MENÜ

Felbõdültek a motorok Baján - X. Axiál Gépkezelõi Olimpia

Oldalszám: 87
2014.01.23.

A nyár beköszöntével embertömeg árasztotta el a bajai Petõfi-szigetet, hiszen az Axiál Kft. által forgalmazott Manitou teleszkópos, és a Gehl csúszókormányzású rakodók kezelõi jöttek össze a Duna-parti városban, hogy saját versenyszámukban megmutassák ki a „legény – avagy hölgy – a gáton”.

 

Az Axiál Kft. és a francia Manitou gyár kapcsolata 1998-ban kezdõdött. A Manitou gépei Magyarországon a legnagyobb darabszámban üzemeltetett teleszkópos rakodók a mezõgazdaságban – az elmúlt közel 14 évben e gépek értékesítésével tartósan 40% feletti piaci részesedést tudhat magáénak az Axiál. Ez évben a tervek szerint már az 1700-dik Manitou teleszkópos rakodót értékesítik Magyarországon.

Egy évtizede annak, hogy megfogalmazódott és meg is valósult az ötlet, miszerint a világon akkor még egyedülálló versenyt szervezzen az Axiál Kft. Az eltelt idõszak alatt közel 1000 versenyzõ – köztük számos visszatérõ – állt a rajtvonalhoz. A helyszínek, a feladatok és a gépek az idõk során ugyan némileg változtak, illetve mindig újabb elemekkel egészültek ki, ugyanakkor a remek kikapcsolódási lehetõséget is biztosító technikai sport megteremtésének ötlete és életben tartása semmit sem veszített a lendületébõl.A több mint 5000 látogatót vonzó idei Gépkezelõi Olimpián összesen 133 Manitou vetélytárs és 22 Gehl versenyzõ küzdött meg egymással két versenyszámban az év legjobb gépkezelõje címért. A Manitou teleszkópos rakodók és a Gehl csúszókormányzású rakodók kezelõinek olyan szokatlan – leginkább ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk – amelyek alkalmazására a mindennapi munkájuk során nem igen kerül sor.Az Agro Napló csapata igyekezett minél többet megtudni a versenyben résztvevõkrõl és tapasztalataikról:

A NÕAz Olimpia történetében 2006-ban rendeztek elõször nõi futamot, ám a résztvevõk számát még mindig csekélynek tartja Balaskó Georgina, aki már 4. éve száll harcba a hölgyek versenyében. A családi vállalkozásuk szintén Manitou rakodóval felvértezett, hiszen a gép a 600 hektáros gazdaságban és 150 darabos tejelõ marha állományban is jó szolgálatot tesz. A pálya a tavalyihoz képest némileg változott – Georgina véleménye szerint sokkal több technikai résszel bõvült. A feladatokat összességében nem tartotta nehéznek, bár a lécemelés módszere némi fejtörést okozott számára. A jövõ évi versenyen a Manitou mellett a Gehl kategóriában is szeretne indulni a fiatal versenyzõ.

 


Fotó: Mikola Zoltán

 

 

A GÉPKEZELÕSzûcs Zoltán, a Bács-Agro Zrt. munkatársa 7. alkalommal vett részt a megmérettetésen. Az 1500 ha területû gazdaságban szintén Manitou-val dolgozik: termény-, szalma-, széna- és trágyarakodási feladatokat lát el. A már szinte veteránnak számító gépkezelõ véleménye szerint a rendezvény igen jó kikapcsolódási lehetõséget nyújtott az egész család számára. A versenyszámok közül a szókirakót, valamint a módosított kosárlabda-pályát tartotta kissé nehéznek, de összességében a verseny kimenetelét pozitívabbnak értékelte a tavalyinál. Ékes bizonyítéka megállapításának, hogy a 133 indulóból a középmezõnybe sikerült bejutnia.

 


 

 

 

A TERMELÕ - Légrádi Miklós, LengyeltótiAz ország hétköznapi bajnokai jöttek össze Baján egy ünnepélyes alkalomra, aminek az volt a célja, hogy ki tudja jobban megtáncoltatni a Manitou nevû gépet. Mindenki gyõztes, aki részt vett, mert a hétköznapokban olyan feladatokat kell ellátni a géppel, ami sok száz ember munkáját helyettesíti. Mégis szükség van egy megmérettetésre, mert mióta világ a világ, úgy az emberek, mint a természet egyéb szereplõi is próbára teszik erejüket, tudásukat, hogy kiderüljön, ki a legjobb. Ezek az eszközök az ember meghosszabbított karjai, amelyen keresztül az akaratunkat tudjuk érvényesíteni a sok elektronika és hidraulika segítségével. Lengyeltótiból elhoztuk bajnokunkat, Horváth Zoltánt, aki ugyancsak a középmezõnyben végzett, de ez betudható annak is, hogy régebbi típussal rendelkezünk és nem ezzel gyakorolta a feladatokat, de a mi vállalkozásunkban õ a rakodás királya. Nem kell nagyobb elismerés, mint mikor a kamionosok kérdezés nélkül megjegyzik, hogy ilyen pontosan nem voltak még megrakodva. Biztosak vagyunk saját dolgozónk tehetségében, és bízunk benne, hogy a következõ alkalommal dobogón fog állni, mert kell hozzá önbecsülés, hogy legyen megbecsülés. És kell, hogy legyen minden vállalkozásában egy húzóerõ, egy példakép, aki ilyen eseményen elõkelõ helyezést ér el. Összességében nagyon jól éreztük magunkat. Köszönetet mondunk a szervezõknek és továbbra is várjuk a szíves meghívásukat.

 


 

 


Nagyításhoz katt a képre

-an-