MENÜ

Szántóföldi helyzetkép - Biztató kilátások a repcében

Oldalszám: 27
2014.07.25.

Kampfl Kft., Zalaegerszeg, Pék Ferenc növénytermesztési vezető 
Belvárdgyulai Zrt., Szűcs Imre, az igazgatóság elnöke, termelési igazgató

 

 

Kampfl Kft., Zalaegerszeg, Pék Ferenc növénytermesztési vezetõ

Ellentmondásos, de ígéretes – így jellemezhetõ Pék Ferenc, a Zalaegerszeg környékén 1500 hektáron gazdálkodó Kampfl Kft. növénytermesztési és növényvédelmi szakembere szerint környékükön az idei repcevetések helyzete. Ellentmondásos, mert azok esetében, akik a szeptember 12−13. között leesett 35 mm csapadék elõtt vetettek, kétszeres volt a kelés. Az állomány egy része normális ütemben kikelt, de a porba vetett rész csak késõbb, az esõ után indult kelésnek. Bár szeptember 2-án esett 6 mm esõ, a tíz nappal késõbb érkezõ 35 mm váltott csak ki igazán jelentõs hatást a kelés, ill. a kezdeti növényfejlõdés megindulása szempontjából. Ez volt a helyzet a Kampfl Kft.-nél is, ahol augusztus 28−30. között végezték a repce vetését, és összesen 110 hektárt vetettek el. A vetések egyértelmûen ígéretesnek mutatkoznak, hiszen jó a tõszám és a növények általános kondíciója is így jellemezhetõ, a gyökérnyak pedig kellõen vastag.

 

 


 

 

Ha november elejéig jó idõ lesz és kibírja a növény a telet és a jövõ tavaszt, akkor biztosak lehetünk a szép termésben is – fogalmaz Pék Ferenc. A környéken több gazdálkodó egyébként csak a szeptember közepén érkezett esõ után kezdte meg a vetést, így még szeptember 20-a körül is vetettek. Zalaegerszeg környékén a tavalyihoz képest általában kisebb területen vetettek repcét, aminek Pék Ferenc meglátása szerint elsõsorban azonban nem az az oka, hogy bizonytalannak tartották a vetést ilyen idõjárási körülmények között, hiszen, aki akart repcét vetni, de nem kísérelte meg a porba vetést, elvetett még szeptember 20-a körül is. Inkább a vetésforgó alakult úgy több gazdaság esetében, hogy idén csak csökkentett területen fért bele a repce. Ezzel szemben például Lenti térségében, ill. Vas megyében a tavalyihoz képest nagyobb területen vetettek repcét. A Kampfl Kft.-nél idén õsszel két újítást is alkalmaztak a repcetermesztésben, aminek hatásai már most meglátszanak. Gyökérerõsítés és regulátorozás céljából használták a KWIZDA Route készítményét, ill. vetéssel egy menetben 15 kg/ha dózisban kijuttatták a foszfor- és cinktartalmú Pannon Startert. Utóbbi hatása a kezdeti fejlõdés gyorsabb megindításában és az erõsebb gyökérfejlõdésben szemmel látható az ilyen kezelést nem kapott szomszédos állományokhoz képest.

 

 

Belvárdgyulai Zrt., Szûcs Imre, az igazgatóság elnöke, termelési igazgató

A Belvárdgyulai Zrt. idén 680 hektárnyi területen vetett repcét szeptember elsõ hetében, Szûcs Imre szavaival élve „kockázatvállalási alapon”. Ez alatt az értendõ, hogy gyakorlatilag porba vetettek, de a szeptember 15-e után megérkezõ esõkig így is egyöntetûen kikelt az állomány. A környékbeli termelõk többsége egyébként kivárt a vetéssel a csapadék megérkezéséig, noha Szûcs Imre elõnyösnek tartja, hogy cégük felvállalta a porba vetés rizikóját, mert így nem taposták össze vetéskor a nedves talajfelszínt. A szeptemberi és októberi idõjárás egyébként kifejezetten kedvezett a fejlõdésnek induló repcevetésnek, hiszen körülbelül 80 mm csapadék hullott ebben az idõszakban, mintegy bepótolva a nyári csapadékhiányt, és mindez enyhe, az évszakhoz képest meleg idõvel párosult.

 

 


 

 

Ha ez az idõjárás eltart még egy darabig, minden esély megvan rá, hogy az elmúlt idõszak egyik legjobb kondícióban a télbe induló vetése legyen az idei. Jelen állapotban ugyanis nagyon szép fejlettséget mutat az állomány, a szakember úgy jellemzi, hogy az elmúlt öt-hat évben még soha nem volt ennyire egyöntetû az állomány, és kiemelendõek a szép, nagy levelek is. A növények az alapmûtrágyázáson kívül egyébként semmilyen „extra” kezelésben nem részesültek, noha az egyszikû gyomirtásra külön hangsúlyt kellett fordítani, mert a gabona árvakelés gyakorlatilag a repcével párhuzamosan kelt.