MENÜ

Tarlóhántás és alapmûvelés = Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátor

Oldalszám: 68
2014.01.24.

A következõkben egy tarlóhántásra és alapmûvelésre is alkalmas eszközrõl, a Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátorról lesz szó.

 

 

Elterjedt technológia a Güttler-hengerekkel kapcsolatban, hogy tarlóhántás után a talajt Güttler-hengerrel zárják le a nedvesség megõrzése érdekében. A Güttler most ezzel a szántóföldi kultivátorral nyújtja azt, amit eddig két gép összekapcsolásával vagy külön menetben lehetett elvégezni. Ismert és bevált megoldás a tárcsák és a Güttler-hengerek kapcsolt üzemeltetésével végezni a tarlóhántást. A Güttler PrimusPlus egy berendezésben ötvözi a tarlóhántó szántóföldi kultivátort és a lezáró hengert. Az alábbiakban nézzük meg, hogy hogyan is mûködik!Ezzel a nehéz kultivátorral 15 cm-tõl 33 cm mélységig dolgozhatunk attól függõen, hogy épp tarlóhántást vagy alapmûvelést végzünk. A kultivátor széles kapákkal rendelkezik, így a talajt teljes munkaszélességben átvágja, míg a kapák szögállása akkora, hogy éppen megfelelõ mértékben emeli a talajszelvényt az optimális átlazítás érdekében. Ennek megfelelõen a kapák nem mozgatnak feleslegesen földet, így energetikai szempontból elõnyös a gép vontatása. A kultivátorkapák mögött takaró tárcsák gondoskodnak a tarlómaradvány bekeverésérõl, illetve az egyenletes talajfelszínrõl. A gép legutolsó mûvelõeleme természetesen egy Güttler Simplex hengersor, ami felel az egyenletes, nagyobb rögöktõl mentes, megfelelõen tömör, zárt talajfelszínért. Ezzel a technológiával egy vékony rétegû, de a felszínen található talaj-szármaradvány keveréket kapunk. Ez az ún. mulcsréteg felel a talajnedvesség megõrzéséért, segít a gyomosodás megelõzésében és visszajuttatja a szerves anyagot a talajba, így növeli a talaj humusztartalmát is.

 

Amennyiben úgy dönt, hogy bármilyen Güttler talajmunkagépet vásárol, és azt elõre megrendeli, akkor elhatározását még százalékokban mérhetõ kedvezménnyel is támogatjuk.Az akció részleteirõl érdeklõdjön kollégánknál,Vörös Endrénél a +36-30/2369-503 telefonszámon!

Ne késlekedjen, hívja még ma!


 Páska Norbert agrármérnök-tanár

www.guttler.hu