MENÜ

BIOMIN Sertés Fórum Visegrádon - Természetesen elõre a legjobb eredményekért

Oldalszám: 67
2014.01.21.

A BIOMIN Magyarország Kft. a sertéstartó partnereit és a sertéságazatban dolgozókat látta vendégül szakmai konferenciáján, a visegrádi Nagyvillám Vadászcsárdában. Az érdeklõdõket Dr. Jakab Gábor, a BIOMIN Magyarország Kft. ügyvezetõ igazgatója köszöntötte.

 


Dr. Jakab Gábor

 

 

A BIOMIN termékeinek fejlesztése során elkötelezett a természetes megoldások alkalmazásában. Partnerei eredményességét szem elõtt tartva a cég folyamatosan olyan termékeket kínál a piacon, amelyeknek hatóanyagait a természet alkotta meg. A fõ küldetésük, megtalálni ezeket a hatóanyagokat, feltárni hatásmechanizmusukat, legyártani és elérhetõvé tenni az árutermelõ farmok részére. Jan Hitzger nyitóelõadásában a BIOMIN GmbH dinamikus fejlõdésérõl számolt be, ami azt bizonyítja, az állattartó gazdák világszerte kezdik elõnyben részesíteni a „természetes megoldásokat” a hagyományos módszerekkel szemben. Dr. Konstantin Hirsch a fitogének (növényi kivonatok, esszenciális növényi olajok) hátterét magyarázta el a hallgatóságnak. Ezek ízesítõ anyagok is, amelyek jó ízt és illatot adnak a takarmánynak, így étvágynövelõ hatásúak, de antioxidánsként és gyulladáscsökkentõként segítenek a betegségek megelõzésében és a fellépõ fertõzések gyógyulásában. A többféle, gondosan összeválogatott növényi extraktum és esszenciális olaj alkalmazásával fokozni lehet az egyes komponensek külön-külön meglévõ hatását. A BIOMIN-nak az édeskömény, menta, szegfûszeg, és ánizsolaj szinergista hatására épülõ készítménye a DIGESTAROM®. Ez a termék „segít a szervezetnek, hogy az segítsen önmagán”. Alkalmazásával javul az állatok teljesítménye azáltal, hogy javul a táplálóanyagok emészthetõsége, nõ a nyáltermelés, javul az emésztõtraktus szekréciós tevékenysége. Erõsíti az immunrendszert, javítja az általános egészségi állapotot és a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, csökkenti a gyulladásokat a bélben, így csökkentve a felhasznált gyógyszerköltséget. Kocáknál javítja a tejtermelést és csökkenti a laktáció alatti testtömegvesztést.

 

Öllõs Csaba számolt be a Digestarom® hazai alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatokról. Ez a termék több mint 25 évvel ezelõtt érkezett Magyarországra kísérleti kipróbálásra. A hozamfokozó antibiotikumok jó idõre háttérbe szorították az ilyen típusú szerek használatát, de az antibiotikumok betiltása után „újra felfedeztük” õket. 2006-tól forgalmazzák a Digestaromot Magyarországon. 2008-ig elsõsorban baromfiban alkalmazták, utána kezdték tömegesen kipróbálni és sikeresen alkalmazni sertéstelepek is.

Dr. Nemes Imre, a NÉBiH elnökhelyettese a PRRS-mentesítés aktuális kérdéseirõl, állásáról számolt be a rendezvény résztvevõinek. 2010-ben döntött a mezõgazdasági kormányzat arról, hogy nemzetközi szinten egy kitörési pont lehet a magyar sertéságazat számára, ha visszaszorítható, vagy mentesíthetõ ettõl a betegségtõl az állomány. A PRRS vírusa jelen van az EU összes tagállamában, jelentõs a fertõzöttség a „nagy” sertéstartó országokban, mint Dánia, Hollandia, Németország. Magyarország lehetne az elsõ „mentes” ország, amennyiben ez a program sikerrel zárul. Az adatok gyûjtése, elemzése folyamatban van, az országot több megyébõl álló régiókra osztva határozzák meg az elvégzendõ feladatokat.

 

A BIOMIN sertés-takarmányozási programjában kiemelt szerepet szán a malacok takarmányainak, a választás körüli állategészségügyi problémák megoldásának. Renata Urbaityte elõadásában a hasmenéses kórképek hátterérõl beszélt, kiemelve a leggyakoribb kórokozókat. Napjainkban komoly gondokat okoznak azok a szuper baktériumok, amelyek az ismert antibiotikumokra már nem reagálnak, multirezisztensekké váltak. Ezek a baktériumok terjedhetnek a trágyával, rágcsálók, madarak és rovarok közvetítésével, közvetlenül veszélyeztetve az ember egészségét is. Számos nemzetközi publikáció szól arról, hogy a szuper baktériumok kialakulásában is jelentõs szerepet játszott az elmúlt években a nem körültekintõ antibiotikum-használat. A cég természetesen itt is a fitogéneket és a szerves savakat hívja segítségül, a BiotronicTOP3 kedvezõ hatását számos kísérlet pozitív eredményével bizonyítva. A malacok körében a leggyakoribb két gram-negativ kórokozó, az E. Coli és a Salmonella fajok. A két baktérium visszaszorítása a legfontosabb cél a béltraktusban, valamint segíteni a kártétel utáni gyors regenerációt. A prevenció, a tünetek megjelenésének elkerülése, a gyógyszerköltségek visszaszorítása és a törések nélküli jó termelési paraméterek fenntartása alapvetõ gazdasági érdek. A termék hasznos kiegészítõje a kocatakarmányoknak is a patogén baktériumokkal szennyezett környezetben, hõ-, vagy egyéb stresszfaktorok esetén.

 

 


 

 

A BIOMIN szaporodás-biológiai koncepcióját Prof. Dr. Wekerle László ismertette. Közismert az ivarzási folyamatok stimulálására a takarmányflushing alkalmazása. A BIOMIN Top Rausche (Top Heat) a várható ivarzás elõtt néhány nappal ezt a természetes hatást fokozza. A koca vemhességi ideje egy feltöltõdési idõszak, az állat felkészül az ellés és szoptatás fokozott igénybevételére. A fialás elõtt a BIOMIN PreLac etetésével a bélsárpangás, az MMA-szindróma elkerülhetõ, segíti az emésztõenzimek jobb eloszlását, fokozza a bél perisztaltikus mozgását. Szintén a fialás körüli idõszakra ajánlott készítmény a BIOMIN pHD. A húgyúti betegségek megelõzésére fejlesztették ki. Ez a probléma ma még kevésbé kap figyelmet a hazai sertéstelepeken, pedig gazdasági kártétele jelentõs lehet. Hatását úgy fejti ki, hogy savanyítja a vizelet pH-t, így elpusztítva abban a kórokozókat, mobilizálja a kalciumot, valamint vörösáfonyakivonat-tartalma gátolja a baktériumok megtapadását. A szoptatás támogatását a BIOMIN TopLac termékkel érhetjük el. Pluszenergia-bevitelt biztosít, L-karnitint, aminosavakat, különbözõ zsírokat tartalmaz, ami nem csak a tejmennyiséget növeli, hanem a tej beltartalmát is kedvezõen befolyásolja. Törekednünk kell, hogy a hátszalonna vastagsága a szoptatás alatt ne csökkenjen 18–20 mm alá, ezzel elõsegíthetjük a következõ újravemhesülést is. Folyamatos veszélyt jelentenek a szaporodási folyamatokra a gombatoxinok. Az ellenük való védekezés hatékony eszköze a Mycofix Plus 3.E, ami a „maszkos” (a növény cukrot köt a toxinhoz, így „elfedve” azt, de az állatban a cukorburok lebomlik és a káros hatás jelentkezik) toxinok ellen is védelmet nyújt.

-an-