MENÜ

DuPont Pioneer - Korai vetés kockázat nélkül

Oldalszám: 36
2014.07.25.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kukorica optimális vetésideje előrébb tolódott Magyarországon. A mai gyakorlatban már március végén, április elején megkezdik a vetéseket, természetesen ez nagyban függ az évjárattól, és a földrajzi elhelyezkedéstől. A korai vetés előnye a korábbi virágzás, a biztosabb megtermékenyülés, és az alacsonyabb betakarításkori szemnedvesség. Természetesen a korai vetésnek megvannak a buktatói, alacsonyabb hőmérséklet következtében vontatott a kelés. A fiatal csíranövény elhúzódó kelés esetén jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak, illetve a rovarkártevőknek. Ezt a kockázatot kívánja csökkenteni a DuPont Pioneer a Pioneer Prémium Ajánlattal, amelyben válogatott minőségű vetőmagot kínálunk extra csávázószeres kezelés mellett.

 

 


A DuPont Pioneer 2013-ban újításként bevezeti a Pioneer Prémium Ajánlatát.

 

Ezzel egy újabb segítséget adunk a termelőknek, amellyel az időjárás viszontagságai okozta kockázatot tudják csökkenteni, és nagyobb biztonsággal kezdhetik meg a kukorica korai vetését.

 

 

Mit is jelent ez az ajánlat?

 

A Pioneer Prémium Ajánlatban a legjobb minőségű vetőmag tételekből egy új kategóriát hozunk létre. Itt a kiválasztott anyagok minimum 93%-os meleg csírával rendelkeznek, és a cold teszt értékük is a legmagasabb. A biztonságos csírázás mellett, a jó korai fejlődési erély is szükséges a robbanásszerû keléshez. A Prémium ajánlatba ezért csak azokat a hibrideket választjuk, amelyek megfelelnek ennek a követelménynek. A csíranövénynek azonban nemcsak az időjárás viszontagságaival kell szembenéznie, hanem a talajlakó kártevők is veszélyeztetik. A nagyobb biztonság érdekében ezeket a tételeket Poncho vagy PonchoPro-val kezeljük, amely védelmet nyújt a talajlakó kártevőkkel szemben. A csávázószer előnyére, és hatékonyságára Csorba Csaba is felhívja a figyelmet Bayer CropScience által közzétett cikkben.

A fent említett tulajdonságok ismeretében elmondható, hogy a Pioneer Prémium Vetőmagok használatával kockázat nélküli a korai vetés. Ezalatt mi egy március végi, április elei vetést értünk, természetesen ez tájegységenként, évjáratonként eltérhet.

Nézzük melyek a korai vetés elõnyei. Az elmúlt évek egyre melegedõ idõjárása egyértelmûen bebizonyította, hogy a kukorica vetésideje elõrébb tolódott, idén a kukorica övezetben április közepére befejezték a vetéseket. A korai vetés esetén a kukorica virágzása még a júniusi hõségnapok és a légköri aszály elõtt megtörténik, így csökken a megtermékenyülés okozta termésveszteség. A korai vetés másik haszna, hogy a kukorica alacsonyabb nedvességtartalom mellett takarítható be, átlagos csapadék ellátottságú évben. Ez különösen a hosszabb tenyészidejû hibridek esetében akár 4-5% vízelõnyt is jelenthet. A gyorsabb vízleadást segíti, hogy még relatív magasabb a napi átlaghõmérséklet a fiziológiai érettség elérését követõen. A mai szárítási díjak mellett, így akár hektáronként 30.000 Ft-ot is megtakaríthatunk. Növényvédelmi szempontból is mindenképpen elõny a korai vetés és a jó korai fejlõdési erélyû hibrid választása, ugyanis hamarabb megtörténik a talajtakarás és ezért kisebb a gyomosodás veszélye. Továbbá megfigyelhetõ az alacsonyabb növénymagasság, és ez egyben nagyobb szárszilárdságot is jelent.

A talajlakó kártevõk felszaporodásának is kedvezett az elmúlt évek felmelegedõ idõjárása. A gazdák többnyire a kukoricabogár okozta kártételre fordítanak fokozott figyelmet, de nem szabad megfeledkezni, a barkó vagy a drótféreg kártételérõl sem. A tõszám okozta veszteséggel kevesen kalkulálnak, de az új hibridek magasabb terméspotenciálja abban rejlik, hogy magasabb tõszám mellett is hozza a rá jellemzõ egyedi teljesítményt. Így egységnyi területrõl nagyobb termés érhetõ el. A korai fejlõdési szakaszban a talajlakó kártevõk ellen védelmet nyújt a csávázószeres kezelés, a Poncho vagy PonchoPro.

Dr. Vörös Géza is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt meleg évek hatására a kukorica kártevõk jelentõs mértékben felszaporodtak.

 

 


 

1. A jó korai fejlõdési erélyû és rovarölõs csávázószerrel

kezelt kukorica jelentette elõny jól látható

 


 

2. A magasabb tõszám nagyobb termést eredményez

 

 

Egy mondatban összefoglalva a Pioneer Prémium Ajánlatát, vessen korán minimális kockázattal és maximalizálja profitját!

 

Pákozdi István

Pioneer növények termékmenedzsere,

Magyarország


 

 

Kérjük, látogasson el weboldalunkra, az alábbi linkre kattintva!

www.pioneer.com/hungary