MENÜ

Emelkedõ nyersanyagköltségek fenyegetik a termelést

Oldalszám: 49
Dr. Gergácz Zoltán 2014.07.28.

A FEFAC, az Európai Takarmánygyártók Szövetsége hangsúlyozta, hogy a magasabb késztermékárak tükrözik a növényi fehérjék és energianövények árának drámai növekedését, amelynek hátterében a Dél- és Észak-Amerikában bekövetkezett két egymást követő rossz szójatermés, valamint az oroszországi rekordalacsony búzatermés áll.

 

 


 

A FEFAC kiemelte, hogy a késztápok gyártói kulcsfontosságú szerepet játszanak, mint pufferek a nyersanyagok piacán bekövetkezett ársokkok enyhítésében, hogy ezáltal csökkentsék a nyomást az állattenyésztőkön. Ennek a pufferfunkciónak azonban megvannak a korlátai és az egyetlen út a termelői állatállomány és a gazdasági életképesség fenntartására az, hogy továbbítják a közelmúltban jelentősen megemelkedett költségeket a piaci partnerekre és a végső fogyasztókra.

A legfrissebb piaci árfolyamok némi pozitívumot mutattak a sertéshús és tej árát tekintve, azonban ez nem elegendő a nyersanyagok növekvő árának fedezésére, a K+F hatékonyságának emelése és az innovációs erőfeszítések ellenére sem.

A FEFAC ezért hangsúlyozta az uniós döntéshozók és G-20 partnerek közös feladatát, ami a piacok megnyitását jelenti a mezõgazdasági nyersanyagok számára. A szabadpiaci hozzáférés elõfeltétele a normális mûködésnek. A FEFAC ennek okán szívesen fogadta a G-20 Farm Miniszterének nyilatkozatát, amelyben felszólítja a kormányokat, hogy kerüljenek minden olyan intézkedést, amely nehezebbé teszi a jelenlegi piaci hozzáférést és az ellátás helyzetét a mezőgazdasági nyersanyagok esetében.

Jelenleg azonban az EU aszinkron GM-jóváhagyási politikája megakadályozza a CGF/ DDGS piaci hozzáférését, amely ma az egyetlen elérhetõ alternatív növényifehérje-forrás. Hosszú távon az EU-nak el kell gondolkodnia további hatékony intézkedéseken, hogy növeljék a növényi fehérjék termesztését az EU-ban. Az új KAP által javasolt ökológiai fókuszterület érdekes lehetõséget adhat ebben az esetben. A FEFAC sürgeti az Európai Bizottságot, hogy aktiválja a rendelkezésre álló válságkezelési eszközöket és tegyenek gyors piaci intézkedéseket, beleértve a nem „tarifális” kereskedelmi akadályok megszüntetését is, azért, hogy megakadályozzák a piaci válság súlyosbodását, amely jelenleg tapasztalható a növényi fehérjék esetében. A jelenlegi vita a KAP-reform ügyében lehetőséget adhat piacszabályozási eszközök létrehozására a globális hiány kezelésére, ami az EU-n kívüli rossz termés miatt következett be. Ezek az eszközök jelenleg nem léteznek.

 

A FEFAC további árkockázat-kezelési eszközök fejlesztését és javítását kéri az állattenyésztők és -feldolgozók számára, például: határidős piacokon keresztül történő eladása az olyan állati termékeknek, amelyek ma nem szokásosak az EU-ban.

Forrás:

ThePigSite News Desk,

2012. szeptember 14.

Fordította:

Dr. Gergácz Zoltán