MENÜ

A dél-dunántúli tapasztalatok alapján a szója jobban bírta a szárazságot és a légköri aszályt

Oldalszám: 26
2014.07.28.

Amíg a kukoricánál kb. 50%-os terméskiesés várható az idén, addig szójában ennek mértéke 35–40%-ra tehető – nyilatkozta lapunknak Dr. Bárány Sándor a szentlőrinci Agroméda Kft. ügyvezetője a Szabadszentkirályon megtartott szója fajtabemutatón és tanácskozáson.

 

 

Eddig még soha nem tapasztalható módon az ez évi extrém idõjárás igencsak kidomborította a bemutató parcellákon felvonultató fajták közti különbséget (lásd a képen). Élesen elkülönülve láthattuk a betakarítástól még messze lévõ, haragoszöld fajtáktól a csontszáraz, betakarításra váró, mindössze 10%-os víztartalmú fajtákat.

 

 


 

 

Tavaly 90–95 000 forintról indult a szója tonnánkénti ára, jelenleg elérheti a 140–145 000 Ft/t árat, amely lehetõvé teszi a terméskiesés részleges kompenzálását. Hazánkban jelenleg 35–36 ezer hektáron termelik ezt a fehérjedús növényt, mely élelmiszer, takarmány és ipari alapanyag is lehet. Magyarország és az EU is importra szorul, saját termelésünk a növekvõ igényekhez képest elenyészõ. Lehet tehát keresnivalójuk a magyar termelõknek ezen a piacon, fõleg úgy, hogy GMO-mentes szójából hazánkban mintegy 100 ezer hektár alkalmas is lenne a termesztésére.