MENÜ

A 10. születésnapját két új termékkel ünnepelte a Bayer CropScience

Oldalszám: 33
2014.01.20.

Szántóföldi konferenciával kötötte egybe a Bayer a 10. születésnapját, melyet a termelõkkel együtt ünnepelt november végén – többek között – a bikali kastélyszállóban. Az egész naposra nyúló konferencia témáit tekintve sokrétû volt, mi most a kukorica és kalászos kultúrában engedélyezett új termékekrõl számolunk be olvasónknak.

 

 

A Bayer stratégiáját kétségtelenül a kutatás-fejlesztés határozza meg, elmondható, hogy a foramszulfuron hatóanyag 10 évvel ezelõtti megjelenése jelentette az igazi mérföldkövet a Bayer kukorica gyomirtó szer palettájában.A foramszulfuron a kukorica gyomirtás egyszikû specialistája, szinte nincs olyan egyszikû gyomnövény, amely ellen e hatóanyaggal ne tudnánk eredményesen védekezni. Kiváló hatással rendelkezik továbbá a kukoricában károsító magról kelõ kétszikû gyomok jelentõs része ellen is.A hatékony gyomirtás jelentõségét egy több mint 10 éves vizsgálatsorozat bizonyította, mely szerint a gyomosodás okozta termésveszteség a kukoricában a legnagyobb mértékû, nem megfelelõ védekezéssel akár 50% feletti terméskiesést is elszenvedhetünk.A változó gyomosodás nagymértékben befolyásolja a magyarországi körülményeket, melyhez a Bayernek igazítania kell fejlesztési stratégiáját.Bizonyos gyomfajok elhúzódóan kelnek, vagy a különbözõ gyomfajok eltérõ csírázási idõvel rendelkeznek. Kritikus faktorok befolyásolják a termésveszteséget, mint például a gyomkonkurencia, vagy a késõbbi újragyomosodása a táblának, mely még több termésveszteséget képes eredményezni.

 

 

 

De mikor védekezzünk?Szükségünk van a pre- vagy a korai posztemergens termékekre, azok kedvezõ talajon keresztüli hatástartamára, hiszen ezekkel tudunk védekezni a korai gyomkonkurencia és a késõbbi gyomkelés ellen. Szükségünk van továbbá a normál, célzott posztemergens kezelésekre, hiszen az évelõ egyszikûek (pl. fenyércirok) ellen ez az egyetlen hatékony megoldás. Viszont a gyomok újrakelése elleni készítmények adják a továbblépési lehetõséget a gyomirtási stratégiában, ha olyan készítményt tudunk alkalmazni, ami a posztemergens kezelés idõpontjában kint lévõ gyomok ellen véd, valamint a hatástartama megakadályozza a késõbb csírázó gyomok kelését.Minél szárazabb évek következnek, annál kevésbé vagyunk biztonságban a korai védekezések által!A fenti komplex gyomirtási stratégiának nélkülözhetetlen eszköze lehet a 2013-tól forgalomba kerülõ Monsoon active új kukorica gyomirtó szer, melyben a bázist képezõ foramszulfunor mellett, a talajon keresztül ható tienkarbazon-metil hatóanyag az újdonság. A tienkarbazon-metil gyökéren keresztül is képes felszívódni, így a Monsoon active levélen keresztüli közvetlen hatását talajon keresztüli hatástartam egészíti ki. Megfelelõen csapadékos években az állományzáródásig véd az elhúzódó gyomkelés ellen.A foramszulfuron hatásspektruma önmagában is kiemelkedõ és ezt a tienkarbazon-metil tovább szélesíti.A kombináció szélesebb kétszikû hatásspektrummal és még erõsebb egyszikûek elleni hatással rendelkezik, hatékony az újonnan feltûnt HPPD-gátló hatóanyagokkal szemben általánosan ellenálló Panicum fajok ellen is.Amikor majd megírják a gabona fungicidek történetét, a Falcon-nak biztos külön fejezete lesz, hiszen 1998-as bevezetése óta népszerûsége töretlen, és évek óta tartja vezetõ pozícióját – olvashattuk már korábban több média, köztük az Agro Napló hasábjain is. A siker leegyszerûsítve, egy fiziko-kémiai jelenségnek tudható be: a spiroxamin és a tebukonazol együtt jobban mûködik, mint külön-külön. A Falcon-nal így kevesebb hatóanyaggal, kisebb költséggel is kiváló védelmet lehet elérni. A Falcon a kiváló együttmûködésrõl bizonyságot tévõ tebukonazol és spiroxamin mellett triadimenolt tartalmaz. A protiokonazol bevezetése után logikus volt, hogy a Falcon-ba is az új, tartósabb hatást nyújtó triazol kerüljön. Ez lett a Falcon Pro, aminek összetétele: 148 g/l tebukonazol, 224 g/l spiroxamin és 53 g/l protiokonazol. A csere változatlanul hagyja a Falcon kiváló tulajdonságait, de erõsítést hoz a fuzáriózis elleni hatás, a hatásbiztonság és a hatástartam területén. A hármas hatóerõ tehát háromszorosan is megújul. A Falcon Pro engedélyezése eredményesen lezárult, engedélyokiratát 2012 nyarán megkapta. Tizenöt eredményes szezon után így a Falcon most megújul. 2013-ban kalászos gombaölõ szerként már az új Falcon Pro kerül forgalmazásra.

-ga-

 Falcon Pro

bevezetési akció

 

Felszereljük

permetezõgépét!

 

Az akció részleteirõl érdeklõdjön munkatársainktól,

vagy a www.falconpro.hu weboldalon!