MENÜ

Hogyan termeljünk napraforgót biztonságosabban, eredményesebben?

Oldalszám: 30
2014.07.22.

Klopp Béla, a Balatonfõi Zrt. növénytermesztési ágazat vezetõje mutatja be gazdaságukat, miként alkalmazzák az ExpressSun™ technológiát, és megosztja kedvezõ tapasztalatait az új homozigóta herbicidtoleráns hibridekrõl, a P63LE13 és a P64LE25-rõl.

 

 


 

 

Cégünk, Veszprém és Fejér-megye határán gazdál¬kodik, átlagosan 18-20 AK értékû földeken. 2007-tõl a napraforgóvetésünk 40-45%-án alkalmazzuk az Express® SX gyomirtási technológiát. Területeink fõleg mezei acat, parlagfû, fehér libatop, illetve csattanó maszlag gyomokkal fertõzöttek, ezért igen problémás számunkra a gyommentes állapot elérése. Az idei év, mint az elõzõek minket igazoltak, a száraz tavaszi idõjárás hatására a preemergensen kijuttatott herbicidek részben, vagy teljesen hatástalanok voltak. A kevés csapadék következtében elhúzódott a gyomok kelése, ami megnehezítette a védekezést.

Az általunk alkalmazott technológia részletei és a legfontosabb szempontok, amelyek mentén meghatározzuk a napraforgó termesztést:

- Talajelõkészítés, tarlóhántás gabona betakarítás után 1-2 nappal, 5-8 cm mélységben. 

- Tápanyagutánpótlás (P, K) a kaposvári KKT tápanyag javaslatára épülõ minimum trágyázás elvén. 

- Õszi talajelõkészítés nehéz kultivátorral (Horsh Tiger, Symba Solo). 

- Tavaszi tápanyagutánpótlás során általában 50-55 kg/ha N hatóanyagot juttatunk ki, de az idei évben a dózist megemeltük 80 kg/ha-ra. 

- Mûtrágya bedolgozás, magágy elõkészítés kompaktorral. 

- Vetés április 10-20 között, 55.000 kaszat/ha. A vetõmagot minden esetben rovarölõ csávázószerrel kezelve kérjük, így tudjuk biztosítani az optimális tõállományt. 

- Gyomirtási gyakorlatunk során, az EXPRESS® 50 SX-et osztott kezeléssel juttatjuk ki, a folyamatosan kelõ parlagfû nyomás miatt (2*22,5 g/ha), és szükség esetén szelektív egyszikûirtót is alkalmazunk. 

- Gombaölõ szeres kezelés, 6-8 levélpáros stádiumban ALERT SUN-nal, (az idei év aszályos idõ-járás miatt nem kellett a kezelést elvégeznünk.) 

- Programozott betakarítás miatt minden évjáratban érésgyorsítót használunk a napraforgó területünkön. Saját tapasztalatunk szerint a Pioneer hibridek gyorsabban leszáradnak, könnyebben betakaríthatók.

A napraforgóhibridek kiválasztása során, szeretjük saját szemünkkel megtapasztalni, mely hibrideket lehet gazdaságosan termelni a mi körülményeink között. Ennek szellemében minden évben állítunk be kísérleteket. Az idei már a harmadik esztendõ, hogy csak a herbicidtoleráns hibrideket vizsgáljuk, különös érdeklõdéssel figyelve az új Pioneer homozigóta anyagokat. Az elsõ kellemes meglepetést május hónapban tapasztaltuk az új homozigóta Pioneer hibrideken. Az Express® SX az egyszikûirtó tankkeverékben történõ kijuttatása, a hideg áprilisi-májusi idõjárás mellett sem okozott yellowflash reakciót. A homozigóták élénkzöld színûek maradtak, fejlõdésük nem állt le.

Kedvezõ tapasztalataink alapján úgy döntöttünk, hogy bevezetjük a P63LE13 homozigóta napraforgó hibridet, az eddig sikeresen termesztett PR63E82 helyett, és üzemi méretben is kipróbáljuk a szintén homozigóta P64LE25-ös hibridet.

Jó okunk van erre a döntésre, mert a P63LE13 78 hektár átlagában 3,5 t/ha termést hozott. Mellette a PR63E82-es átlaga 400 hektáron 2,3 t/ha volt. A nemesítõi fejlesztõ munka eredménye jól látható a P63LE13 hibridben: magasabb herbicidtolerancia, nagyobb termésszint, és nagyobb olajtartalom.

 

 


 

 


 

 

A herbicidtoleráns napraforgóhibridek Magyarországi bevezetését követõen, jelentõsen egyszerûbb lett a nehezen irtható, kétszikû gyomok elleni védekezés. Az elsõ ilyen Pioneer hibrid a PR63E82-es volt, amely a DuPontTM ExpressSunTM tulajdonságot hordozta magában. 2012-ben a DuPont Pioneer új homozigóta linolsavas hibrideket vezetett be a magyar piacon, a P63LE13-at és a P64LE25-öt. Ez a két új napraforgó áttörést jelent a magasabb herbicidtolerancia szint, a magasabb olajtartalom, valamint a nagyobb termõképesség révén. A termelõi tapasztalataik alapján Klopp Béláék jövõre már biztosan csak a két új homozigóta hibridet fogják termelni.

 

 


 

 

Pákozdi István

Pioneer növények termékmenedzsere,

Magyarorzszág