MENÜ

Pronto - A vetõgépek bajnoka

Oldalszám: 15
2014.01.20.

Precíz vetés, szántásba, mulcsba vagy direkt – ez jellemzi a Prontót. Minden vetõgép tud vetni. A Pronto precízen vet. Pontosan helyezi le a magvakat és a beállított mennyiséget is pontosan adagolja.

 

 

Hogyan teszi ezt?A vetõgép a keverés, porhanyítás – hengerlés – vetés – hengerlés elve alapján dolgozik. Ezt hívjuk Pronto elvnek.A két sor csipkés tárcsa 46 cm átmérõvel aprítja és bekeveri a növényi maradványokat a talajba. A gyorsan forgó tárcsák apró morzsás szerkezetet állítanak elõ. A tárcsákat hidraulikusan, fokozatmentesen tudjuk állítani, mindig a megfelelõ mélységben járatni, ezen kívül a traktorkerék nyomában haladó tárcsapárokat külön lehet állítani annak érdekében, hogy a traktor nyomát könnyebben el lehessen egyengetni.

 


 

 

A tárcsákat gumikerekes henger követi, ami a fellazított földet lehengerli és a vetõcsoroszlyáknak ún. autópályát képez. Minden egyes gumikerék mögött két vetõcsoroszlya halad. A gumikerekek és a kerék közti távolság aránya 2/3 az 1/3-hoz. Ez azért fontos, mert a henger tökéletesen elvégzi az egyengetõ munkát (nem szükséges Crossbar), valamint mindamellett, hogy a kerekek egy tengelyen vannak, teljes biztonsággal lehet dolgozni a nyers, ragadós talajon is.

 

 


 

 A gumikerekes hengert követi a TurboDisc dupla tárcsás vetõcsoroszlya. Ez a csoroszlya képes nagy, 80 kg-os csoroszlyanyomás mellett is a ± 7,5 cm-es talajegyenlõtlenséget lekövetni. Ezért a Prontót a mák vetésénél is elõszeretettel alkalmazzák. A vetõcsoroszlyát a nyomókerék tartja a mélységben, ami egyben le is hengerli a vetett sorokat. A csoroszlya mögött még egy gereblyét is találunk, ami földet kapar a vetésre és meggátolja a kicserepesedésben.

 

 


 

 A csoroszlya mélységállítását a kiemelõ munkahengeren alu távtartók segítségével végezzük. A csoroszlya nyomását egy csavarorsó segítségével állítjuk, az erõsen változó talajokon az optimális csoroszlyanyomás beállítását egy plusz hidraulikus munkahengerrel is segíthetjük. Így még nagyobb pontosságra teszünk szert.

 

 


 

 Egyre több, különbözõ egyetemek és kutató állomások által végzett kísérlet bizonyítja a vetéssel egyidejû mûtrágyázás elõnyét a hagyományos mûtrágyázással szemben. A Pronto PPF rendszerrel, két vetett sor közé és alá helyezzük a mûtrágyát. A mûtrágyacsoroszlyák a rövid tárcsa és a gumikerék között helyezkednek el. A gumikerekes henger lehengerli a mûtrágyadepót, a mûtrágya nem érintkezik a vetõmaggal, így nem áll fenn a veszélye a vetõmag megperzselésének.

 

 


 

 

 Azon termelõk, akik értékelik a pontos, precíz vetést, és egy egyszerû, könnyen kezelhetõ gépet szeretnének, azok egyre többen a Prontót választják.