvelt területeken egyaránt felhasználható (lásd engedélyokirat). A Trustee – Hi Aktiv szabadforgalmi kategória besorolást kapott.

 

 


1. kép: tarlókezelés. Trustee – Hi Aktiv hatása a mezei acatra a 15 napon

 

 
2. kép: tarlókezelés. Trustee – Hi Aktiv hatása a keserûfûre a 7 napon

 A Trustee – Hi Aktiv ültetvényekben (3., 4. kép) – szõlõ, almatermésûek, csonthéjasok – a hosszabb tartamhatás érdekében a késõbb csírázó, kelõ kétszikû gyomok ellen, tankeverékben kiválóan kombinálható a PLEDGE 50 WP gyomirtó szerrel.

 

 

 


3. kép: Trustee – Hi Aktiv + Pledge szõlõültetvényben

 

 
4. kép: Trustee – Hi Aktiv + Pledge szilvaültetvényben

 

A Trustee – Hi Aktiv glifozát hatóanyagtartalma lényegesen magasabb, mint a leggyakrabban használt 360 g/l glifozát (IPA só) hatóanyag-tartalmú versenytársaké, ezért az ár összehasonlításánál nem a liter árat, hanem a hektáronkénti árat kell figyelembe venni! A Trustee – Hi Aktiv nem egy a glifozátok közül, hanem egy jól megkülönböztethetõ, korszerûbb, koncentráltabb, hatékonyabb gyomirtó hatású, felhasználóra és a környezetre kevésbé ártalmas termék.

 Dr. Fenyves Tibor

www.sumiagro.hu