MENÜ

Magas hozam, szárazságtûrés és termésbiztonság a kukoricatermesztésben - EURALIS hibridek minden termõhelyre

Oldalszám: 44
2014.01.20.

A 2012-es év rendkívül aszályos idõjárása súlyos károkat okozott a kukoricatermesztõk jelentõs része számára. Hazánkban 111 éve nem volt ilyen aszály: a csapadék az ország jelentõs részén a sokéves átlag felét sem érte el.

 

 

A rendkívüli aszályban nem csak a vízhiány, hanem a hõstressz is érvényesült: a magas léghõmérséklet és alacsony páratartalom a kukorica termékenyülését jelentõsen csökkentette, éppen akkor, amikor a korán vetett, a vetésterület nagy részét adó korai hibridek virágoztak.

Célszerû a fajtaválasztás során még inkább az aszálytûrõ, stabil termõképességû hibrideket elõtérbe helyezni. A várható magas ókukoricaárak miatt a termény értékesítésekor a koraiság is árelõnyt jelenthet.Az Euralis versenyképes kukorica kínálata minden termõhelyre és minden elvárást kielégítõ megoldást nyújt a sikeres és jövedelmezõ kukoricatermesztéshez.

Legkorábbi hibridünk a háromvonalas (TC) ES Sigma (FAO 280). Rövid tenyészideje ellenére magas termés és kiemelkedõ termésbiztonság jellemzi. Zöld száron érõ hibrid, a tõszámkiesést és az alacsonyabb vetési sûrûséget is két csõvel kompenzálja. Szárszilárdsága kiemelkedõ, betegségekre nem fogékony. Különösen ajánljuk késõi vetésekhez vagy korai elõveteményként kalászosok elõtt.

Az ES Cubus (FAO 320) új hibridünk, száraz viszonyok között is kiemelkedõ termõképességét idén üzemi kísérleteinkben (Bakonszeg, 8,4 t/ha) bizonyította. Vízleadása rendkívül gyors. A magas növények szükség esetén szilázsnak és biogáz céljára is hasznosíthatók. Száraz termõhelyekre is ajánljuk, és ahol a koraiság is fontos szempont.

Az ES Flato (FAO 330) az Euralis vezérhibridje. Termõképessége és szárazságtûrése kiemelkedõ. Generatív típus, kezdeti fejõdése gyors, virágzása korai, elkerüli az aszályos idõszakot. A VSZT-GOSZ kísérletekben idén az egyik legalacsonyabb szemnedvességgel a legjobb hibridek között végzett. Minden termõhelyre, elsõsorban intenzív technológiákhoz ajánljuk.

Az ES Mosquito (FAO 350) az idei szezonban mutatkozott be üzemi kísérleteinkben. Tetszetõs, magas, háromvonalas (TC) zöld száron érõ hibrid. Kompenzációs képessége kiváló, tõhiány és alacsony tõszám mellett biztosan két csövet hoz. Szár és csõ Fusariummal és az üszögökkel szemben az átlagnál jóval ellenállóbb, egészséges. Vízleadása kiváló. Silóként is hasznosítható. Gyengébb termõhelyekre és költségtakarékos technológiákhoz is ajánljuk.

A háromvonalas (TC) ES Sensor (FAO 390) a másik legfontosabb hibridünk. Termésbiztonsága, szárazságtûrése és gyors vízleadása a versenytársak átlaga fölé emeli. Szárszilárdsága kiváló, az alacsonyabb tõszámokat nagyon jól kompenzálja. Gyökérzete erõteljes, nagy tömegû, mélyre hatoló, mely szárazságtûrését és szárszilárdságát biztosítja. Az Euralis kísérleti eredmények alapján az ilyen fejlett gyökérzettel rendelkezõ hibrideket a Roots Power logóval jelöli, mely garanciát nyújt a kiemelkedõ szárazságtûrésre. Minden termõhelyre ajánljuk, a vetésszerkezet vezérhibridje lehet.Új hibridünk, az ES Cortes (FAO 410) idén kapott állami elismerést. Érésideje a korai és a középérésû csoport határán van. Magas termõképessége száraz körülmények között is kiemelkedõ termésstabilitással párosul. Kezdeti fejlõdése kiváló. A növények alacsonyak, a csõkötés is alacsony. A VSZT-GOSZ kísérletekben idén átlag alatti szemnedvességgel a legjobb hibridek között végzett. Meleg, száraz termõhelyekre, intenzív technológiákhoz ajánljuk.

Az ES Blason Duo (FAO 420) hibrid termõképessége kiemelkedõ, vízleadása gyors, betegségekkel szemben nem fogékony. Szárszilárdsága kiváló. A cikloxidim hatóanyagra rezisztens, ezért a Focus Ultra herbicid a magról kelõ és évelõ egyszikû gyomok ellen kései kijuttatással is a kukorica veszélyeztetése nélkül kijuttatható, amikor már az általánosan elterjedt szulfonil-karbamidok nem használhatók. Elsõsorban az ország déli területeire ajánljuk, különösen ahol az egyszikû gyomok (fenyércirok, köles) jelentõs problémát okoznak.

Az ES Zodiac (FAO 450) hibridet magas termõképessége mellett kiemelkedõ termésstabilitás jellemzi. Szárazságtûrése, kezdeti fejlõdése és vízleadása kiváló. Minden termõhelyre, elsõsorban az ország déli, melegebb klímájú területeire ajánljuk.

Összefoglalóan az Euralis hibridek erõsségei: magas termõképesség, kiemelkedõ termésbiztonság, betegség ellenállóság, szárazságtûrés.Bár kukoricavetõmag-készleteink idén is elegendõek, rendelését a várható magas igények miatt kérjük, hogy idõben adja le!

 Dr. Nagy Sándor