MENÜ

Aurora® Full kalászos gyomirtó szer hatékonysága

Oldalszám: 37
2014.01.20.

Veronika hederifolia ellen a Szolnok megyei MGSZH NTI 2012. évi összehasonlító kísérletében

 

 

A Veronika hederifolia T-1 életformájú – õsszel csírázó, kora tavaszi egyéves – gyomnövény a legutóbbi 2007–2008-as országos szántóföldi gyomfelvételezés alapján a 17. helyre került elõ. Átlagos gyomborítottsága a tavaszi felvételezéskor 0,311%, ami közel kétszerese az elõzõ 1996–97-es gyomfelvételezéskor mért értéknek és a napraforgó árvakeléssel vagy a parlagi pipitérrel vetekszik.

 

 


 

 

 A növényvédõs szakemberek között közismert, hogy a hagyományos hormonhatású és a szulfonil-urea típusú növekedésgátló herbicidek hatékonysága általában elmarad az ideális 95% fölötti mértéktõl, ezért ellene a perzselõ típusú protox-gátló (protoporfirin-oxigenáz inhibítorok) herbicidek szükségesek kombinációban, mint a karfentrazon, a piraflufen-etil vagy a nemrég visszavont cinidon-etil hatóanyagok.

 

 


 

 

 A Kwizda Agro 2012-ben hozta piacra az Aurora Full ikercsomagot, amely 25 ha-os „nagyüzemi” gyûjtõkiszerelésben 10*0,1 kg Aurora® 40 WG (40% karfentrazon) és 2*5 liter Overdose® SE (6,25% floraszulam + 45,2% 2,4 D észter) herbicideket tartalmaz.A Szolnok megyei MGSZH NTI kalászos gyomirtó összehasonlító kísérletében az Aurora® Full (40 g/ha Aurora + 0,4 l/ha Overdose SE) gyomirtó hatását több, a gyakorlatban is elterjedt készítménnyel vetettük össze a Veronika hederifolia, Lamium purpureum, Galium aparine és Helianthus annuus magról kelõ, illetve a Convolvulus arvensis és Cirsium arvense évelõ gyomfajokkal fertõzött területen.A kísérletben – ahogy az várható volt – a protox-gátló karfentrazont is tartalmazó Aurora Full gyomirtó ért el megfelelõ, 95% fölötti hatékonyságot. A májusban mért 98%-os érték erõs fertõzési körülmények között is biztosítja a gyommentességet. A többi vizsgált gyomfaj ellen szintén kiemelkedõ hatást tapasztaltunk. Figyelemre méltó a nehezen irtható Convolvulus arvensis elleni magas hatékonyság.

 

 


 

Nagyításhoz katt a képre

 

 

 A veronika-félék fertõzési küszöbértéke 26–44 db/m2 (Vegyszeres gyomirtás és termésszabályozás, Kádár, 2010), amit manapság már szinte minden talajtípuson számos táblában meghalad a Veronika hederifolia is.Ezeket a változásokat a kalászosok gyomirtásában célszerû lekövetnünk, hiszen vannak jó, „fullos” megoldások.

 Fehér Tamás

Kwizda Agro