MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2012/11 > Pr Tej Tehén Csípőtelek

A XXI. század fejéstechnológiája

A közelmúltban avatták fel Bólyban a Bonafarm Csoport csípõteleki tehenészetét. Nem csak a méretek, hanem a technika is lenyûgözõ az ország legnagyobb, legkorszerûbb telepén. Korunk csúcstechnikája testesül meg ebben a rendszerben, ahol a termelés minden mozzanata, de minden egyes tehén egyéni jellemzõje az egészségi állapotától a tejleadás napi változásáig számítógépes figyelemmel kísérhetõ és értékelhetõ. E világszínvonalú technika megvalósítását a Dairy-Ép Kft. és a Dairy Service Kft. oldotta meg. A cégcsoport közel 20 éve van jelen a magyar piacon és megalakulása óta töretlen sikert tudhat magáénak. A magyar tulajdonosi kör elsõsorban a BouMatic fejõgépgyártó cég képviseletére hívta életre a vállalkozást. Ma már több, a tejelõ szarvasmarhatartást kiszolgáló cég magas színvonalú termékét hozza be hazánkba, és nem egy esetben – megelõzve a hazai igényeket – úttörõ szerepet vállal a legújabb mûszaki megoldások és technológiai fejlesztések sikeres meghonosításában.  

Szakfolyóirat > 2012/11 > Pr Aratás Activa cséplés

Activa aratási bemutató

A 2011-es év végén bemutatott Activa S sorozat az MF betakarítógép offenzívájának legújabb tagja. Az Activa S sorozat két tagból áll: egy 243 LE-s, öt szalmarázóládás, valamint egy 276 LE-s, 6 ládás gépből. Mindkettõ verzió választható egyedi MCS rotoros leválasztórendszerrel, így valójában 4 verzióból választhatnak a gazdálkodók. Az új kombájnok tervezésük révén tényleges megoldást nyújtanak teljesítmény és praktikusság terén.  

Szakfolyóirat > 2012/11 > Pr DuPont vetőmag Pioneer

DuPont Pioneer - Korai vetés kockázat nélkül

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kukorica optimális vetésideje előrébb tolódott Magyarországon. A mai gyakorlatban már március végén, április elején megkezdik a vetéseket, természetesen ez nagyban függ az évjárattól, és a földrajzi elhelyezkedéstől. A korai vetés előnye a korábbi virágzás, a biztosabb megtermékenyülés, és az alacsonyabb betakarításkori szemnedvesség. Természetesen a korai vetésnek megvannak a buktatói, alacsonyabb hőmérséklet következtében vontatott a kelés. A fiatal csíranövény elhúzódó kelés esetén jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak, illetve a rovarkártevőknek. Ezt a kockázatot kívánja csökkenteni a DuPont Pioneer a Pioneer Prémium Ajánlattal, amelyben válogatott minőségű vetőmagot kínálunk extra csávázószeres kezelés mellett.  

Szakfolyóirat > 2012/11 > Pr Gombaölő Falcon Pro hatástartam

Falcon Pro agricultura Hungariae

Ha megírják a gabona fungicidek történetét, a Falconnak biztos külön fejezete lesz. 1998-as bevezetése óta népszerûsége töretlen, és évek óta tartja vezetõ pozícióját. A siker titka, hogy a spiroxamin és a tebukonazol együttmûködésének köszönhetõen a Falconnal kevesebb hatóanyaggal, kisebb költséggel lehet kiváló védelmet elérni.  

Szakfolyóirat > 2012/11 > Pr hibrid Euralis termésbiztonság

Magas hozam és termésbiztonság a napraforgótermesztésben - EURALIS hibridek minden termõhelyre

Az idei évben a rendkívül száraz időjárás országrészenként nagyon eltérő napraforgóhozamokat (1,8–2,6 t/ha) eredményezett, az országos átlag végül közepes, 2,05 t/ha lett. Helyenként 3,5–4,0 t/ha terméseredmények is születtek, melyek a magas árakkal kiemelkedő jövedelmezõséget biztosítottak a szerencsés és jól felkészült gazdálkodóknak. Viszont a szárazság miatt általános jelenség volt az alacsony ezerkaszattömeg (léha kaszatok) és az alacsony olajtartalom.  

Szakfolyóirat > 2012/11 > Pr Hozam Euralis Cubus

Magas hozam, szárazságtűrés és termésbiztonság a kukoricatermesztésben - EURALIS hibridek minden termõhelyre

A 2012-es év rendkívül aszályos idõjárása súlyos károkat okozott a kukoricatermesztõk jelentõs része számára. A világ kukoricapiacán hiány alakult ki, ugyanis az aszály nem csak Kelet-Közép-Európát, hanem az USA kukoricaövezetét is sújtotta. Ráadásul az amerikai kukoricakivitel az elmúlt évek jelentõs bioetanol célú felhasználása miatt egyébként is csökkent. Ezek miatt a következõ betakarításig a kukorica ára várhatóan magas marad.  

Szakfolyóirat > 2012/11 > Pr Kukorica Bayer mag

MINDEN MAGNAK CSAK EGY ESÉLYE VAN!

Más növényvédelmi eljárásokkal összevetve a vetőmag növényvédő szerekkel történő csávázása a készítmény és a benne lévő hatóanyag(ok) legcélzottabb kijuttatását biztosítja. A csávázás ugyanis lehetőséget teremt az alkalmazott hatóanyag mennyiségének minimalizálására, ami manapság a legfontosabb elvárások egyike, amit a növényvédelemmel szemben támasztanak. Ha az alkalmazott hatóanyag felszívódó tulajdonságú és nincs káros hatással a csírázásra, akkor hosszú ideig biztosítja a fiatal növény védelmét és gyors, stresszmentes növekedését, annak legérzékenyebb fejlődési szakaszában. Ezáltal feleslegessé válnak a későbbi állománypermetezések és javul az adott kultúra termesztésének gazdaságossága is.  

Szakfolyóirat > 2012/11 > Pr gyomirtás Dow AgroSciences Phyton

Skultéti Lóránt, Nagyszénás: Kipróbáltam a Python technológiai csomagot

A Békés megyei Nagyszénáson gazdálkodik Skultéti Lóránt. Őstermelőként 100 hektár szántóföldi területet művel. A gazdaság kimondottan jó termőhelyi adottságokkal rendelkezik, földjeik átlagosan 40 AK értékűek. A vetésszerkezetben 40 hektáron kiemelt helyen szerepel a kukorica, hiszen az elmúlt évben is ez volt a legjövedelmezõbb növényük.  

Szakfolyóirat > 2012/11 > Pr Syngenta Fungicid

Syngenta új szerek 2013

2013-tól kerül kereskedelmi forgalomba a Syngenta új gyomirtószere – a Calaris kifejezetten magyar viszonyokra kifejlesztett utódja –, a CalarisPro. Ebben a szerben a hatóanyagok arányát változtattuk meg, így 2,3 l/ha dózisban a maximálisan megengedett terbutilazin lesz kijuttatva. A szerben lévő másik hatóanyag a mezotrion, e kettő együtt igen erőteljes szinergista hatással rendelkezik, így nem meglepő hogy a CalarisPro az egyik legjobb tartamhatással is rendelkező, nagyon gyorsan ható – elsősorban kétszikû irtó − szer.

Szakfolyóirat > 2012/11 > Pr harmónia rovarölőszer Nagomi

Vegyen harmóniát!

A 20 éves Sumi Agro Hungary Kft. Magyarországon tevékenysége során mindig tartott a palettáján piretroid készítményeket. A bennük lévő hatóanyagok változtak az évek során, de a formuláció megújításához megvártuk a születésnapunkat; hogy adhassunk is…