MENÜ

SPIRIT a fenntartható kukorica gyomirtás kulcsa

Oldalszám: 23
2014.01.21.

A vegyszeres gyomirtás nehézségét ma is elsõsorban a kultúrnövénnyel rokon gyomfajok irtása adja. Egyszikû kultúrából egyszikû gyomnövényt, illetve kétszikûbõl kétszikût nehéz kivenni.

 

 

 

Kukoricában az egyszikûek irtása a nehéz feladat. Morfológiailag (levélállás, viaszosság stb.) minimális az egyszikû gyomok és a kukorica közötti különbség, ezért kontakt (perzselõ) típusú gyomirtó szer csak közvetlenül a kukorica kelése utáni (2-3 leveles) állapotig használható. A késõbbi fenofázisban már csak felszívódó hatóanyagokat használhatunk. Ennél fogva ma állományban csak ilyen készítményeknek van létjogosultságuk.

 

Erre a célra eddig 2 hatóanyagcsoport volt alkalmasAz ALS-gátlók, ezen belül fõleg 3 hatóanyag, amit közel 15–20 éve használunk. Az ALS-gátlók a fehérjék szintézisét gátolják. Tünetileg a gyomnövények fejlõdését megállítják, majd zömmel jellegzetes vörösödõ (antociános) tüneteket okoznak a nehezen irtható egyszikû gyomnövényeken. Mivel csak 1 hatáshelyen dolgoznak, így rendszeres, hosszan tartó használatuk után hatáscsökkenés, rezisztencia-problémák alakulhatnak ki a gyomnövényekben. Mégis kukoricában, pl. az évelõ egyszikûek elleni harcban ez a hatóanyagcsoport jelen pillanatban nélkülözhetetlen.A másik csoportot a HPPD-gátlók alkotják. Ezen belül fõleg 2-(3) hatóanyagot használtunk, több mint 10 éven keresztül. A triketonok elsõdleges hatásként a plasztokinon bioszintézisét gátolják, másodlagosan pedig a karotionidok bioszintézisében okoznak zavart. A triketonok tehát 2 hatáshelyen dolgoznak, jellemzõen fehéredõ tüneteket okoznak. A két hatáshely miatt lényegesen több gyomnövény (egy- és kétszikû) mutat érzékenységet erre a hatóanyagcsoportra. Ráadásul a ma használt 3 hatóanyag szuper szelektív, „tûzoltásra” is használható. Sõt, posztemergens kezelés után, csapadék hatására a nehezen irtható kétszikûek ellen talajhatásukra is számíthatunk.Láthatjuk, hogy a kukorica gyomirtás nehézségét okozó egyszikûek elleni védelmet két eltérõ tulajdonságú hatóanyagcsoporttal oldottuk meg. Az eltérés mellett azonban hasonlóság is van közöttük. Mindkét hatóanyagcsoportnak a felszívódás elõsegítésére adjuvánsokra van szüksége, illetve felszívódó hatóanyagok révén növényi élettevékenységre is.

 Ezek a termékek voltak kukorica-gyomirtási rendszereink alapjai

 

A Makhteshim Agan azonban valami mást, még jobbat akart. Felismerte, hogy a két eltérõ hatásmechanizmusú, ALS-gátló és HPPD-gátló hatóanyag egy termékben történõ használatával már 3 helyen avatkozik be a gyomnövények életébe, amely igen komoly szinergista hatással rendelkezhet. Ráadásul a 3 hatáshelyen beavatkozó termékek esetében a gyomnövények gyomirtó szerekre történõ rezisztencia kialakulása a minimálisra csökkenthetõ. Az eddig esetleg kialakult hatáscsökkenés eliminálható!Kiválasztottuk hát a piac által legkeresettebb és egyben a leghatékonyabbnak ítélt ALS-gátlót, a nikoszulfuront; valamint a legjobb talajhatással is bíró HPPD-gátlót, a szulkotriont. Mindezt a felszívódás elõsegítésére megtoldottuk Bio-Film-el. Így készült el a SPIRIT. Ezzel rendelkezésünkre áll egy új termék a kukorica gyomirtásában, amely nagyon más, mint az eddigiek!A Spirit nemcsak összetételében különleges, hanem az általa okozott tünetegyüttes terén is. A Spirit használata után a gyomokon a gyomirtó szer tünetei eltérnek az eddig általunk megszokottól. Várnánk vörösödõ, esetleg fehéredõ tüneteket az egyszikûeken, sárguló-fehéredõ tüneteket a kétszikûeken. Ehelyett a kétszikûek néhány napi nagyon enyhe sárgulás, mattulás után barnára száradnak. Az egyszikûek esetében a még nem gyökérváltott egyedek nagyon gyorsan elbarnulnak, elpusztulnak. A jóval gyökérváltás után lévõ egyedek csúcshajtása is gyorsan leszárad, lebarnul (nem vörös, nem fehér). Nem jellemzõ a HPPD-gátlók fehéredés utáni „visszazöldülése” sem (túlfejlett egyszikûek esetén), a Spirit hatása teljes.

 

A SPIRIT használata nagyon sok elõnnyel jár:

 

 

 1. Látható szinergizmus alakul ki a két hatóanyag együttes használata után, minden gyom esetében (3 különbözõ hatáshelyen dolgozik).2. Túlfejlett gyomok is eredményesen irthatók.3. Azok a gyomok is érzékenyek, amelyek a két hatóanyagot külön-külön túlélik.4. Rezisztencia kialakulását akadályozhatjuk meg az eltérõ hatásmechanizmus miatt (fenntartható gazdálkodási rendszer).5. Gyomok túlfejlettsége okozta árnyékhatás (esernyõ effektus) következtében, esetlegesen kialakult aluldozírozás esetén is kielégítõ hatást lehet elérni ezzel a kombinációval.6. Mindkét hatóanyag szelektív, így nincs igazán fenológiai korlát.7. A kijuttatás idõpontjához szabad kezet kapunk a gyom és a kukorica fejlettségétõl függetlenül (nagyon korai poszttól az egészen késõi posztig).8. Talajon keresztüli valódi hosszú tartamhatás érhetõ el, különösen a nehezen irtható kétszikûek esetében (különösen látványos korai posztemergens alkalmazás esetén).9. Kiemelkedõ ár-érték aránnyal bír; új gyomirtási kategóriát nyitott a már eddig is megszokott gyomirtási költségek mellett.

Sajnos az utóbbi években az egyoldalú gyomirtószer-használat hatására az ország több területén rezisztens fenyérciroktörzsek szaporodtak el. Mindannyiunk elemi érdeke, hogy a már meglévõ gyomirtási rendszereink hatékonyak maradjanak, esetleg még hatékonyabbak legyenek. Ezért az eddig szokásos egyoldalú hatóanyagcsoport használatát lehetõség szerint kerüljük, különösen az évelõ egyszikûekkel fertõzött területeken. Használjunk növény- és szerrotációt. Rezisztencia kialakulás gátlására kukoricában használjuk ki a SPIRIT adta lehetõségeket. A SPIRIT lehet a megoldás kulcsa a hosszú távú kukorica-gyomirtási rendszerünk fenntartásában.További információkért keresse területi képviselõ kollégáinkat vagy látogasson el a www.mahun.hu oldalra.

 Koscsó Árpád

Makhteshim Agan Hungary Zrt.