MENÜ

DuPont Pioneer Prémium Ajánlat - Vessen korán minimális kockázattal, maximális profittal!

Oldalszám: 48
2014.01.20.

A DuPont Pioneer 2013-ban újításként bevezeti a Pioneer Prémium Ajánlatát. Ezzel egy újabb segítséget adunk a termelõknek, amellyel az idõjárás viszontagságai okozta kockázatot tudják csökkenteni, és nagyobb biztonsággal kezdhetik meg a kukorica korai vetését. Mit is jelent ez az ajánlat?

 

 


 

 

A Pioneer Prémium Ajánlatban a legjobb minõségû vetõmag tételekbõl, egy új kategóriát hozunk létre. Az itt kiválasztott anyagok minimum 95%-os meleg csírával rendelkeznek, és a cold teszt értékük is a legmagasabb. A biztonságos csírázás mellett, a jó korai fejlõdési erély is szükséges a robbanásszerû keléshez. A Pioneer Prémium Ajánlatba ezért csak azokat a hibrideket választjuk, amelyek megfelelnek, ennek a követelménynek. Ezek a kukoricahibridek a következõk:

 


 

 

A Pioneer Prémium vetõmagokkal a korai vetés megkezdhetõ amennyiben: - A talajhõmérséklete, a vetés mélységében (5-6 cm) legalább a 8 0C fokot elérte. - Az idõjárás elõrejelzés tekintetében nem várható jelentõs lehûlés. Ha az elkövetkezõ napokban kedvezõtlen események várhatóak (havazás, hideg, nagy mennyiségû csapadékkal) inkább várjunk a vetéssel. Március közepétõl agrometeorológiai elõrejelzéssel igyekszünk segíteni a vetést érintõ döntésekben. A korábbi évekhez hasonlóan hetente kétszer fogjuk küldeni e-mail-ben a prognózist. - Korai vetés esetén arra legmegfelelõbb táblát válasszuk ki. Ilyen területek jó vízgazdálkodással, könnyû szerkezettel rendelkeznek, amely elõsegíti a talaj felmelegedését. A kötött, nehezen felmelegedõ, vízzel telített és vízállásra hajlamos talajok nem alkalmasak a korai vetésre! Természetesen célszerû figyelembe venni a terület „elõéletét” (elõfordult-e már az adott táblában korainak mondható vetés és az mennyire volt sikeres).

 

A partner kérésére a Pioneer területi agronómusa segít a vetés idõpontjának meghatározásban, a következõ adatok pontos értelmezésével: - A hibridek hidegtûrése, csírázóképessége és korai fejlõdési erélye. 

- Talajhõmérséklet mérése. 

- A vetés követõ napok idõjárás elõrejelzése.

 

A gyors, robbanásszerû kelésnek a másik feltétele a talajok jó fizikai állapota. Egy tömörödött talaj a gyökérzet fejlõdésének komoly akadályt jelent. Ennek eredménye, hogy egy esetleges késõbbi aszályos periódus jobban megviseli a növényt. A kedvezõ talaj biztosítása a gazda feladata.Nézzük melyek a korai vetés elõnyei. Az elmúlt évek egyre melegedõ idõjárása egyértelmûen bebizonyította, hogy a kukorica vetésideje elõrébb tolódott, idén a kukorica övezetben április közepére befejezték a vetéseket. A korai vetés esetén a kukoricavirágzása még a júniusi hõségnapok és légköri aszály elõtt megtörténik, és így csökken a megtermékenyülés okozta termésveszteség. A korai vetés másik haszna, hogy a kukorica alacsonyabb nedvességtartalom mellett takarítható be, átlagos csapadék ellátottságú évben. Ez különösen a hosszabb tenyészidejû hibridek esetében akár 4-5% vízelõnyt is jelenthet. A gyorsabb vízleadást segíti, hogy még relatív magasabb a napi átlaghõmérséklet a fiziológia érettség elérését követõen. A mai szárítási díjak mellett, így akár hektáronként 30.000 Ft-ot is megtakaríthatunk. Növényvédelmi szempontból is mindenképpen elõny a korai vetés és a jó korai fejlõdési erélyû hibrid választása, ugyanis hamarabb megtörténik a talajtakarás és ezért kisebb a gyomosodás veszélye. A korai vetés esetén továbbá megfigyelhetõ az alacsonyabb növénymagasság, és ez egyben nagyobb szárszilárdságot is jelent.

 
 

 

A csíranövénynek azonban nemcsak az idõjárás viszontagságaival kell szembenéznie, hanem a talajlakó kártevõk is veszélyeztetik. Nagyobb biztonság érdekében ezeket a tételeket Poncho vagy PonchoPro-val kezeljük, amely védelmet nyújt a talajlakó kártevõkkel szemben.A talajlakó kártevõk felszaporodásának is kedvezett az elmúlt évek felmelegedõ idõjárása. A gazdák többnyire a kukoricabogár okozta kártételre fordítanak fokozott figyelmet, de nem szabad megfeledkezni, barkó vagy drótféreg kártételérõl sem. A tõszám okozta veszteséggel kevesen kalkulálnak, de az új hibridek magasabb terméspotenciálja abban rejlik, hogy magasabb tõszám mellett is hozza a rá jellemzõ egyedi teljesítményt. Így egységnyi területrõl nagyobb termés hozható le. A korai fejlõdési szakaszban a talajlakó kártevõk ellen védelmet nyújt a csávázószeres kezelés, a Poncho vagy PonchoPro.Egy mondatban összefoglalva a Pioneer Prémium Ajánlatot, vessen korán minimális kockázattal és maximalizálja profitját.Pákozdi István

Pioneer termékmenedzser