MENÜ

A DAL-BO és a JYMPA válaszai a felhasználói igényekre

Oldalszám:
2014.01.23.

 

Nagy Miklós ügyvezetõ kiemelte, hogy a DAL-BO és a JYMPA gyárak kiemelten kezelik a hozzájuk visszajutó termelõi észrevételeket, gyakorlati tapasztalatokat, s a fejlesztéseiket ezen információk fényében hajtják végre.

Kitûnõ példa erre a DAL-BO MaxiCut 600 vontatott kivitelû késes henger, mellyel a hagyományos szárzúzó munkáját lehet kiváltani és hatékonyabbá, gazdaságosabbá tenni.

A nagy területteljesítményû, 5,8 m munkaszélességû egyszerûsége révén is közkedvelt eszköz elsõsorban napraforgót termelõ nagygazdák részére ajánlott, ám a gyártói adatok alapján repce, kukorica, dohány és gyapot szármaradványok elmunkálására is alkalmas. A profi termelõk napraforgó betakarítási igénye arra koncentrálódik, hogy minél magasabbra vágják a fejet, vagyis minél kevesebb szármaradvány kerüljön a kombájnba. Ennek eredménye, hogy magasabb szármaradvány marad a tarlón, ezzel egyidejûleg a nagy teljesítményû kombájnoknál a széles nyomtáv miatt a taposási kár jelentõs. A szárzúzók használatakor nem tudnak mit kezdeni ezekkel a maradványokkal, illetve a megmaradó szárcsuta a kombájn kerekét is jelentõs mértékben károsíthatja.

Ezekre a problémákra hivatott megoldást találni a MaxiCut késes henger, mely minden földön fekvõ szármaradványt maradéktalanul képes 15–18 cm-es hosszúságúra összeaprítani. A 4600 kg össztömegû (folyadékfeltöltéssel 6100 kg) gép 18–25 km/h menetsebességgel mûködtethetõ, melyhez egy 120–140 LE-s traktor szükséges. Területteljesítménye elérheti a 10 ha/órát. A szárzúzás befejeztével a három tagból álló hengersor két oldalsó eleme egy-egy hidraulikus munkahenger segítségével szállítási helyzetbe hozható, így a közúti szállítás az elõírásoknak megfelelõen megoldott.

 


A tagonként 15 sorban felszerelt 100 mm-es

kések végzik a szármaradványok aprítását

 

 

A JYMPA altalajlazítók korábban fixkéses kialakításban, 2010 óta pedig hidraulikus késbiztosítással voltak eddig elérhetõk. A gyár a felhasználói igényekre – mint a túlterhelés elleni védelem igényének megléte – válaszul elkészítette a nyírócsapos kõvédelemmel ellátott lazítót, a JYMPA DSM 5-öt. A sorozat 3, 5 és 7 késes kivitelben készül, kb. 50 cm-es munkamélység érhetõ el vele. Az új, kéttagú hengersor szebb munkát végez, jobban aprítja a rögöket, mint a korábban használt késes henger megoldás. A függesztett gép teljesítményigénye 140–160 LE közötti tartományba sorolható.

 


A rögaprításról az újonnan alkalmazott

hengersor gondoskodik

 

 

A DAL-BO legújabb innovációja a DAL-BO SuperMax 3 az 1-ben szántóföldi kultivátor.

A munkagépet kifejezetten a minimális munkamûveletet végzõ gazdálkodási módszer alapgépének szánták. A két sorban elhelyezett erõs lazítóval, a két sor 520 mm-es tárcsával és az iker „T” gyûrûs hengerrel felszerelt eszköz 3 funkciót képvisel egyszerre. Az elsõ tag gondoskodik a talajszerkezet megfelelõ lazításáról. A lazító egység munkamélysége csapokkal alakítható 70–400 mm között, a kések nyírócsapos biztosítással rendelkeznek. A szögbe állított csipkés tárcsák még nehezebb körülmények között is kiválóan keverik a talajt, mindegyik tárcsalap egyenként 4 gumitönkön keresztül csatlakozik a vázhoz, így a kõ elleni védelem megoldott. A lezárásért és tömörítésért felelõs iker „T” gyûrûs henger átmérõje 600–800 mm lehet, a választott henger függvényében. Az iker kialakítás elõnye, hogy a két henger tisztítja egymást, így a henger nem ragad be olyan könnyen. További elõny, hogy a „T” függõleges szára belenyomja a szármaradványt a talajba, így lehetõvé válik, hogy a talajélet által történõ lebontás gyorsabban megindulhasson. A kultivátor munkamélysége a traktor kabinjából hidraulikusan állítható. A bemutatón egy 2,5 méter munkaszélességû változat dolgozott.

 


A SuperMax 250 gépkombináció a

minimális talajmûvelés alapgépe lehet

 

 

A kultivátorok közül szerepet kapott még a DAL-BO Dinco család 300 Classic típusa is. A sorozat legkisebb tagja két kapasorral szerelt, amit talajfelszín-egyengetõ tárcsasor követ. Hátul egy talajfelszín-egyengetõ hengersor gondoskodik az elmunkálásról. Elõl a 7 db széles lúdtalpkapa teljes keresztmetszetben átdolgozza a talajt, munkamélysége maximum 20 cm lehet. A kapák védelme típustól függõen lehet nyírócsapos vagy hidraulikus. A váz 80 cm-es hasmagassággal rendelkezik, és 100x100x6 mm-es szelvényekbõl épül fel. A talajmunka lezárását végzõ henger „T” gyûrûs vagy pálcás kialakítású lehet. A bemutatón egy nyírócsapos kõvédelemmel ellátott gép volt látható, melyet az elõbb említett hengerrel láttak el. A kultivátor 1010 kg-os saját tömeggel bír, az optimális talajmunkához 120–140 LE teljesítményt javasol a forgalmazó.

 


DAL-BO Dinco 300 Classic munka közben

 

-an-