Szakfolyóirat > 2012/11 > Állategészségügy Tej tőgy fejés
Tőgyhigiénia és ami mögötte van
A fertõzést okozó mikroorganizmusok, a fertõzõ forrástól a fogékony szervezetig terjedõ szakaszon, a külsõ környezetben, a különbözõ eszközökön, tárgyakon, anyagokban, vízben, vagy talajon lapulnak, várva a gazda szervezetre. A fertõzés kiküszöbölésének igen fontos láncszeme a kórokozók gyérítése, a szaporodásuk gátlása. Ahhoz, hogy megelõzzük a betegségeket, a fertõtlenítés kiemelt fontosságú. Egy állattartó telepen számtalan olyan tényezõ van, ami fertõzésforrás lehet, ezért elsõdlegesen azt kell elérni, hogy a jószágok immunrendszere megfelelõen erõs legyen, ellenállóak legyenek a betegségekre. Fontos figyelmet fordítani a megfelelõ tartástechnológiai, takarmányozási feltételekre.