MENÜ

Mit adjunk a repcének tavasszal?

Oldalszám: 73
2014.01.20.

A havas, fagyos télnek hamarosan vége lesz, és a földeken ismét megindulnak a munkák. Az idei õsz és tél kegyes volt a repcékhez: az állományok közel kétharmada jó állapotúnak minõsült a decemberi állapotfelmérések során.

 

 

A Helyes Gazdálkodási Gyakorlat szerint február 15-e után lehet megkezdeni a mûtrágyák kiszórását; ha a talaj nem fagyott, és nincs rajta összefüggõ hótakaró. A vegetáció 5°C felett indul meg, ekkor a növények számára a gyors növekedéshez szükséges tápanyagoknak azonnal rendelkezésre kell állniuk. A kérdés ismét az, hogy mit, és mennyit juttassunk ki az optimális termés eléréséhez?A tápanyagok közül a repce esetében is elsõdleges a nitrogén. Az ammónium-nitrát és a MAS gyors, azonnali hatást biztosít, míg a karbamidnak elõször át kell alakulnia a talajban, amely egy több napon át tartó, környezeti hatások által jelentõsen befolyásolt folyamat. A MAS a mésztartalma miatt is elõnyösebb – a repce számára fontos tápelem a kalcium is. Nem szabad elfeledkezni a kénrõl sem: a kénes nitrogénmûtrágyák használata különösen ajánlott kénben szegény talajokon, illetve olyan területeken, ahol az õsszel kijuttatott alaptrágya nem tartalmazott ként.Tápanyagban szegényebb talajokon, illetve gyengébben fejlett növényállományok esetében célravezetõ lehet az elsõ tavaszi mûtrágyaszórás alkalmával egy magas nitrogén- és alacsony foszfor- és káliumtartalmú NPK-mûtrágya használata (például VARIO 21/7,5/7,5). A vízben oldódó és könnyen elérhetõ tápanyagok biztosítják az aktív, erõteljes növekedést.Amennyiben az õszi NPK-alaptrágyázás megfelelõ mennyiségû volt, és csak nitrogénnel fejtrágyázunk, javasoljuk a fejtrágyamennyiség legalább két részletre történõ megosztását. Ahogy repcekísérletünk is mutatja, a kétszeri fejtrágyázás mind a termés mennyiségére, mind az olajtartalomra pozitív hatással volt (Az ábrán a mûtrágyamennyiségeket kg/ha-ban tüntettük fel, hatóanyagra vonatkoztatva).

 

 


 

 Mûtrágyáink közül a repce kora tavaszi fejtrágyázására a NAC 27 N (MAS) mellett a COMPLEX 20/8/8+3MgO+4S, és VARIO 21/7,5/7,5 termékeinket; illetve ahol megfelelõen fejlett az állomány, és inkább a kén utánpótlása lenne fontos, ott a LINZER VARIO 23N+10S kénes nitrogéntermékünket javasoljuk.A LINZER AGRO TRADE 2013-ban L.A.T néven és új logóval, de változatlan szakértelemmel és kiváló minõségû mûtrágyákkal áll a termelõk rendelkezésére. Keresse bátran értékesítõ kollégáinkat!

 Hoyer Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzeragrotrade.com