MENÜ

A Dow Agro óriásai

Oldalszám: 18
2014.07.28.

Október 18-án különleges program résztvevõi lehettek azok, akik a megújult Dow AgroSciences Hungary Kft. szimpóziumán megjelentek. Már a helyszín megválasztása is egy rendkívüli találkozót ígért, amely nem véletlenül kapott helyet a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlang-termében.

 

 Új lendülettel és megújult arculattal vág neki a következõ szezonnak a világ második legnagyobb vegyipari vállalkozásának hazai leányvállalata. A Dow AgroSciences nem kisebb célt tûzött maga elé, minthogy dobogóra kerüljön a világ növényvédõ szer piacán – ahol most a negyedik helyen áll –, s fejlõdésük dinamikus forgalomnövekedésének köszönhetõen erre minden esélyük meg is van.

Dr. Erdei Imre, a cég új ügyvezetõ igazgatója az összejövetelen hangsúlyozta, hogy teljesen új stratégia bevezetésére törekszenek, amely alapját az innováción és az új termékeken kívül a friss munkatársi csapat is képezi. Olyan minõségi megoldások szerepelnek a terveikben, amelyek továbbra is a Dow AgroSciences márkanevet, mint a mezõgazdasági termelés garanciájának jelzõjét erõsítik. Szándékuk intenzitásának egyik külsõ megjelenési formája az új logójuk is, amely testes vörös színével felváltja a korábbi szolid zöld arculati elemet. A vörös szín alkalmazásával egyúttal az anyacéghez való szoros kapcsolatukat is hangsúlyozni kívánják. A magyar szervezetrõl érdemes tudni, hogy budapesti képviseleti irodájában 14 munkatárs dolgozik. A vállalat kutatási-fejlesztési telepe Szolnokon már bõ negyed százada mûködik, s országosan összességében 45-en vállalnak elkötelezettséget cégük képviseletében a magyar piacon. Termékeik növényvédõ szer palettáját a 2013-as idénytõl nem csak új termékekkel, de új hatóanyagok megjelentetésével is bõvítik a gyom-, rovar- és gombaölõ szerek csoportjában egyaránt. Lendületüket példátlan tempó jellemzi, ahogy az új vezetés komplex célkitûzéseit is.

 


 

Dr. Erdei Imre ügyvezetõ igazgató

 

A szimpózium részét képezte Ughy Péter gyombiológus elõadása, aki a Dow AgroSciences új, korai posztemergens kukorica gyomirtási technológiájának gyakorlati alkalmazásáról tartott elõadást.

A rendhagyó helyszín kiválasztását egyébként az indokolta, hogy a cég „óriási” terméke, a Python Optima megfelelõbb helyen nem is mutatkozhatott volna be, mint névrokonának komfortos hazai hüllõ-lakhelye. A minden paraméterében óriási eredményeket produkáló komplett megoldás a kukorica korai posztemergens kezelésében egyedülálló termék. Papp Zoltán, a Dow AgroSciences Hungary Kft. fejlesztõmérnöke részletesen ismertette a magról kelõ egy- és kétszikû gyomok, illetve a problémás kétszikûek elleni támadás nóvumát, a Python Optimát.

A kukorica gyomirtása az elmúlt években jelentõsen átalakult, a preemergensen kezelt területek részaránya csökken (az állománykezelések egyidejû emelkedése mellett), és fõképp a posztemergens kezelések kerülnek elõtérbe. A kelés elõtti (ún. preemergens) kezelések esetében meghatározó a csapadék, a hatásspektrum, illetve a talajfelszín minõsége – és számos nehezen irtható gyomfaj kiirtásához egy kezelés nem is elegendõ. A kelés utáni gyomirtás kockázata a korai gyomosodás okozta termésveszteség, a hatóanyagokkal szembeni rezisztencia, ill. tolerancia, de az idõzítés is nehézségeket jelent, mint ahogy kockázati tényezõ a gépkapacitás, illetve a csapadékos idõjárás is.

A korai posztemergens gyomirtás mindezen hátrányokat küszöböli ki, s e technológia óriási újdonsága a Python Optima, amelyet egyedülálló korai poszt összetétel, széles hatásspektrum, hosszú tartamhatás, gyors hatáskifejtés, rugalmas felhasználás jellemez, mindezek mellett pedig biztonságosan alkalmazható a kukoricában.

A 6 hektárra tervezett technológiai csomag tartalma: Python 280 SC (0,3 l/ha), Click Combi (2,5 l/ha), Polyglycol (0,5 l/ha) és Lontrel 72 SG (100 g/ha). A kezelés idejének idõpontját elsõsorban a gyomok fejlettsége határozza meg, ez, és a kezelést követõ nedvesség a feltétele az eredményes eljárásnak. Az idõzítés az egyszikû gyomok esetében szik-5 leveles állapot, kétszikû gyomok esetében szik-6 leveles állapot, és a kukorica 6 leveles koráig kell a kezelést alkalmazni. A kísérleti alkalmazást követõen gyors hatásról és meggyõzõ eredményekrõl számoltak be a gazdák reprezentatív módon az ország különbözõ területeirõl. A Python Optimával 6–8 hét talajon keresztüli hatás érhetõ el, és a betakarításig tiszta állománnyal lehet számolni.

A nagy sikerû rendezvényen nem csak a vendégekrõl gondoskodott kiváló házigazdaként a Dow Agro, de ugyancsak jól járt az Állatkert óriás pitonja, akit a cég ez alkalommal örökbefogadott.

-Keresztes-