MENÜ

Valtra - személyre szabottan az Öné

Oldalszám: 47
2014.07.24.

A VALTRA N163-as bejutott a 2013-as „Év Traktora” verseny döntõjébe. A rangos nemzetközi díjat 1998 óta a mezõgazdasági gépekre szakosodott újságírók ítélik oda, akik a végleges döntés elõtt lehetõséget kapnak a gyakorlati értékelésre is. Tesztvezetéssel egybekötve mutatta be legújabb fejlesztéseit – többek között az N-széria új modelljeit és a T-széria újításait is – a cég, amelyeket a franciaországi XIV. Innov-Agri Show-n a bõ 90 000 látogató sorában a Valkon Kft. jóvoltából az Agro Napló is megtekinthetett.

 

 

A VALTRA N-széria új modelljei A tavalyi AGRITECHNICA kiállításon bemutatott harmadik generációs N-szériák új típusokkal bõvültek – az N93 és az N103 váltják fel a korábbi N82 és N92 fajtákat. A 3-hengeres motorokkal szerelt új verziók követik a megújult N-széria formajegyeit, jellemzõ dizájnvonalait. Kedvezõbb, szinte körkörös a kilátás a kabinból, és jelentõsen kisebb a fordulókörük sugara. Az új Bi-Halogen fényszórók megkönnyítik a sötétben, illetve éjszaka végzett munkát, ráadásul az új traktorok csendesebb üzemûek elõdeiknél. 

Mindkét típust a kedvelt 3-fokozatú Valtra HiTech váltóval látták el, az N103-nál lehetõség van az új Valtra HiTech 5-fokozatú, terhelés alatt kapcsolható váltó beépítésére is. A hajtómû funkciói és kezelése hasonlóak a nagyobb N-szériás modellekéhez. 

Az AGCO Power 33A WI típusú motorok common rail rendszerû befecskendezéssel és 4-szelepes hengerfejjel mûködnek. A TIER IV emissziólépcsõ feltételeit teljesítve a kipufogógázt DOC katalizátorral, és EGR füstgázvisszahûtõvel hatékonyan tisztított állapotban bocsátják ki. Mindkét típust erõsített változatban is gyártják, erdészeti célra, továbbá kommunális feladatokra alkalmassá téve. 

Az N163 H5 rugózott kabinnal és akár TWINTRAC rendszerû kormányfordító berendezéssel felszerelve kínálják. Az N93 típus 73 kW (99 LE), az N103 pedig 82 kW (111 LE) teljesítményû erõgép, míg a széria legnagyobb teljesítményû tagja a 125 kW-os (171 LE) N163. Az igen népszerû N-sorozat modelljei a finnországi suolahti-i gyár kapacitásának 50%-át teszik ki. 

Új megjelenéssel és jellemzõkkel a VALTRA T-széria

A megújult N-szériához hasonlóan a T-sorozat is új dizájnnal jelent meg, a külsõ jegyek mellett több változtatással a hatékonyság és a kihasználhatóság növelése érdekében. Erõforrása az új AGCO Power 66 A WI, vagy a 74 A WI típusú 6-hengeres motor. Elõbbi lökettérfogata 6,6 liter, utóbbié 7,4 liter. Megújult a turbófeltöltõjük, szíjhajtásuk valamint a motormenedzsment-rendszerük is. A füstgáz az új struktúrájú SCR katalizátoron keresztül még hatékonyabban tisztul.

A T163 Direct modell az elsõ olyan fokozatmentes sebességváltóval szerelt Valtra traktor, amelyet a legendás EcoPower motorvezérléssel is használhatjuk. Ennél a rendszernél a motor teljesítménye és nyomatéka egy gombnyomással megváltoztatható. Power üzemmódban a névleges teljesítményt 2100 ford./perc fordulatszámon, maximális nyomatékot 1900 fordulaton adja le. ECO üzemmódban a motor 1700 ford./percnél adja le a maximális teljesítményt, és 1250 ford./percnél biztosítja a maximális nyomatékot. 

A kombinált EcoPower traktor hajtóanyag-felhasználása akár 10%-kal is csökkenthetõ a végzett munkától és a kezeléstõl függõen. Az alacsonyabb motorzajú új traktorcsalád tagjai környezetbarátabbak és hosszabb élettartamúak, mint elõdjeik.

A T-széria flexibilitását a második generációs saját Valtra tervezésû és gyártású fokozatmentes hajtómûve magasabb szintre emelte. A Direct 2.0 modellnél a motor és a hajtómû még precízebben összehangolt. A fokozatmentes Direct és az ötfokozatú terhelés alatt kapcsolható váltóval szerelt Versu modellek esetén a tempomat, a TLT, az automata-kormányzás és az összkerékhajtás-kapcsolás egyaránt a kartámaszba szerelt kapcsolókkal mûködtethetõ. A fokozatmentes hajtómûvel ellátott modelleknél a gépkezelõ a nyomatékot egy potenciométerrel egyszerûen állíthatja.

 

 


 

VALTRA T153

 

Mint minden Valtra traktornál, az új T-szériánál is teljesítik az egyedi vevõi igényeket – nagyszámú opcionális kivitel választható a mezõgazdasági, az erdészeti és a kommunális munkák tökéletes elvégzéséhez. 

A VALTRA új színei

Hozzávetõlegesen 20 éve a Valtra az egyetlen olyan cég az erõgéppiacon, amely vevõi kívánság szerint festi/fényezi traktorait. A színválasztékot az újabb modellek bevezetésével egyidõben frissítik, bõvítik. A legkedveltebb szín eddig a hagyományos Valtra-piros volt (a gyártott traktorok 40%-át ilyenre festették), de az elmúlt években a fekete és a szürke szín is megjelent a népszerûségi listán. Idõközben a korábban használt színek közül a pirosat megváltoztatták metálpirosra, ezáltal egy tónussal sötétebb, bordós színezetû lett. A metálzöld is sötétebbé, fenyõzöld tónusúvá, a metálkék pedig éjkék árnyalatúvá módosult.

A legnagyobb változás az ezüstnél következett be, ez sötétszürke metálgrafit színné vált. Így az új színopciók a Valtra-színpalettán a metálpiros, metálzöld, metálkék és a metálszürke, amely sor tovább bõvül a metálfekete, metálfehér és metálnarancs színekkel.

 

Biogáz üzemû VALTRA traktorok

A Valtra 2013-ban megkezdi a biogáz üzemû traktorszéria gyártását, limitált mennyiségben. 

Az utóbbi években végzett fejlesztések eredményeként 2010-ben már elkészült egy 4-hengeres, 2011-ben egy 6-hengeres prototípus biogáz-traktor. A szériagyártásra a 110 LE-s N101 típust jelölték ki. Ez a dual-fuel rendszerû konstrukció biogázzal, földgázzal és gázolajjal egyaránt üzemeltethetõ. A hengerekbe biogáz és kevés gázolaj keverékbõl álló hajtóanyag is kerülhet, ekkor a teljesítmény 70–80%-át adja a biogáz.

A biogáz üzemû traktorok a megújuló energiafelhasználásával segítik a mezõgazdasági, erdészeti és kommunális munkákat. A biogáz a biodízellel együtt a jövõben akár teljesen ki is válthatja a hagyományos hajtóanyagokat, mindemellett költségtakarékos és környezetbarát megoldást jelent.

-an-