MENÜ

A tejtermelõ tehenek kiegyensúlyozott fehérjefelvételének biztosítása

Oldalszám: 51
2014.07.28.

Mintha a tej átvételi árának csökkenése még nem lenne elég, az állattenyésztéshez szükséges összes erőforrás árának emelkedése miatt a magyar gazdák ma már sokkal inkább a túlélés bajnokai, mint a gazdaságuk teljesítményére összpontosítani képes szakemberek. Az abrakok magas ára és annak ingadozása borús jövőt vetít előre a tejtermelő tehenészetek számára.

 

 

Mint korábban mindig, az Alltech Hungary Kft. most is vezetõ helyet foglal el azon cégek között, amelyek gyakorlatias megoldásokat kínálnak a gazdáknak, akik olyan alacsony szinten akarják tartani a takarmányár−kg tej arányt, hogy az egyfelõl ne befolyásolja hátrányosan az állatok egészségi állapotát, másfelõl pedig a tett erõfeszítések indokoltságát alátámasztó megfelelõ nyereséget biztosítson a számukra. Meggyõzõdésünk, hogy ez elérhetõ a tejtermelés növelésével, olyan takarmány-alapanyagokat és/vagy takarmányadalékokat alkalmazva, amelyek belsõ értéke hozzájárul a kész takarmány kitûnõ minõségéhez. Egy ilyen adalékanyag lehet, az Alltech Hungary Kft. dolgozóinak és szaktanácsadóinak javaslatára elkészített termék, a Rumagen.

Az Alltech által kifejlesztett Rumagen tehenek számára az egyik leghatékonyabban hasznosuló fehérjeforrás. Egyedülálló összetételének köszönhetõen ez a készítmény megfelel mind a takarmányozási, mind a gazdaságossági igényeknek. A Rumagen egy lassú felszabadulású nitrogénforrás és egy kitûnõen emészthetõ mikrobafehérje-forrás kombinációja.

A Rumagen használatakor nem kizárólag a takarmányozási paraméterek változnak egy adagban, hanem a következõk is:

- Mivel a készítmény védett nitrogént tartalmaz, a nyers fehérje−RDP arány emelkedik az adagban, ezért a bendõbe kerülõ összes fehérje nagyobb hányada lesz oldódó fehérje, ami kedvezõ a keményítõbontó baktériumok számára, de különösen a nitrogénforrásként ammónia nitrogént felhasználó rostbontó baktériumok számára.

- A jól emészthetõ mikrobafehérje-tartalomnak köszönhetõen alacsonyabb fehérjebevitellel dolgozhatunk, 1−1,5%-kal csökkenthetjük a száraz anyagra vetített nyersfehérje-tartalmat az adagban.

- A fehérjebevitel csökkentésével kettõs célt érünk el az adagban, egyrészt kiegyensúlyozottabb lesz a tej karbamid-nitrogén (MUN) szintje, másrészt ezáltal javulnak a szaporodási mutatók.

- Kitûnõ minõségû fehérjeforrások alkalmazásával csökkenthetõ a különbözõ extrahált darákból származó fehérjeforrás mennyisége és emelhetõ a szálastakarmányok szintje, amit egyébként nehéz megtenni, ha magas termelési szinteket akarunk elérni.

- Végül, de nem utolsósorban az Alltech koncepció alkalmazásának elõnye, hogy olcsóbbak lesznek a takarmányadagok és hatékonyabban csökkenthetõ az egy liter tejre esõ takarmányköltség, nem beszélve a szaporodási paraméterek javulása által jelentett elõnyökrõl.


A tej karbamid-nitrogén (MUN) szintjének hatása a vemhesülési indexekre

 

Befejezésképpen levonható a konklúzió, hogy az adott szakterületen óriási tapasztalatokkal rendelkezõ vállalatok által kidolgozott legfejlettebb megoldások alkalmazásával túlzott költségráfordítás nélkül is el lehet érni magas termelési szinteket.