MENÜ

Syngenta új szerek 2013

Oldalszám: 17
2014.07.25.

2013-tól kerül kereskedelmi forgalomba a Syngenta új gyomirtószere – a Calaris kifejezetten magyar viszonyokra kifejlesztett utódja –, a CalarisPro. Ebben a szerben a hatóanyagok arányát változtattuk meg, így 2,3 l/ha dózisban a maximálisan megengedett terbutilazin lesz kijuttatva. A szerben lévő másik hatóanyag a mezotrion, e kettő együtt igen erőteljes szinergista hatással rendelkezik, így nem meglepő hogy a CalarisPro az egyik legjobb tartamhatással is rendelkező, nagyon gyorsan ható – elsősorban kétszikû irtó − szer.

 

Hatásspektrumában valamennyi magról kelõ kétszikû gyom ott van, valamint az évelõ kétszikû gyomokat is leperzseli, egyszikû gyomok közül a már kinn levõ magról kelõ egyszikûeket elviszi (kakaslábfû, muhar félék) de ezekre nincs tartamhatása. A CalarisPro méltó utódja lesz a Calarisnak, a rendkívül rugalmas felhasználási periódus miatt pedig alkalmas a megkésett kezelések elvégzésére is a fitotoxicitás kockázata nélkül.

A fungicidek fejlesztési stratégiája új irányvonalat vett az elmúlt idõszakban. Az ismert triazolok és strobilurinok mellett egy új hatóanyagcsoport fejlesztésére nagy hangsúlyt fektet a Syngenta. A sukcinát-dehidrogenáz (SDHI) enzimgátlók hatásmechanizmusa eltér az eddig ismert fungicidektõl. A hatóanyag a kórokozók energiaellátását blokkolja.

A Syngenta izopirazam hatóanyaga ebbe a csoportba tartozik, és a Seguris nevû új kalászos fungicid nagy mennyiségben tartalmazza. A kezelt növények viaszrétegéhez szorosan kötõdik a pirazolgyûrûnek köszönhetõen, mint egy elsõdleges védõbástyát képezve a felszínen, ami meggátolja a kórokozó növénybe jutását. A benzonorbornen gyûrûnek köszönhetõen kapcsolódik a gomba lipidrétegéhez is, ezzel a „kettõs kötõdéssel” biztosítja a védelmet. Az esõállóságának és UV-stabilitásának köszönhetõen sokáig magas koncentrációban fejti ki hatását. Az új hatóanyag hatását kiegészíti egy szisztémikus triazol, amely a növény szöveteibe felszívódva a gomba ergoszterol bioszintézisét gátolja. Az epoxikonazol megfelelõ kuratív hatást is biztosít a készítménynek. A gombaölõszeres védekezés ma már elengedhetetlen része az intenzív termesztési technológiának, a Seguris pedig a legjobb alapot adja ennek. Elsõsorban preventív jelleggel kell kijuttatni, az elsõ tünetek megjelenésekor. A készítmény dózisa 0,8–1 l/ha, 250–300 liter permetlével hektáronként. A Seguris elsõsorban levélszárító betegségek ellen ajánlott, kalászvédelemre a Syngenta a Cherokeet javasolja.