MENÜ

DEKALB repcehibridek: magukért beszélnek a tapasztalatok

Oldalszám: 49
2014.01.24.

DEKALB szántóföldi repcebemutatót szervezett a Monsanto Hungária Kft. Nagyszénáson és Iregszemcsén.

 

A gyakorlati bemutatóval egybekötött rendezvényen az érdeklõdõk a DEKALB repcenemesítés múltjáról, jelenérõl és jövõjérõl hallhattak Müller Gábor kísérleti koordinátortól. Major Zoltán, a cég marketing menedzsere „DEKALB a repce” címmel tartott elõadást. A cég munkatársai kiemelték: a csúcstechnológiájú DEKALB-hibridek olyan értékes tulajdonságokat hordoznak, mint a megbízhatóság, a kezelhetõség és a nagy teljesítmény. A DEKALB-hibridek évente átlagosan 3%-os termésnövekedést eredményeztek. Emellett fel vannak ruházva olyan jellemzõkkel, amelyek segítik a gazdákat abban, hogy a változatos adottságú termõhelyeken is kiváló termésszintet tudjanak elérni a fagykár, az aszály vagy a kiszámíthatatlan csapadékmennyiség ellenére.

 


 

 Iregszemcsén agrotech kísérleteket láthattak a termelõk. A megfigyelésekrõl Szabó Szilárd, a Monsanto Hungária Kft. fejlesztési vezetõje beszélt, aki kiemelte: A tõszám-vetésidõ kísérletek az egyes tõszámok és az adott vetésidõ kapcsolatát vizsgálják. A cég munkatársai augusztus végétõl szeptember közepéig négy idõpontban vetették el a növényeket 10 és 60 növény/m² közötti tõszámokkal. Azt elemzik, mennyire rugalmasak a hibridek, érdemes-e késõbb vetni azokat, és hogy melyik tõszámmal adják az egyes hibridek a legtöbb termést.A visszavágási kísérlet egészen újnak számít, nem is csoda, hogy a jelenlévõk nagy érdeklõdéssel hallgatták a megfigyeléseket. Nemcsak hazánkban, de a világon is csak elszórtan fogtak bele e kísérletekbe. A visszavágás azt jelenti, hogy eltávolítják a repce fõszárát. Ezt azért teszik, mert a termés 70%-át a másod- és harmadlagos elágazások adják, és ha eltávolítják a fõszárat, a növény kinevel még 3-4 mellékszárat, így a repce többet fog termelni. A kísérlet célja az, hogy a szakemberek megtudják, mennyit kompenzál a növény, vagyis hogy egy-egy ritkás állományt érdemes-e visszavágni. Ami már biztosan kiderült a megfigyelések során, az az, hogy a repcehibridek jól kompenzálnak, 2-3 erõs mellékágat nevelnek, nõ az elágazások száma. Biztos az is, hogy a visszavágással a növény magassága 30 százalékkal csökken, kevesebb lesz a zöldtömeg és könnyebbé válik a betakarítás. Az agrotechnikai kísérletek célja a hibridspecifikus ajánlások kialakítása. A Monsanto azon kevés cégek közé tartozik, amelyek magyarországi területeken végeznek kísérleteket azért, hogy a hibridek tulajdonságait a hazai klíma- és talajviszonyok között ismerhessék meg.

A stabil termõképesség meghatározó szempont azoknál, akik DEKALB-repcét választanak. Mindezt Temesvári Mihály, az 5+1 Kft. ügyvezetõje is igazolta, miközben bemutatta a Nagyszénáshoz közeli földeken a kft. és a Monsanto által felállított fajta- és hibridkísérleteket. A vezetõ elmondta: „Egy évtizede végzünk kísérleteket a Monsantóval. Évente hozzávetõleg 20 hibridet vetünk el. A tapasztalatokat mindig felhasználom, azok határozzák meg, hogy a következõ években mit fogunk használni. Ma a DK EXCELLIUM és a DK EXQUISITE hibridek az alapjai a termelésünknek.” Az igazgató az érdeklõdõk kérdésére válaszolta: „A DK EXCELLIUM-mal közel 6 tonnás volt a termésünk. Eddig egy versenytárs vetõmagja sem tudta felülmúlni a DK EXCELLIUM-ot.”A bemutató résztvevõi a Monsanto szakembereitõl megtudhatták: Európa-szerte 80 ezer kisparcellán végez kísérleteket a cég azért, hogy a gazdáknak a legjobb vetõmagokat adhassák. Hibridjeik több kiemelkedõ tulajdonságáról is szó esett a rendezvényeken. Elhangzott, hogy kiváló télállóságúak a DEKALB-hibridek. Szélsõséges körülmények között tesztelték a magokat, ahol a fagyok ugyan tizedelték az állományt, ám a kiváló kompenzációs képesség hatására alig volt terméskiesés.

 

A termelõk megtudhatták azt is, hogy a hibridek betegség-ellenálló képessége kiemelkedõ. A keresztesvirágúak „feketelábúságának” nevezett fómás megbetegedéssel szemben rezisztensek, „kipergés-ellenállóságuk pedig páratlan” – mint ahogy azt Temesvári Mihály is kiemelte. Vannak felmérések, amelyek azt igazolják, hogy hektáronként akár 250–300 kg mag is kipereghet. A veszteség 80–85%-a az érés közben pereg ki, a maradék 15–20% a betakarítás során vész kárba. A DEKALB repce hibridek kipergés-ellenállósága viszont megakadályozza a termésveszteséget. A szakemberek kiemelték: alacsonyabbak az új hibridek, optimális méretük hozzájárul a könnyû kezelhetõséghez és az ideális terméseredményhez. Átlagosan 20 tonna zöldtömeget állít elõ 1 hektár repce. Ebbõl 4–5 tonnát tesz ki a valódi termés. A DEKALB nemesítési iránya a hibridek zöldtömeg-termés arányának optimalizálását is célozzák. A termõképesség mellett az ideális zöldtömeg is fontos jellemzõje a cég hibridjeinek.A DEKALB-repcéket a termõföldön is láthatták a gazdálkodók. Ugyan a legtöbb jelenlévõ már jól ismerte a cég által kínált repcéket, mindannyian nagy érdeklõdéssel hallgatták a hasznos információkat. A megjelentek megtudhatták, hogy az impresszív megjelenésû DK EXCELLIUM hibrid a legnagyobb termésszintet megcélzó gazdaságok számára ideális választás. Ott, ahol a repcetermesztés állandó kontroll alatt van. A hibrid korai fejlõdése intenzív, így a tél viszontagságai kevésbé viselik meg. Emellett kipergés-ellenállósága is fontos tulajdonsága, és olajtartalma sem elhanyagolható.Az egészség bajnokának is nevezett DK EXQUISIDE középérésû. Magas termésszint jellemzi, mivel kiváló a télállósága, állománya egészséges, kompenzációs készsége és kipergés-ellenállósága is átlagon felüli. Olyan megbízható hibrid, amellyel biztos a jó termés.A DK EXPOWER a legkorábbi és egyik legalacsonyabb DEKALB-hibrid. Fejlõdési erélye jelentõs. Kiváló a kipergés-ellenállósága, ráadásul Phoma rezisztens. Mivel télálló, Kelet-európa egyik meghatározó repcéje lehet. Ugyan az alacsonyabb repcék közül való, mérete mégis optimális a nagy terméshez. Azoknak kiváló, akik igénylik a vetésidõ rugalmasságát – hangzott el.Gyengébb termesztési körülmények között a középérésû DK EXWILL lehet a jó választás. Termõképessége és olajtartalma a legjobbak között van. Mérete optimális, megdõlés nem tapasztalható nála. Éréscsoportjától eltérõen hamarabb kezdi meg és csak késõbb fejezi be a virágzást. Jól tolerálja a szélsõséges idõjárási viszonyokat, így megtermékenyülése nagyobb eséllyel történik meg.A legtöbbek számára ismerõsen csengõ EXOCET rezisztens a betegségekkel szemben és a kipergés-ellenállósága is kimagasló. Mivel a télállósága is jó, nagy termés érhetõ el vele. 2008-ban Lengyeltótiban 7,19 tonna termett 1 hektáron, ami csúcsteljesítmény!

 


 

 A középérésû DK IMAGINE CL CLEARFIELD gyomirtási technológiával lett felruházva. Ennek köszönhetõen a hibrid terméseredménye meghaladta az átlagot hazánkban végzett kísérletekben. Kiváló a kipergés-ellenállósága és télállósága, ráadásul a kompenzációs képessége is átlagon felüli. A CLEARFIELD-technológia rugalmas, hatékony, egyszerû és biztonságos gyomirtást jelent.Ha valaki alacsony termetû hibridrepcét keres, a kitûnõ betegség-ellenállósággal bíró DK SENSEI, a termésmester lehet az ideális a számára – tudták meg a termelõk.A fontos információkat felvonultató elõadásokat és hasznos gyakorlati bemutatót követõen a vendégek egy kellemes ebéd mellett összegezték a nap tanulságait. Egyben mindannyian egyetérthettek: a DEKALB repce hibridek nem okoznak csalódást, hiszen fel vannak vértezve a szélsõséges termésviszonyokkal szemben és mindig kiváló terméseredményt hoznak.

 

-an-