MENÜ

A kevesebb több!?

Oldalszám: 51
2014.01.20.

A 2012-es év is azok közé az évek közé tartozott, amikor az elmúlt 12 évben gyenge termésszintekkel zárt az agrárgazdaság. Ha az idei esztendõvel együtt számoljuk az eltelt 12 éves intervallumot, akkor közel az 50%-a az éveknek átlagos vagy jó eredménnyel míg a másik fele az országos kukoricatermés átlaga alatti alacsony betakarított mennyiségekkel ért véget. Az egyre hektikusabb idõjárásnak köszönhetõen szinte minden egymást követõ év más és más kihívások elé állította a mezõgazdasági ágazatok szereplõit.

 

 

Az eltelt tizenkét év a hazai KWS kukoricanemesítési program számára és a lokális tesztelési hálózat számára meghatározta és egyértelmûsítette azt a nemesítési irányt, amely mára már nem csak a magasabbnál-magasabb termésátlagok elérését vagy az alacsonyabb betakarításkori víztartalmat célozza meg elsõdlegesen, hanem a termõhelyi és évjárat stabilitást is. Emellett a termesztéstechnológiai kutatások terén olyan innovatív lépéseket tesz meg és javasol, amely a fenntarthatóság nélkülözhetetlen alapjait teszi a következõ generációk számára elérhetõvé.Az idõjárásunkat jelenleg egy felmelegedési ciklus jellemzi, hiszen egy kis jégkorszak végéhez közeledünk. Az 1960–1990-es évek között csupán 2–6 olyan napot számoltunk az év 365 napjából, melynek paraméterei éjszaka a 20°C feletti vagy nappal a 35°C-ot meghaladó napokat mutatta (1. kép).

 


 

1. kép

 

 

 

A 2021–2050 közötti idõszakra vetítve már 22–25 napra is felszaporodhat az interpolált adatok szerint (2. kép).

 

 


 

2. kép

 Feltehetõleg ez a tendencia tartósan folytatódik és egyre kiszámíthatatlanabb eseményekkel találkozhatunk, ami súlyosan érintheti a gazdaság ezen szektorát.A KWS már több éven keresztül vizsgálja, teszteli kukoricafajtáinak tõszámreakciós érzékenységét. A 2012-es évi tõszámkísérleteinek eredményeit összehasonlítva korábbi így a 2011-es jó évjárati tõszámreakciós eredményekkel elmondható, hogy 2012-ben az alacsony 65–67 000 tõszámon tartott, a korai éréscsoportban szereplõ fajtáknál, míg a késõi éréscsoportban 62–64 000 növény/ha-on volt legkedvezõbb a termés mennyisége. Ezzel ellenben a 2011-es eredményeket ha vizsgáljuk, akkor átlagosan 6–8 ezer növény/ha-ral magasabb növényszámon volt magasabb a termésszint.Az ár és a piaci kínálat oldalról ha vizsgáljuk a kérdést azt tapasztalhatjuk, amikor kedvezõek az abiotikus tényezõk, a piacon túlkínálat várható. A nagy mennyiségû kínálat mellett az árak alacsonyak lesznek. Viszont a kedvezõtlen körülmények hatására a piacon fellépõ hiány árfelhajtó hatással reagál. A kedvezõtlen körülmények ellen, így a lehetséges aszály ellen is tudunk védekezni az alacsonyan tartott tõszámokkal.  - Az elmúlt aszályos évek (2000, 2001, 2003, 2007, 2009, 2012) bebizonyították, hogy a hektikus idõjárásnak köszönhetõen az alacsonyabb tõszámmal vetett állományok stresszérzékenysége alacsonyabb volt. Emellett számos elõny is származik, ugyanis:

    * intenzívebb a korai fejlõdés,

    * duplacsövûsség megjelenése, 

    * jobb szár és gyökér-stabilitás (nagyobb tenyészterület az egységnyi növényre számítva), 

    * fattyasodás a karbantartott talajokon (mikrobiális élet, talajmûvelés, gyommentesség…);- Ha a termelõi önköltség és egyéb járulékos kltsg.-ek összessége nagymértékben nem változnak az egymást követõ években, nagyobb profitot lehet elérni alacsony tõszámon tartott állománnyal az aszálysúlytott esztendõben.- A felmelegedési tendenciának köszönhetõen egyes KWS-es siló fajták alacsonyabb tõszámmal „szemesként” vetett területegységérõl nagyobb mennyiségû bevétel volt realizálható, mint a most piacon lévõ FAO 350-440-es konkurens anyagokéról. (kb. 13–15 tonna/ha 2012-ben);- Hosszú távon a fenntartható gazdálkodást is tudjuk segíteni az alacsony tõszámok használatával, hiszen a területeinken az eddig jellemzõen alulmért inputok az alacsonyabb növényegységre nézve jobban hasznosulhatnak.A KWS nem csak jó minõségû vetõmagot állít elõ és ad el Európa 2. legnagyobb vetõmag-forgalmazójaként, hanem ezzel együtt magas szintû hozzáadott szakmai értéket is nyújt partnerei számára. Ha összegezzük azokat a stratégiai célokat, melyet a KWS globális szinten is megfogalmazott és sikeresen adaptáljuk, lesz az az út, melynek segítségével a növekedés lehetõségét közösen megteremthetjük minden egyes régióban.