MENÜ

Az olasz malmok kedvencei

Oldalszám: 21
2014.01.24.

A vasvári székhelyû Karintia Kft. 1995 óta aktívan vesz részt Nyugat- és Közép-Európában a szántóföldi növénytermesztés termékeinek bel- és külkereskedelmében, valamint kiváló genetikájú fajtái révén a gazdák jó minõségû fémzárolt vetõmaggal történõ ellátásában.

 

 

Több kiváló probstdorfi kalászos és szójafaj, illetve fajta kizárólagos képviselõje, hiszen az ezredfordulótól az egyik legnagyobb – a több mint 40 éves múlttal rendelkezõ – svájci-ausztriai kereskedõház, az Agrarcommerz AG - Mauthner Csoport érdekeltségi körébe került, ami a stabil pénzügyi háttér mellett új lendületet adott a vetõmag- és a terménykereskedelmi tevékenységüknek is.A Karintia Kft. kiváló minõségû õszi és tavaszi vetõmagokat szaporít, dolgoz fel és forgalmaz, melyekkel jelen vannak az egész országban közvetlenül, illetve forgalmazóinkon keresztül. Saját fajtáikon kívül ajánlatukban szerepelnek a legjobb minõségû Magyarországon elismert repce, õszi és tavaszi árpa, kukorica, napraforgó és egyéb vetõmagok is. Földrajzi elhelyezkedésük lehetõvé teszi, hogy mind vasúton, mind közúton könnyen elérjék külföldi szomszédainkat, export tevékenységünk fõ iránya Ausztria, Szlovénia, Svájc, Szlovákia és Olaszország. A Karintia Kft. az egész ország területén vásárol terményeket (étkezési és takarmánybúzát, takarmánykukoricát, napraforgót, repcét, takarmányárpát stb.) belföldi partnerei (takarmánykeverõk, malmok) részére is.Fontos megemlíteni, hogy a kiemelkedõ terméshozam és -minõség eléréséhez széles körû mûtrágya- és növényvédõszer-kereskedelmet is bonyolít a cég.Szekszárdon, a Minerág Kft. által rendezett õszi kalászos fajtabemutatón beszélgettünk Asbóth Andrással, a cég vetõmag üzletág vezetõjével.

 

 
Asbóth András az új, prémium kategóriás Fulvio búza parcella elõtt,

mely fajta kiérdemelte az olasz malmok kedvencei címet

 

 Mi jellemzi a probstdorfi fajtákat?A probstdorfi nemesítõház fajtáira jellemzõ, hogy mind a nagyon intenzív termesztéstechnológia alkalmazásakor, mind visszafogottabb termelési célok esetén kiemelkedõ minõséget képesek produkálni. Intenzívebb körülmények közé leginkább ajánljuk a Fulvio, Peppino, Fridolin, Josef nevû fajtáinkat, míg a kevésbé intenzív körülmények között is nagyon megbízható hozamokat és minõségi paramétereket tudunk elérni a Josef, Dunai, Brutus fajtáinkkal. Az õszi kalászosok közül mindkét technológiához ajánljuk Cordula és Heike nevû õszi árpánkat, és a Polego nevû triticale fajtánkat. Auradur õszi durumfajtánk leginkább intenzív körülmények között terem kiemelkedõt.

 Az olasz malmok kedvencei jelzéssel illetik több fajtájukat is. Melyek ezek?A prémium kategóriás fajtaszortimentünk zászlóshajója a Fridolin nevû fajtánk. A szálkás, lazán tömött, hosszú kalászú prémium õszi búzának kitûnõ a télállósága. Magas növénymagasság és jó szárszilárdság jellemzi ezt a középérésû fajtát. Termõképessége meghaladja a standardok átlagát. A beltartalmi vizsgálatok alapján kiváló ezermagtömeggel és hektolitersúllyal rendelkezik. Rozsdabetegségekkel és fuzáriummal szemben kevésbé fogékony.Két új prémium kategóriás fajta került itt Szekszárdon bemutatásra: az egyik a kiváló termõképességû Fulvio, amely még szélsõségesen száraz években is nagyon jó eredményeket produkál. Mivel korai érésû fajta, kevésbé hajlamos a kényszerérésre, továbbá csapadékosabb idõjárási körülmények közt is a korai lekerülése miatt ideális választás. A beltartalmi vizsgálatok alapján kiemelkedõ ezermagtömeggel és hektolitersúllyal rendelkezik, valamint kiváló alveográfos eredmények (kimagasló fehérje- és sikéradatok) jellemzik.Szintén kimagasló hektolitertömeggel, valamint átlag feletti esésszám-stabilitással rendelkezõ, magas terméshozammal bíró prémiumkategóriás fajta a Peppino. Ugyancsak kiváló alveográfos eredmények (kitûnõ fehérje- és sikéradatok) jellemzik, kimagasló malomipari értékei miatt sütõipari felhasználásra kifejezetten ajánlott búzafajta.

 Nemcsak kalászosban, hanem már szójában és repcében is rendelkezik a Karintia saját fajtákkal.Igen, az elõzõ évek sikeres kalászos fajtaválasztásain felbuzdulva vágtunk bele saját szója és repce vetõmagok forgalmazásába. Nagy merészségre nem feltétlen volt szükség, hiszen az 5. éve Ausztria egyik vezetõ szójafajtájának, a Sigalianak és a valamivel hosszabb tenyészidejû Sinaranak a magyarországi képviseletét sikerült megszereznünk. Az oltóporból és egy szabadalmaztatott növekedést serkentõ anyagból álló kétkomponensû inokulátummal elõre bevont GMO-mentes Sigalia vetõmagnak nemcsak a kezdeti növekedése páratlan. Termésmennyiségét tekintve éréscsoportjában az MGSZH szerint is verhetetlen. Jövõ évtõl pedig reményeink szerint hosszabb tenyészidejû szójafajtákkal is jelentkezünk.Repcében 3 új probstdorfi fajtával vagyunk jelen a magyar piacon. Az ország egész területére ajánljuk a Jolly nevû fajtarepcénket, melynek jó stressztûrõ képessége mellett regenerálódó képessége és télállósága is kiváló, termõképessége meghaladja a 4 t/hektárt.Pergésre nem hajlamos, mely megkönnyíti a betakarítást. A Harry középérésû duplanullás szabad-elvirágzású fajtánkat jó adaptációs képesség és intenzív kezdeti fejlõdés jellemez. Az intenzív körülményeket meghálálja, a fajtakísérletekben a standardok átlagát magtermése 5,3%-kal, míg olajtartalma 4,9%-kal múlta felül.A Ricky középérésû duplanullás csoportba tartozó fajtánk habitusára jellemzõ a sok és erõteljes elágazás. A fajtakísérletekben a standardok átlagát magtermése 7,8%-kal, míg olajtartalma 6,7%-kal múlta felül. Termesztéstechnológiai tulajdonságai nagyon kedvezõek, az ország összes repcetermesztõ területére ajánljuk.A repce vetõmagjaink a legkeresettebb növényvédõ szerekkel együtt, nagyon kedvezõ áron, csomagban is megtalálhatóak lesznek a piacon. Részletekért forduljon értékesítõ kollégáinkhoz!

  

Tavaly az Agro Naplóban olvashattunk termelõi véleményt arról, hogy nagyon elégedettek a Karintia Kft. terménykereskedelmi szolgáltatásával.Hogyan tud könnyíteni a Karintia Kft. a termelõk terményértékesítési nehézségein, gondolok itt elsõsorban a prémium kategóriás fajtákra? – kérdeztük Bene Zoltánt, a Karintia Kft. vezetõjét.„Prémium minõségû, Pannon régióra nemesített vetõmagot értékesíteni és az ebbõl megtermett terményre prémium árat fizetõ piacot keresni.”Akár a filozófiánknak is tekinthetnénk ezt a mondatot. Az általunk forgalmazott PROBSTDORFI nemesítésû vetõmagok kellõen ismert és közkedvelt fajtának számítanak az olasz malmok körében. Az ok, hogy a PANNON régióra nemesített fajtáink genetikájukban hordozzák a magas minõségû fehérjetartalmat is, amirõl az elmúlt évek során a malmok is meggyõzõdtek. Több mint félszáz olasz malomnak értékesítünk, mindig megtalálva az adott fajtára a legmegfelelõbb vevõt.Több mint 10 éve az Európa-szerte ismert és elismert Mauthner-csoport tagjaként, tõkeerõs és a fizetési határidõket napra pontosan betartó vállalatként vagyunk ismertek a felénk értékesítõ egyre gyarapodó számú partnereink körében. A biztonságot tovább növeli, hogy cégünk Európa legnagyobb hitelbiztosítójával biztosítja be vevõi követeléseit. A Karintia Kft. saját szervezésû logisztikai hátterének segítségével szállítja el határidõre partnerei telephelyérõl a felé értékesített terményt.

 

g. a.