MENÜ

MAXIMUS® repcehibridek, optimális zöldtömeg, maximális termés

Oldalszám: 36
2014.01.22.

MAXIMUS® repcehibridekkel biztosítható a maximális teljesítmény minden hektáron. A szár rövidülése mellett ezek a hibridek extra magas hozamra képesek. Az alacsony növénymagasságnak köszönhetõen kisebb a megdõlés veszélye, és a termés tekintetében mennyiségi és minõségi elõnyt jelent a termelõ számára. A betakarítás optimális idõpontjának meghatározása is egyszerûbb féltörpe hibridek estében, mivel a becõk egyszerre érnek. A MAXIMUS® repcék könnyebben és gyorsabban arathatók, mint a hagyományos repcehibridek, kevesebb biomasszát kell a kombájnnak feldolgoznia, és ez jelentõs üzemanyag megtakarítást jelent.

 

 

A Pioneer repce nemesítõi a MAXIMUS® hibridekkel megtalálták azokat a repcehibrideket, amelyek esetében az optimális zöldnövény felület biztosítja a maximális termés elérését, és a gazdaságosabb betakaríthatóságot.

 


 

 

MAXIMUS® repcehibridek a hagyományos 160-180 cm-es fajtákhoz képest alacsonyabbak, csupán 125-130 cm magasak. A növények rendkívül alacsonyan, már a gyökérnyak felett megkezdik az elágazásokat, miközben a becõk az oldalsó hajtásokon is kiegyenlítettek. Ezek az oldalsó elágazások is ugyanolyan magasra nõnek, mint a fõszár. A MAXIMUS® hibridek a termés 85%-át az oldalhajtásokon hozzák, míg a fõszár a termés 15%-át adja.Az átlagos 125-130 cm növénymagasság többé-kevésbé állandó, függetlenül a termesztés technikától és a termõhelyi adottságoktól. Az alacsonyabb növénymagasság növeli a megdõléssel szembeni ellenállást, ez is az alacsonyabb növénymagasságnak köszönhetõ. A megdõlés ugyanis csökkenti az asszimilációs felületet, az asszimiláció intenzitását, továbbá a szemek kipergése következtében csökkenti a terméshozamot és a minõséget. A megdõlt állomány gombabetegségekre is fogékonyabb, betakarítása is jóval nehezebb, több költséget igényel. A MAXIMUS® hibridek egyik legfontosabb tulajdonsága a megdõléssel szembeni ellenállóság.

 


 

 

A MAXIMUS® repcehibridek egységesen alacsonyan elhelyezkedõ becõi gyorsabban érnek, így a betakarítás idõpontjának meghatározása sokkal pontosabb, ez segít az aratás megkezdésének optimalizálásában és egyben minõségének javításában. A repce alsó részén alakul ki a termés jelentõs része, ezért a hagyományos hibridek estében állandó problémát jelent, hogy a felsõ becõk már felnyílnak, az alsószinten elhelyezkedõk még zöldek. Ezért nehéz a betakarítás helyes idõpontját meghatározni. A MAXIMUS® hibridek esetében a becõk egyenletesen érnek, és gyakran még a deszikkálás is megtakarítható.

 


 

 

Az optimális növénymagasságnak köszönhetõen a betakarítás könnyebb a MAXIMUS® hibridekkel. Minél alacsonyabb a levágott repceállomány, annál kevesebb biomasszát kell feldolgozni, annál egyenletesebben zajlik a cséplés.

 


 

 A betakarító gépek vágási sebessége lényegesen gyorsabb a féltörpe hibrideknél, így nõ a kombájnok teljesítménye, és 15-20%-os üzemanyag megtakarítás érhetõ el.

Pákozdi István

Pioneer növények termékmenedzsere,

Magyarország