MENÜ

Befejezõdött az AGRITECO török-magyar fejlesztésû mobil gabonaszárító tesztprogramja a Vas megyei Egyházashollóson

Oldalszám: 14
2014.01.21.

2011-ben lezárult Magyarországon az államilag támogatott gabonaszárító csereprogram, amelyet törvényszerûen az új szárítók értékesítési piacának zsugorodása követett. A változó körülményekhez alkalmazkodni kell és ezt elõre látva a Pannonagri Kft. már 2010-ben együttmûködést kezdett egy török gyártócéggel, rendkívül olcsó, de megbízhatóan mûködõ gabonaszárító kifejlesztésében.

 

 


 

 

 

 

 

Ezen a héten zárult a berendezés tesztelése, amelynek eredményeit az alábbiakban foglalhatjuk össze: fekvõ rendszerû aknás szárítóról van szó, amelynek teljes hosszában csiga teríti szét a beérkezõ nedves magot. Az akna közepén egy légcsatorna húzódik végig, amelynek jobb és bal oldalán két-két perforált lemez között áramlik a mag gravitációval lefelé. A légcsatorna felsõ részén egy égõfejjel kombinált ventilátor fújja be a meleg levegõt. A meleg levegõ mindkét oldalon átáramlik a belsõ perforált lemezen, a magoszlopon, majd a külsõ perforált lemezen, hõjét leadja a magnak és telítõdik nedvességgel, amelyet kiszállít a szárítótestbõl. Magkeverõ rendszer gondoskodik az egyenletes szárításról, a külsõ és a belsõ magrétegek keveredésérõl. A légcsatorna alsó részén hideg levegõs ventilátor végzi a hûtést. A magáramlás gyorsaságát, ezzel a szárítás mértékét az ürítõhengerek forgásának sebessége szabályozza. A száraz magot a betöltõcsigához hasonló ürítõcsiga hordja ki a gépbõl.A szárítót nem a török partner által megadott teljesítményparaméterek szerint kívánjuk értékesíteni, hanem a mért teszteredmények alapján. Ezek szerint a 22,5 t befogadó képességû, 2000 kW-os Ganz-égõvel szerelt berendezés, amelynek fûtõventilátor teljesítménye 15 kW, hûtõventilátor teljesítménye 11 kW 9,5 t/h kukoricaszárítási teljesítményre képes stabilan 25%-ról 15%-ra történõ vízelvonás esetén. A berendezés energiafelhasználása 4 mJ körüli tartományban változott a szárítási körülmények változásának függvényében.

A szárító üzemeltetési paraméterein kívül nagyon fontos érv a berendezés ára. A hirdetési képen látható és a fent leírt teljesítményû berendezést a Pannonagri Kft. 20 millió Ft + áfa áron tudja szállítani, amely ár magában foglalja a mûködõképes komplett szárítóberendezést, annak helyszínre szállítását, gáz- és elektromos bekötését, üzembe helyezését és a helyi személyzet betanítását a berendezés mûködtetésére. Az ár nem tartalmazza a nedves magot betöltõ és a száraz magot elszállító berendezéseket. A gazdák terheit azzal is csökkenteni kívánjuk, hogy a szárító berendezést 3 éves részletfizetéssel is megvásárolhatják, évi 8 millió Ft + áfa összegért.Megkeresésük esetén készséggel adunk további felvilágosítást telefonon, e-mailen, vagy az AGROmashEXPO 2013. kiállítás G pavilonjában, az 503/B standunkon.Petróczy László

06-30/956-3034