MENÜ

Hogyan alakult az agrárvállalkozók tavalyi éve, és mit várhatunk 2012-tõl?

Oldalszám:
2014.01.23.

 

A múlt évi kedvezõ folyamatok a kettõs könyvvitelt vezetõ mezõgazdasági vállalkozások 2011. évi várható eredmény alakulásában is visszatükrözõdnek, amelyet bizonyít az is, hogy az agrárvállalkozások adózás elõtti eredménye tavaly jelentõsen növekedett az elõzõ esztendõhöz képest – hangsúlyozta Szabó István, aki hozzátette, az idén január közepétõl induló 2011-es területalapú támogatások második részletének kifizetése is tovább erõsítette az agrárvállalkozók betétesi pozícióját. Az idei évre igen magas takarmányárakat prognosztizálnak, ami a szerencsésebb növénytermesztõknek továbbra is elõnyös, de a kedvezõtlenebb területeken gazdálkodóknál akár veszteségek is keletkezhetnek. Az viszont egyértelmûen megállapítható, hogy a magas takarmányárak erõsen befolyásolják az állattartók és az élelmiszeripar jövõbeni pénzügyi helyzetét, ami finanszírozási igény oldalon is megmutatkozhat. A kérdés az, hogy a magas takarmányárakat milyen mértékben tudják érvényesíteni a saját árazásukban.

Milyen egyéb tényezõ befolyásolja még az agrárvállalkozók pénzügyi helyzetét 2012-ben?

A takarmányárakon kívül az agrárvállalkozók pénzügyi helyzetére a fordított áfa bevezetése is hatással lehet. A termelési lánc elsõ szereplõinek a 2012. július 1-jén bevezetett fordított áfa likviditási gondot okozhat, mivel a termeléshez szükséges input anyagokért áfával növelt árat kell fizetniük, miközben a megtermelt árut nettó áron értékesítik, és így áfa-visszaigénylõ pozícióba kerülnek.

Számít-e a bank a finanszírozási igény növekedésére?

Betakarítási idõszakban természetesen a közraktári finanszírozás iránti igény emelkedésére számítunk. Emellett az OTP Bank az agrárvállalkozások beruházási kedvének növelése érdekében júliusban elindította az OTP Európa Vállalati Beruházási Hitelprogramot, mely jelentõs segítséget nyújthat a beruházások élénkítésében, valamint a jelenleg futó agrárpályázatoknál a projektek sikeres megvalósítását is elõsegítheti. A Hitelprogram keretében 100 milliárd forint hosszúlejáratú forrás áll a vállalkozások rendelkezésére. Egy vállalkozás 50 millió forinttól akár 4 milliárd forintig pályázhat beruházási hitelre. Jelentõs támogatást biztosíthat a vállalkozások számára a 40 mrd Ft keretösszegû állattartó telepek korszerûsítésére, valamint az 5 mrd Ft keretösszegû mezõgazdasági termékek értéknövelésére kiírt támogatási program is. Így a Hitelprogramnak és az említett pályázati lehetõségeknek köszönhetõen az elkövetkezõ 1–1,5 évben hitelezési aktivitás növekedésére számítunk.

Mindemellett kiegészült az állattartók részére biztosított kedvezményes kamatozású MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogramja is, így az már tenyészállat vásárlásra is felhasználható.