MENÜ

A BASF újdonságai a 2012-13-as szezonban

Oldalszám: 19
2014.07.25.

„Közös bennünk a föld értõ szeretete”

 

A BASF Clearfield® gyomirtási rendszere az idei szezontól elérhetõ már a repcetermesztõk számára is. A technológia az imidazolinon csoportba tartozó gyomirtó szert tûrõ repcehibridbõl és a Cleratop® gyomirtó szerbõl áll. A Clearfield gyomirtási rendszer biztonságos és hatékony õszi posztemergens gyomirtási lehetõség az õszi káposztarepcében elõforduló, gazdasági kárt okozó gyomnövények ellen. A Cleratop herbicidkombináció két hatóanyagot tartalmaz: 17,5 g/l imazamoxot és 375 g/l metazaklórt. Használatát 1,5–2,0 l/ha dózisban, 1,0 l/ha Dash® HC-val kiegészítve ajánljuk. Elõnye, hogy csak a már kikelt állományt kell kezelni. A Cleratoppal egy menetben megoldható a legfontosabb magról kelõ egy- és kétszikûek elleni védelem. A kijuttatás idõzítése az uralkodó gyomok fejlettségétõl függ: a keresztesvirágú gyomok virágzásáig kijuttatható, míg az õsszel kelõ T4-es gyomok ellen négy–hatleveles állapotukig hatékony. A nagy széltippan és az árvakelésû gabonafélék ellen kelés után, egy–háromleveles állapotban kell alkalmazni. Ebszikfû és pipacs ellen kettõ–(négy)leveles korig használva érhetõ el a legjobb eredmény. Az árvacsalánfélék és a tyúkhúr négyleveles korig, míg a ragadós galaj háromörvös fejlettségig irthatók legeredményesebben. A Cleratopot õsszel, korai posztemergensen, a repce négyleveles állapotáig kell kijuttatni. A hatleveles repce már sok gyomot eltakar lehajló leveleivel, ezért nem érhetõ el optimális gyomirtó hatás. A kora tavaszig a repcével együtt növekedõ gyomok nem csak vizet és tápanyagot vesznek el a repce elõl, hanem felnyurgulását is fokozzák, és ezzel télállóságát csökkenthetik. A késõ õszig, kora tavaszig halogatott gyomirtás – jelentõs gyomnyomás mellett – terméskiesést okozhat.

A BASF 2013-ban egy új készítményt hoz a gombaölõ szerek piacára Bellis® márkanéven. A Bellis kifejezetten az almástermésûek tárolási betegségei ellen engedélyezett készítmény.

Miért is fontos ez a készítmény az alma- és körtetermesztõk számára?

Tény, hogy a legjobb árat a hosszú távon tárolt, kiváló minõségû étkezési gyümölcs értékesítésekor, hónapokkal a betakarítás után lehet elérni, ezért mindenki a betárolás alatti mennyiségi és minõségi veszteség minimalizálására törekszik. Ennek egyik legfontosabb tényezõje a tárolás alatt megjelenõ kórokozók, a tárolási betegségek visszaszorítása. Tárolási betegségeket a Penicillium expansum, Botrytis cinerea, Monilia fructigena, Alternaria alternata, Gloeosporium album, Trichotecium spp., Cylindrocarpon fajok okozhatnak. A tünetek akár a vegetáció során is, de fõként a már leszüretelt, tárolt gyümölcsön jelentkeznek. E betegségek kialakulásához nagyban hozzájárulnak a tárolási körülmények, fizikai sérülések, illetve a betakarításkori fertõzõ anyag mennyisége is. A tárolási betegségek ellen több lépésben kell védekezni. A gyümölcsök kíméletes mozgatása és a megfelelõ tárolási technológia mellett nagyon fontos a betakarítás elõtti célzott kémiai kezelés szerepe is. A Bellis elõtt nem volt a magyar piacon kifejezetten erre a célra engedélyezett készítmény, a legtöbbször az általános hatásspektrumú, rövid hatástartamú kontakt fungicidekkel védekeztek a termelõk.

A Bellis azonban egy olyan korszerû készítmény, amely amellett, hogy széles hatásspektrumú és hosszú hatástartamú, az élelmiszer-feldolgozók, bolthálózatok és a hatóságok oldaláról is elfogadott bel- és külföldön egyaránt. A Bellis két felszívódó hatóanyag, a piraklostrobin és a boscalid gyári kombinációja. A boscalid a szisztémikus gombaölõ szerek legújabb generációjának, a karboxamidoknak (szukcinát-dehidrogenáz-gátló, SDHI-fungicidek) csoportjába tartozik. Az SDHI-fungicidek új hatásmechanizmusú, széles hatásspektrumú, kiemelkedõen hosszú hatástartamú hatóanyagok, amelyek fejlesztésében és piacra hozatalában úttörõ szerepet játszott a BASF.

A Bellis nagymértékben csökkenti a tárolási betegségek megjelenését. Ezáltal nõ a termés eltarthatósági ideje, javul az egészséges gyümölcsök aránya, nem romlik a minõség, így javul a termelés jövedelmezõsége is. A Bellist a betakarítás elõtti egy − esetleg két – alkalommal kell kijuttatni. Rövid, 7 napos élelmezés-egészségügyi várakozási ideje lehetõvé teszi a kezelést rövid idõvel a betakarítás elõtt is.