MENÜ

Permetezéstechnika - Amikor már a tavaszt tervezzük!

Oldalszám: 63
2014.01.20.

A tavasz közeledtével már nemcsak a növényvédelem, de egyre több esetben a baktérium-kijuttatás is beillesztésre kerül a munkálatokba. Bizonyos készítmények hatása fejtrágyaként is jelentõs, mely még inkább növeli fontosságukat.

 

 

A permetezes.hu csapata szeretné megragadni az alkalmat, hogy a téma fontosságának megfelelõen összegezze a baktérium-kijuttatás eddigi megoldásait, és a legújabb innovációs megoldások kialakulásának okait, mert a mezõgazdasági termelõknek már egyre kisebb része az, aki nem hallott a baktérium-„trágyázásról”, és egyre nõ azok száma, akik eredménnyel használják ezt a speciális területét a tápanyag-felszabadításnak. (Szerkesztõi megjegyzés: A baktériumtrágyázás kezdete a 20. század ötvenes éveire nyúlik vissza.) A rendkívül aszályos évek, mint az a 2012-es volt, nem gyõzték meg azokat, akik ilyen szezonban próbálkoztak elõször a jótékony hatású készítményekkel, de bízva az idei év csapadékban gazdagabb idõjárásában, mindenképpen elgondolkodtató egy újabb kísérlet.

A baktérium-kijuttatás esetében, a megoldások tekintetében, már két generációról is beszélhetünk, mindannak ellenére, hogy nem nyúlik olyan régre a „nagyüzemi” használata.Az elsõ generációs kijuttatók minden esetben fixtelepítésûek voltak. Ennek megfelelõen a kijuttató egység egy eszközhöz kötõdött, így minden esetben a megadott munkagép üzemeltetése tette lehetõvé a baktérium kijuttatását. Sokszor elõfordult, hogy a termelõk nem veszõdtek az átszereléssel, mikor eltérõ munkamenet folyamán is szükségesé vált a kijuttatás, így gazdaságonként esetenként több kijuttató egység is beszerzésre került. A fix telepítésnél a kezdetek kezdetén sokan a permetezõgépeknél megszerzett alapokra igyekeztek támaszkodni, és megfelelõ átfedést szerettek volna biztosítani, mely sajnos veszteséget okozott nekik, hiszen minden, a munkaszélességen túlra juttatott folyadék hasznosulás nélkül maradt. A baktériumok UV-stabilitása ugyanis rendkívül gyenge, ezért törekednünk kell a minél gyorsabb leforgatásra.

 

 


 

Fix kialakítású baktérium-kijuttató

 

 

A fúvókák típusa és kiosztása is a permetezõgépeket idézi, mely szerint 50 cm-es közzel kerültek rögzítésre a fúvókatartók, melyekbe hagyományos lapossugarú fúvókát helyeztek.

 

A baktériumok egyre nagyobb körben való felhasználásának köszönhetõen egy része az elsõ generációs kijuttató egységekben rejlõ hibák kiküszöbölésre kerültek. A fúvókakiosztás már igazodott a munkaszélességhez és esetenként különbözõ fúvókatípusokat használtak, melyek kevésbé voltak hajlamosak az eltömõdésre és az elsodródásra. Azonban a gazdaságos üzemeltetés két újabb problémát vetett fel, mégpedig a lehetõ legkisebb kijuttatott mennyiség elérése, valamint a mobilitás.A kijuttatott mennyiséget úgy tudjuk csökkenteni, hogy speciális típusú fúvókákat használunk, melyek nagyobb szélességben juttatnak ki ugyanolyan mennyiségû folyadékot. Szinte minden fúvókagyártó kínálatában megtalálható az úgynevezett OC-fúvóka, melyet aszimmetrikus vagy más néven oldalréses fúvókának is nevezünk. Ennek a típusnak köszönhetõen akár 2 m-t meghaladó munkaszélességben is dolgozhatunk egy fúvókával. A kilépõnyílás kialakításának köszönhetõen a fúvóka eltömõdésre is kevésbé hajlamos.

 


 

                     OC fúvóka szórásképe

 

 A mobilitás nem oldható meg másképpen, csak egy olyan kialakítással, melyet könnyedén tudunk többféle munkagéppel is alkalmazni. Erre a legjobb megoldás, ha elvonatkoztatunk az eszköztõl, mellyel a talajmunkát végezzük, és az erõgépre koncentrálunk. Ha sikerül egy olyan rendszert kialakítani, mely az erõgépre rögzíthetõ, akkor teljesen függetleníteni tudjuk magunkat a munkagéptõl, és egyazon traktor képes lehet baktérium-kijuttatásra, függetlenül a vontatmánytól.A második generációs kijuttató egységekre nem csak a speciális fúvóka, hanem a mobilitás is jellemzõ. A traktor orrára könnyedén rögzíthetõ egyszerû kijuttató egység rendkívül könnyen igazítható/alakítható bármely munkagépünkhöz. A munkaszélesség beállítása a leegyszerûsített szórókeret két végén található forgócsuklóval könnyedén beállítható.

 

 


 

Második generációs kijuttató

 

 

Reméljük, ez az összegzés sokak számára segítségként szolgál, de amennyiben további információra lenne szüksége, látogasson el a www.permetezes.hu oldalra, ahol még több információkat találhat a témában.

 permetezes.hu csapata