MENÜ

Santana 1 G - Túl a harmadik éven

Oldalszám: 25
2014.01.21.

Egy új, perspektivikus termék bevezetése minden, növényvédõ szereket gyártó és forgalmazó cég életében nagy esemény. Igaz volt ez a mi esetünkben is, hiszen egy számunkra teljesen új területen, a talajfertõtlenítõ készítmények piacán kellett helytállnunk.

 

 


Sokak szerint talán nem is volt nehéz dolgunk a Santana 1 G bevezetése során, hiszen egy jó termék jó idõben érkezett egy olyan területre, ahol a felhasználó üzemi szakemberek már szerettek volna élni a választás lehetõségével. Most, hogy 2012-ben túlvagyunk a Santana 1 G bevezetésének harmadik évén, érdemes visszatekinteni és értékelni a történteket.

 

Ha visszagondolunk, nem is akármilyen három év volt ez! Kezdõdött egy rendkívül csapadékos, hûvös évjáratú 2010-es esztendõvel, és zárult egy komoly aszályt hozó 2012-es évvel. Ezek alapján igazán nem állítható, hogy évjárati hatások szempontjából elkényeztetett volna bennünket az idõjárás.

 

Ezen túlmenõen három teljes szezon már elegendõ ahhoz, hogy a felhasználók megismerjék a terméket, annak elõnyeit, erõsségeit, de egyben esetleges hibáit, gyengeségeit is. Mindezek alapján pedig gyorsan megszületik a szakmai közvélemény „ítélete”!

 

Mielõtt belemennénk a részletekbe, beszéljünk általánosságban a Santana 1 G-rõl, azok számára, akik esetleg még nem ismerik a terméket. A készítmény hatóanyaga klotianidin, amely a neonikotinoidok csoportjába tartozik. Hatását kontakt módon is kifejti, de a meghatározó a gyomorméregként való hatás. Többek között ennek is köszönhetõ, hogy a kukoricabogár lárvák elleni jó hatékonyság mellett kiemelkedõ a drótférgek elleni hatása is. A hatóanyag jellemzõ tulajdonsága, hogy a növénybe való felszívódását követõen bekerül a nedvkeringésbe, így a fiatal növények föld feletti részeibe is eljut. A készítmény jelenleg kukoricában rendelkezik felhasználási engedéllyel, 11 kg/ha dózis felhasználása mellett talajlakó kártevõk – így a kukoricabogár lárvája – valamint kukoricabarkó elleni védekezésre.

 Az elõzõekben már szó esett a szakmai közvélemény „ítéletérõl”. Lássuk tehát ennek a részleteit, ahogyan mi, itt az Arystánál érzékeljük:- Tapasztalataink szerint a készítménnyel a kezdetektõl dolgozó felhasználók egyértelmûen elégedettek a termék hatékonyságával. Eleinte természetes módon érzékelhetõ volt némi óvatosság, különösen azokon a területeken, ahol erõs a kukoricabogár-fertõzés. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez az óvatosság már a múlté. Mára általánosan elfogadottá vált az a megítélés, hogy a Santana 1 G kukoricabogár lárva elleni hatékonysága megegyezik a korábban használt, piretroid hatóanyagú készítményével, miközben drótféreg elleni hatékonysága a jelenleg piacon lévõ termékek közül a legjobb. Tapasztalataink szerint egyre többen építenek a készítmény felszívódó hatására a fiatalkori károsítók elleni védekezés során is, gondolunk itt a kukoricabarkóra és a földibolhákra.- Az elmúlt három év során sok pozitív visszajelzést kaptunk a készítmény formulációjával, illetve kiszerelésével kapcsolatban. A granulátum fajsúlya viszonylag nagy, ami elõsegíti a pontos adagolhatóságot. A Santana 1 G nem porzik, nincs kellemetlen szaga, és mindezek mellett nem higroszkópos. Feltûnõ színe nagyban elõsegíti a kijuttatás utólagos ellenõrzését, akár hetekkel késõbb is. A termék kiszerelése praktikus, 11 kg-os zsákokban kerül forgalomba (1 zsák = 1 ha), ami megkönnyíti a felhasználását.- Gondolom, sokan egyetértenek velünk abban, hogy egy új terméket „meg kell tanulni”! Nem volt ez másképpen a Santana 1 G esetében sem! Nem vitás, hogy kezdetekben a legnagyobb problémát a készítmény nagy fajsúlya jelentette. Sok felhasználó nem vette figyelembe ezt a lényegi eltérést, és a korábban alkalmazott beállításokkal próbálta kijuttatni a készítményt. Ennek egyenes következménye a nem megfelelõ mennyiség kijuttatása lett. Ezen a „gyermekbetegségen” mára már túljutottunk, köszönhetõen részben annak is, hogy a hat leggyakrabban használt géptípusra már pontos beállítási javaslattal rendelkezünk.

 A fentiekben igyekeztünk egy nagyon rövid összegzését adni a Santana 1 G talajfertõtlenítõ készítmény felhasználásának elsõ három évében tapasztaltakról. A legfontosabb tapasztalatunk azonban, hogy a jelek szerint a készítmény elfogadottsága magas szintû, felhasználása évrõl évre növekszik, mára a talajfertõtlenített kukorica vetésterület csaknem felén Santana 1 G kerül felhasználásra. Cikksorozatunk további részeiben igyekszünk minden olyan – a gyakorlat szempontjából fontos – információt, illetve menet közben megszerzett tudásanyagot továbbadni, amely a termék eredményes felhasználását segíti.

 Somos Ferenc

Arysta Magyarország Kft.