MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2013/02 > Pr Kukorica Biomin szilázs

A fûszilázs minõsége

Mivel a tehenek tejtermelése az utóbbi években lényegesen megnövekedett és ezzel a tápanyagigényük is egyre nõtt, valamint a bendõ kapacitása ezzel szemben limitált, már nem elegendõ egyszerûen csak szilázst termelni, hanem a minõségi szilázskészítésre kell törekedni.  

Szakfolyóirat > 2013/02 > Pr búza növénytermesztés növényvédelem

A gabonák gyomirtásának költsége többszörösen megtérül

A legnagyobb területen termesztett kultúrnövényeink a kalászos gabonák, ezért növényvédelmük meghatározhatja egy-egy gazdaság jövedelmét. A gyomirtás elhagyása a következõ években – a mezei acat, parlagfû, ragadós galaj stb. felszaporodása következtében – csúnyán visszaüthet, a búzák, árpák elégtelen kórtani állapota pedig a termés minõségét, mennyiségét befolyásolhatja kedvezõtlenül. S akkor még nem szóltunk azokról a pluszköltségekrõl, amelyek akkor jelentkeznek, amikor a kultúrnövények elöl elszívott, gyomok által felvett vizet és tápanyagot pótoljuk. Napjainkban már nem elég a jól megválasztott agrotechnika, a vetésforgó, a megfelelõ talajmunka, a változékony gyomflóra megköveteli a gyomirtást, ha az adott körülmények között a legtöbb, legjobb minõségû termést szeretnénk betakarítani. Mindezt a Kiskunfélegyházán élõ és gazdálkodó Terjék László is megerõsítette, amikor saját tapasztalatairól kérdeztük.

Szakfolyóirat > 2013/02 > Pr Ár kínálat tőszám

A kevesebb több!?

A 2012-es év is azok közé az évek közé tartozott, amikor az elmúlt 12 évben gyenge termésszintekkel zárt az agrárgazdaság. Ha az idei esztendõvel együtt számoljuk az eltelt 12 éves intervallumot, akkor közel az 50%-a az éveknek átlagos vagy jó eredménnyel míg a másik fele az országos kukoricatermés átlaga alatti alacsony betakarított mennyiségekkel ért véget. Az egyre hektikusabb idõjárásnak köszönhetõen szinte minden egymást követõ év más és más kihívások elé állította a mezõgazdasági ágazatok szereplõit.  

Szakfolyóirat > 2013/02 > Pr Kukorica virágzás címer

A kukorica virágzási idejének szerepe a kockázatkezelésben

A kukorica egylaki, váltivarú növény. A nõi és a hím virágzat egy növényen, azonban különbözõ virágzatokban helyezkedik el. Érdekesség, hogy mindkét virágzat kétivarú volt, ám a növény fejlõdése folyamán a hímvirágzat nõi virága és a nõi virágzat hím virágai is abortálódtak. Így fejlõdött ki a nõi torzsavirágzat, amely a növény közepén, a levelek hónaljában kifejlõdõ csõ, valamint a hím bugavirágzat, amely a növény csúcspontjában kifejlõdõ címer.  

Szakfolyóirat > 2013/02 > Pr nyereményjáték Spirit

Átadták a SPIRIT nyereményjáték díját

A Makhteshim Agan Hungary Zrt. tavaly év elején hirdette meg SPIRIT Nyereményakcióját, amelyben azok a termelõk vehettek részt, akik 2012. március 15. és 2012. július 31. között legalább 6 darab SPIRIT kukorica gyomirtó szer gyûjtõcsomagot vásároltak. A játék nyereménye egy KIA Sportage 1.6 GDi LX személygépkocsi volt. A nyertest 2012. november 29-én Visegrádon, a Hotel Silvanusban tartott partnertalálkozójuk keretében hirdették ki. Az eseményre szép számmal jöttek el az ország minden részébõl kisebb és nagyobb területen gazdálkodó termelõk, növényvédelmi szakemberek, mezõgazdasági cégek képviselõi.  

Szakfolyóirat > 2013/02 > Pr hibrid Pioneer Napraforgó

Az új Pioneer napraforgóhibridekkel biztonságosabb a napraforgó termesztése!

A herbicidtoleráns napraforgóhibridek Magyarországi bevezetését követõen, jelentõsen egyszerûbb lett a nehezen irtható, kétszikû gyomok elleni védekezés. Az elsõ ilyen Pioneer hibrid a PR63E82-es volt, amely a DuPontTM ExpressSunTM tulajdonságot hordozta magában. 2012-tõl a technológia még biztonságosabb megoldást kínál a napraforgó termesztõknek, ugyanis a Pioneer új homozigóta linolsavas hibrideket vezetett be. A P63LE13-as és a P64LE25-ös áttörést jelent a magasabb herbicidtolerancia szint, a magasabb olajtartalom, valamint a nagyobb termõképesség révén.  

Szakfolyóirat > 2013/02 > Pr Posztemergens gyomnövény gyomok

Goal duplo - 3 mázsa plusztermés

Napjainkban a napraforgó termõterületének nagy részén a herbicidtoleráns hibrideket termesztik. Piaci részesedésük eléri a 60–70%-ot. Ezeken a területeken olyan gyomirtó szereket használhatunk, amelyek hatékonysága több gyomnövény ellen jobb, mint a hagyományos (preemergens) készítményeké. Az elmúlt évek szélsõséges idõjárása azonban rámutatott arra, hogy az állománykezeléseknek is vannak hiányosságai. Melyek ezek?  

Szakfolyóirat > 2013/02 > Pr repce Nitrogén

Mit adjunk a repcének tavasszal?

A havas, fagyos télnek hamarosan vége lesz, és a földeken ismét megindulnak a munkák. Az idei õsz és tél kegyes volt a repcékhez: az állományok közel kétharmada jó állapotúnak minõsült a decemberi állapotfelmérések során.  

Szakfolyóirat > 2013/02 > Pr glifozát Trustee Szántóföld

Trustee - Hi Aktiv: A totális gyomirtó szer

Mi az elvárás egy totális gyomirtó szerrel szemben? „Nomen est omen” – ahogy a nevében is szerepel –, válogatás nélkül (hisz nem szelektív) totális munkát végezzen a kipermetezett felületen, mind az évelõ, mind a magról kelõ gyomnövények ellen. A másik, ugyancsak esszenciális elvárás, hogy az a környezetünkre, az emberre és az élõvilágra minél kisebb terheléssel legyen.  

Szakfolyóirat > 2013/02 > Pr Öntözés Magtár Kft. Lindsy

Új termékkör a MAGTÁR Kft. palettáján

A szolnoki székhelyû MAGTÁR Kft. 1989 óta áll a mezõgazdasági termelõk szolgálatában – ismert és elismert partnerként kínálva mezõgazdasági gépeket, és azok komplett szerviz hátterét. Az AGROmashEXPO-n szakmai sajtótájékoztatón jelentették be, hogy cégük a több mint két évtizedes tapasztalatukra alapozva idén új termékkörrel frissíti Öntözési Irodáját.