MENÜ

A legjobb fertõtlenítõszer mögött is áll egy hatékony tisztítószer

Oldalszám: 105
Litz Tamás 2014.01.17.

A telephigiéniai programokban az állományok áthelyezését, kitelepítését, elszállítását követõen, az egyes épületrészek, technológiai berendezések, eszközök tisztítására és fertõtlenítésére kiemelt figyelmet kell fordítani.

 

 

A higiéniai termékek forgalmazásával foglalkozó szakemberek gyakran találkoznak a következõ mondatokkal: „Alaposan elvégeztem a fertõtlenítést, az ajánlott koncentráció kétszeresét, háromszorosát használtam, mégis befertõzõdött az állomány. Pedig elõtte még ki is mostam slaggal az ólat. Nem jó a fertõtlenítõszer, nem hatékony…”.

 

 


 

 

A fenti mondatok tanúsítják, hogy ugyan a fertõtlenítés jelentõségével általában tisztában vannak az állattartók, hiszen a veszélyt jelentõ mikroorganizmusokat el kell pusztítani, de a folyamatot nem mindig végzik el megfelelõen. A fertõtlenítés hatékonysága nem csupán egy széles hatásspektrumú fertõtlenítõszer használatán múlik, hanem az elõtte elvégzett alapos tisztítási folyamaton is. A bevett gyakorlat szerint a trágya eltávolítását követõen a felületeket egyszerûen vízzel mossák le (többnyire hideg vizet használnak), ideális esetben elõtte alacsony vagy magas nyomással áztatnak. Természetesen ez jobb megoldás, mintha semmit nem használnának, de egyáltalán nem elég. A probléma a felületekre tapadt szennyezõdéstípus sajátosságával magyarázható, mely lehet szerves (pl. trágya, takarmánypor, biofilm) és szervetlen (pl. vízkõ, rozsda) eredetû. A szerves szennyezõdések eltávolítására lúgos, a szervetlen szennyezõdések eltávolítására savas kémhatású vegyszerek alkalmasak. Az állattartó telepeken a nagy állománysûrûség és a speciális mikroklimatikus viszonyok (meleg, párás környezet) következtében többnyire szerves anyagok rakódnak le az istállóban. Legnagyobb mennyiségben a trágyával és a takarmánnyal kell számolnunk. Sajátosságuk, hogy az idõ elteltével jelentõs vastagságban képesek a felületekre rakódni, így kórokozók melegágyaként komoly veszélyt jelentenek az állomány egyedeire. Ezen kórokozók elpusztítása lenne a célja a felületfertõtlenítési procedúrának, de ehhez a mikroorganizmusokat el is kellene érnie a fertõtlenítõ vegyszernek.

Számos vizsgálat igazolja, hogy eredményesen fertõtleníteni kizárólag a szennyezõdésektõl megtisztított felületeket lehetséges, tehát az elõbb említett rétegeket feltétlenül el kell távolítani a fertõtlenítés megkezdése elõtt.

A korszerû lúgos tisztítószerek számos fontos kritériumnak megfelelnek, melyek fokozzák a hatékonyságot és biztonságossá teszik a használatot:

- Amfoter felületaktív anyagok növelik a munkaoldat nedvesítõ képességét a felületi feszültség csökkentése révén, így hosszan a felületen maradó habot képez a tisztítószer, mellyel jelentõsen növelhetõ a kontaktidõ (kiválóan tapad). A stabil hab rendkívül jó zsíroldást tesz lehetõvé.

- A kiváló penetráló képesség révén a kijuttatást követõen a szennyezõdés mélyebb rétegeibe hatolva nagyon gyorsan fellazulnak a lerakódások, barnuló hab jelzi a szennyoldás folyamatát.

- A különösen felületbarát formula következtében a mezõgazdaságban általánosan használt legtöbb felülettípuson (pl. rozsdamentes acél, vörös- és sárgaréz, nyers és eloxált alumínium, galvanizált vas) hosszú használatot követõen sem jelentkezik korrózió.

- Alacsony (0,5–1%) koncentrációban is hatékony legyen, mellyel víz, energia, idõ és élõmunkaerõ takarítható meg. Vékonyabb szennyezõdésréteg esetén akár az elõáztatás is elhagyható.

- A korszerû tisztítószerek gyártásakor kiemelt figyelmet kap a környezetvédelem is, így a munkaoldat a lemosást követõen a környezetbe jutva gyorsan lebomlik.

 

A tisztítószer használatakor fordítsunk kiemelt figyelmet a következõkre:

- Ügyeljünk a munkabiztonságra, használjunk egyéni védõfelszerelést (pl. overál, kesztyû, maszk, védõszemüveg stb.)

- Alkalmazás elõtt mindig próbáljuk ki egy kis területen a vegyszert, meggyõzõdve arról, hogy nem károsítja a felületeket.

- Kijuttatáskor alaposan fedjük be habbal a tisztítandó felületet.

- Ne képezzünk túl vastag habot, mert a vegyszer így lecsúszik a felületrõl, és nem lesz elég ideje arra, hogy kifejtse hatását.

- Mindig a gyártó vagy a forgalmazó által elõírt koncentrációt használjuk.

- Tartsuk be a megfelelõ hatóidõt (általában 20–30 perc).

- Zárt rendszerek tisztításához habképzõ vegyszert ne használjunk.

- A hatóidõ letelte után alaposan öblítsük le a tisztítószert, majd hagyjuk a felületeket megszáradni.

- A mosóberendezésbõl alaposan ürítsük ki a tisztítószert, mert az a habosító fejbe száradhat. Célszerû ezért külsõ vegyszertartállyal dolgozni.

A tisztítást követõ fertõtlenítést csak a már száraz felületeken kezdjük el, így a fertõtlenítõszer felhígulásától nem kell tartanunk. Megfelelõ tisztítószer használatával tehát nem érdemes, sõt egyáltalán nem szükséges a cikkben már korábban említett két-háromszoros mennyiségû fertõtlenítõszert használni, kizárólag a gyártó által javasolt koncentrációt.

A „Minden sikeres férfi mögött is áll egy nõ” bölcselet átvitt értelemben az élet egyéb területén, így a mezõgazdaságban is érvényes: A legjobb fertõtlenítõszer mögött is áll egy hatékony tisztítószer!

 

Litz Tamás