MENÜ

Seguris a kalászosokban

Oldalszám: 27
2014.01.17.

Még hatékonyabb gombák elleni védelem termésfokozással egyetemben – bemutatjuk a Syngenta új kalászos gombaölõszerét, a Seguris-t!

 

A kalászos kultúrák gomba betegségei súlyos termésveszteséget okozhatnak egyes évjáratokban. Elsõsorban a rozsda, de általánosságban a levél, illetve kalász betegségek jelentõsége kiemelkedõ, így a gombaölõszeres védekezés ma már elengedhetetlen része a kalászos gabonák magas szinten alkalmazott, okszerû termesztés-technológiájának. A Syngenta új, 2013-ban bevezetésre kerülõ gombaölõ szere a Seguris® ennek a technológiának egyik alapkészítménye lehet.A fungicidek fejlesztési stratégiája új irányvonalat vett az elmúlt idõszakban. Az ismert triazolok és strobilurinok mellet a kórtani trendeknek megfelelõen új hatóanyag csoport kifejlesztésére fektetett nagy hangsúlyt a Syngenta. A sukcinát-dehidrogenáz (SDHI) enzim gátlók hatásmechanizmusa eltér az eddig ismert fungicidektõl, így kiválóan alkalmazhatóak a kórokozók rezisztencia törése ellen. A hatóanyag a kórokozók energiaellátását blokkolja.A Syngenta izopirazam hatóanyaga ebbe a csoportba tartozik. Pirazol gyûrûjének köszönhetõen a kezelt növények viaszrétegéhez szorosan kötõdik, elsõdleges védõbástyát képezve a felszínen, meggátolva a kórokozó növénybe jutását. A benzonorbornen gyûrû kapcsolódik a gomba lipidrétegéhez is, ezzel a „kettõs kötõdéssel” biztosítva a kalászos gabonák védelmét. Az esõállóságának és UV stabilitásának köszönhetõen sokáig magas koncentrációban marad meg a növény felületén. Hatását kiegészíti egy szisztémikus triazol amely a növény szöveteibe felszívódva a gomba ergoszterol bioszintézisét gátolja. Az epoxikonazol tehát megfelelõ kuratív hatást is biztosít a készítménynek.A Seguris széles hatásspektrumú készítmény, az összes levélbetegség ellen, így a levélszárító és rozsdabetegségekkel szemben is kiemelkedõ hatékonyságú.

 

 


 

 

A készítmény a kiemelkedõ hatékonysága mellett, jelentõs hatással van a növény élettani folyamataira. Száraz, betegségmentes körülmények között is jelentõs zöldítõ hatással rendelkezik fokozva a termést mind mennyiségi, mind a minõségi paraméterek vonatkozásában. Kezelését követõen az alkalmazott fajták tenyészidõszaka nem tolódik ki, csupán a levelek tovább maradnak zöldek, tovább fotoszintetizálnak, az asszimiláció folyamatos és hatékonyabb. A kezelt parcellákról jelentõs terméstöbbletet takaríthatunk be.A készítmény rugalmasan kijuttatható két-három nóduszos állapottól egészen a zászlóslevél kiterüléséig Elsõsorban preventív jelleggel használjuk, az elsõ tünetek megjelenésekor. A készítmény dózisa 0,8-1,0 l/ha, 250-300 liter permetlével kijuttatva hektáronként.A Seguris-t elsõsorban levélszárító- és rozsdabetegségek ellen ajánljuk, kalászvédelemre továbbra is a piac egyik - ha nem a legjobb - ár érték arányával rendelkezõ megoldása a Cherokee szerepel ajánlatunkban.A Seguris egy új hatóanyag csoport képviselõje, amely új hatásmechanizmussal, és kiváló élettani hatással a termésbiztonsághoz, a hosszútávú, okszerû védekezés alapjaihoz járul hozzá.

 


 

 


 Bíró János 

Dr. Varga Zoltán

Syngenta Kft.