MENÜ

Repce 2012-2013: Új ár, új cél és új technológia

Oldalszám: 49
2014.01.23.

A repce tartósan 130-140000 Ft-os, magas árpozícióban van. Az elmúlt évek két tonna körüli termésátlagával is nyereséges, míg a 3-4 tonnás termésszinten a legjövedelmezõbb növény címéért a kukorica övezetekben is versenyben van. Az új célhoz az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve érdemes megtervezni a technológiát.

 

 


 

 

A tavalyi száraz õsz után legfontosabb kérdés, hogyan õrizzük meg a magágy nedvességét, hogy érjük el az egyenletes gyors kelést és a biztonsággal áttelelõ gyökértömeget. Szántani és azonnal elmunkálni, lezárni csak a csapadékosabb nyarakon lehet. Száraz augusztusban vetõszántás helyett a mély talajmûvelést biztosító szántóföldi nehézkultivátort érdemes választani a magágykészítésre. Nincs mindenkinek, de egyre többen rendelkeznek vele, így ezt a fontos mûveletet akár bérmunkában is megéri elvégeztetni!

 


 

 

 A vetésidõ augusztus 20. és szeptember 20. között egyaránt lehet ideális. Akkor vessünk, amikor jó eséllyel kikel az állomány. Ha nagy melegben vetünk és nem várható esõ sem, akkor mielõbb hengerezzük meg. A késõi vetésidõt kompenzálhatjuk a gyökeresedést legjobban segítõ lombtrágyákkal. Hatósági kísérletben (Somogy megyei NTI, 2010.) a cink-ammóniumacetát komplex Route® a négyleveles repcében végzett kezelés után 3 héttel szignifikánsan, 50–60%-kal növeli a gyökértömeget (lásd diagram), ami a Pannon® Starter vetéskori alkalmazásával vetélkedik. A starteres vetés csak a talajfertõtlenítõ adapterek elterjedésével lesz elérhetõ mód, de az elsõ hazai eredmények nagyon biztatóak.Elõre nem látható kockázati tényezõ, a tavaszi csapadéktól függõen, a szklerotíniás szártõfertõzés megjelenése és mértéke! Az elsõdleges fertõzés repcében jellemzõen a gyökéren keresztül történik meg, amire a gombaölõ szerek nincsenek hatással. Szkleróciummal fertõzött táblákon elengedhetetlen a fertõzési forrás gyérítése a hatásos biopreparátumokkal – pl. Öko-ni® WP vagy Trifender® WP –, mert a csapadékos periódusok közel 100% szártõfertõzést is eredményezhetnek (lásd kép). A közvetlen kényszerérés kártételén túl a virágzás idõszakában az esõk hatására szétrepülõ konídiumok a villás elágazásokon másodlagosan is megfertõzik a még egészséges közeli növényeket. Ez ellen ugyan jól védenek az engedélyezett gombaölõ szerek – pl. a tebukonazol hatóanyagú T-Rex –, de a védekezés alapja a leendõ repcetábla vetés elõtti, illetve a fertõzött repce és napraforgó tarlók tarlóhántás elõtti kezelése. Az Öko-ni WP dózisa 0,5–1,0 kg/ha. Nem igényli az azonnali bedolgozást, mert hatóanyaga nyugalmi állapotban és száraz közegben levõ Coniothyrium minitans fitopatogén gombaspóra. A nedves talajba bedolgozva vagy az õszi csapadékkal bemosódva kezdi kifejteni a hatását. Rendszeres használatával a repce sûrûbb vetésforgóban is biztonságosabban termeszthetõ.

A repce gyomirtását teljes körûen a csírázásgátló gyomirtókkal lehet megoldani. A hagyományos levélherbicid kínálat számos gyomnövény – pl. tyúkhúr, pipacs, pásztortáska vagy a sebforrasztó zsombor – ellen csak részleges vagy gyenge hatású. A Kwizda három gyomirtó ajánlatából a várható gyomnövények ismeretében lehet választani.1. A Command® 48 EC – klomazon – 0,15-0,2 l/ha dózisban a galaj, pásztortáska, tarsóka, tyúkhúr, veronika és árvacsalán-félék ellen jó hatású. A kamilla-félék, széltippan, orvosi zsombor és a búza árvakelés ellen részleges hatékonyságot ad. A pipacs ellen hatástalan. Alacsony humusztartalmú talajokon 0,15 l/ha dózisban ajánlott. A repce csírázására biztonságos, permetezés után hengerezni lehet. Hatásspektrumát részben kiegészítik – pl. kamilla-, piptér-félék ellen – az engedélyezett felülkezelõ gyomirtók.2. A Command® 48 EC + Devrinol® 45 F kombináció (Repce „ECO”) 0,15 + 2,5 l/ha dózisban csaknem teljes hatékonyságú. Csak az orvosi zsombor ellen nem kielégítõ, mert a Devrinol® 45 F –napropamid – a keresztesvirágúak csírázását egyáltalán nem befolyásolja. Ennek következtében a repcében önállóan be is dolgozható. Nagy bemosó csapadék és homokos talaj esetén sem áll fenn a fitotoxikusság veszélye.3. A Command® 48 EC + Butisan® 400 SC kombináció (Repce „FLEX”) preemergensen 0,15 + 2,0 l/ha dózisban az orvosi zsombor ellen is 95% fölötti hatékonyságot ad (lásd összehasonlító kísérlet), teljes hatásspektrummal bír. A Butisan® 400 SC a kisorolt repcében is alkalmazható, számos gyomfaj – pl. kamilla és pipitér-félék – ellen, azok szik-kétleveles állapotában is hatékony. Késõi bemosó csapadék esetén a már kicsírázott gyomok is felveszik gyökéren keresztül a hatóanyagokat, ezért célszerûbb a vetés után a kombinációban elvégezni a permetezést.A kifagyás és egy esetleges õszi szárazság miatti tõszámhiány kockázatán osztozunk a termelõvel! A kwizdás gyomirtási költséget tavasszal a repceterület kimûvelése esetén visszaadjuk a repcetermesztõnek. Az errõl kötött írásos megállapodás során minden segítséget megadunk egy biztonságos technológia összeállításához, közös kockázatunkat a Route® gyökértömeg-növelõ lombtrágyával mérsékeljük.

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 

Kedves repcetermesztõ! Reméljük sikerült egy új repcetermesztési célra és néhány hasznos technológiai elemre is felhívni a figyelmét. További részletekrõl a területi képviselõinktõl és a www.kwizda.hu honlapunkról is tájékozódhat!Sikeres repcevetést!Fehér Tamás

Kwizda Agro