MENÜ

Homlokrakodók traktorokra

Oldalszám: 95-96
2014.07.21.

A könnyû- és középnehéz univerzális traktorok a rájuk szerelhetõ homlokrakodóval és annak számos munkaeszközével sokoldalúan kihasználhatók.

 

 

A traktorgyártók, illetve a forgalmazók e téren más-más gyártmányokat ajánlanak, elsõsorban azokat a márkákat, amelyek gyártóival szorosan együttmûködnek. Alapvetõen azonban minden ismert hazai (pl.: Ferro-Flex, Kaposgép) és külföldi (pl.: Stoll, Hauer, Hydrac, Track-Lift, MX, Alö) homlokrakodó adapter gyártó szinte bármely traktortípushoz kínál az adott traktor teljesítményének, önsúlyának és geometriai méreteinek legjobban megfelelõ egységet többféle változatban. A felszerelhetõ homlokrakodók fõbb jellemzõi az emelõerõ, az emelési magasság, a saját tömeg, amelyeknek összhangban kell lenni többek között a traktor mellsõ tengelyterhelésével és hidraulika rendszerének teljesítményével. A kiválasztás részleteirõl nyújt bõvebb információt a német top agrar mezõgazdasági szaklap 2012. évi szeptemberi számában Frank Berning írása.

A mezõgazdasági tevékenység során mind a szántóföldön, mind a majori munkáknál és az állattartás területén is rendszeresen felmerülnek a rakodási, anyagmozgatási feladatok is. A kisebb üzemekben ezek elvégzésére jó megoldást nyújtanak a 35–110 kW (50–150 LE) teljesítményû könnyû és középnehéz univerzális traktorokra felszerelhetõ homlokrakodó adapterek, azok különbözõ cserélhetõ munkaeszközeivel. A traktoros homlokrakodókkal növelhetõ a traktorok éves kihasználása, amely a gazdálkodás eredményessége szempontjából fontos vállalkozói érdek is.

 

 

Sokan már a traktorok vásárlásával egy idõben beszereznek ilyen adaptert, mert a forgalmazók egyidejûleg ezeket is kínálják. Természetesen az adapterek késõbb is megvásárolhatók. Közel húsz gyártó sokféle típusa áll a vevõk rendelkezésére, akiktõl közvetlenül is lehet ajánlatot kérni szinte bármely traktorhoz. Vannak traktorgyárak, amelyek saját maguk is gyártanak vagy saját márkanévvel gyártatnak homlokrakodót (pl.: John Deere, Fendt, Claas), többen azonban az adaptergyártó specialistákkal együttmûködve kínálnak ilyeneket (pl.: a New Holland, a Case IH, a Steyr, és a Deutz-Fahr, a Stoll céggel, a Valtra és a Massey-Ferguson az Alö céggel kooperál). A homlokrakodó gyártók nagy része azonban a szükséges adaptációs szerelvényekkel egyedi megoldásokat képes legyártani a jelentkezõ igényekre.

A traktorra szerelhetõ homlokrakodókat a következõ három fõ jellemzõ minõsíti:

- saját tömeg (önsúly),

- teheremelõ képesség (emelõerõ),

- emelési magasság.

 

 


 

Traktoros homlokrakodó munka közben

 

 

A könnyebb munkákhoz, mint a gabonarakodás, elegendõ a kisebb önsúlyú (kisebb konzolméretû) változat, míg a nehezebb feladatok elvégzéséhez (pl.: trágya-, bála-, farönkrakodás) inkább az erõsített (nagyobb önsúlyú, erõsebb gémszerkezetû) kivitelt érdemes választani.

Fontos tudni, hogy az alkalmazni kívánt homlokrakodó paramétereinek, különösen az önsúlyának és a maximális emelõképességének összhangban kell lennie az adott traktor mellsõ tengelyének (hídjának) terhelhetõségével, ami pedig függ a haladási sebességtõl is. Lassú haladásnál magasabb az összterhelhetõség, azaz nagyobb lehet a mozgatható tömeg. A hidakra ezt az összefüggést külön táblázatban adják meg, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a megemelt teherrel mekkora sebességgel közlekedhetünk.

A legfontosabb paraméter a fentiek közül az emelõerõ. Általában egy 75 kW-os (100-110 LE-s) traktorra alkalmas homlokrakodó adapter teheremelõ képessége 170-180 bar hidraulika olajnyomásnál mintegy 2 tonna, emelési magassága pedig 3,5 m körüli. Ennél nagyobb emelõképességhez már nagyobb konzolmûködtetõ hidraulika munkahengerekre, ezáltal nagyobb hidraulikus teljesítményre (nagyobb szállítási teljesítményû hidraulika szivattyúra) van szükség.

Homlokrakodók esetében 3,3–3,8 m, míg a nagyobb, 90–115 kW (120–160 LE) teljesítményûeknél 4,0–4,2 m lehet, így mindegyikkel lehetséges a mezõgazdaságban használatos pótkocsik rakodása, feltöltése. A kanalak billentési szöge felfelé (töltési szög) 45–55 fok, lefelé (ürítési szög) pedig 50–60 fok ezeknél az adaptereknél.

A korszerû traktoros homlokrakodóknál a párhuzamvezetés, a túlterhelésjelzés és a veszélyes billenési helyzetekre figyelmeztetõ stabilitásjelzés már alapvetõ tartozék. Ugyancsak rendelkeznek lengéscsillapító rendszerrel is, mely ki-be kapcsolható attól függõen, hogy álló vagy haladó helyzetben vagyunk.

 

 


 

A homlokrakodó kezelése joystick segítségével

 

 

A traktoros homlokrakodók kezelésére, az egyes hidraulikus körök vezérlésére több lehetõség kínálkozik. A legegyszerûbb a vezetõfülkén kívül elhelyezett klasszikus nyitó- zárókaros vezérlõtömb, míg a legkorszerûbb a vezetõfülkében elhelyezett joystick rendszerû vezérlõkarral és vezérlõgombokkal rendelkezõ elektrohidraulikus vezérlõberendezés. Ez utóbbival a legérzékenyebb szabályozás valósítható meg.

A traktoros homlokrakodókhoz igen széles választékban állnak rendelkezésre munkaeszközök. Az alapeszközök közé tartoznak a különbözõ szélességû (1,2–2,2 m) és különbözõ térfogatú (0,3–0,7 m3) termény-, föld- és gumós kanalak, a trágyavillák, valamint bálatüskék. Rendelhetõ hozzájuk továbbá bálafogó, raklapvilla, ládaforgató, silóblokk-vágó, farönk-megfogó, sõt, tolólap is. A munkaeszközök nagyrészt a fülkébõl kezelve vehetõk fel és egyszerûen kioldhatók. A balesetveszélyt csökkenti, ha a lezárt állapotot egy olyan jelzõszerkezet mutatja, amely a kabinból jól látható.

-an-

(kivonatos fordítás a top agrar folyóirat

2012. 09. számából, kiegészítéssel)