MENÜ

Repcemagkereslet - vetõmagkínálat

Oldalszám: 33
2014.01.24.

Az õszi káposztarepce vetésterülete az elõzõ évekhez hasonlóan valamivel 250 ezer hektár felett alakult, termesztése évrõl évre dinamikus fejlõdést mutat hazánkban. Az elmúlt õsz csapadékmentes idõjárása, valamint a késõ téli komoly fagyok jelentõs pusztítást végeztek az állományokban. Így országosan 90–100 ezer hektárral kevesebb lesz a betakarítható terület. Az õszi aszály elsõsorban az alföldi területeket érintette, Csongrád és Bács-Kiskun megyékben az elvetett 25 ezer ha helyett termést csak 8 ezer hektárról várhatnak a termelõk. Szolnok megyében évek óta nõ a terület, de idén a 20 ezer ha helyett csak 6000 hektáron kellett a tavaszi munkálatokat megkezdeni. Talán arányaiban a borsodi gazdákat érte a legnagyobb kár, hiszen itt 25 ezer hektárból 22 ezer semmisült meg. A helyzet a dunántúli területeken lényegesen jobb, de a hagyományosan intenzíven termelõ baranyai gazdák is veszteséggel számolhatnak.

 

 


A tavasz sem volt kegyes a repcékhez, hiszen az aszályos idõjárás tovább folytatódott, ami megnehezítette a kijuttatott fejtrágya felvételét, ezért a bokrosodás is gyengébb lett.Mindezek elõrevetítik a felvásárlási árak emelkedését is, hiszen 130 ezer Ft körüli áron kötik le a termést.

ÉrtékmentésA sikeres és jövedelmezõ termesztést minden esetben az alkalmazott hibridek és fajták, valamint a termesztéstechnológiai elemek összhangja teremti meg. Az aszályos õsz és a hótakaró nélküli, fagyokkal terhelt tél után még fokozottabb odafigyelést igényel a megritkított állomány. A tavaszi munkák idõben történõ megkezdése elengedhetetlen a maximális termés eléréséhez. Nagyon fontos a fejtrágya kijuttatása és a korai növényvédelmi munkálatok megkezdése. Amennyiben kimarad a szárormányos elleni védekezés, az drasztikus terméscsökkenést eredményez, ugyanúgy, mint a repce más kártevõi ellen is elengedhetetlen a tavaszi okszerû permetezés.

Szegedi ajánlatA Gabonakutató által nemesített hibridek és fajták biztosítékot jelentenek a gazdáknak a maximális termésre és ezáltal a kiemelkedõ eredményességre. Repcéink nemcsak termésben, de az elengedhetetlen alkalmazkodó- és télálló képességben is a legjobbak között vannak. Ebben az évben talán még nagyobb jelentõsége van a jó regenerációnak, az aszálytûrésnek. Mindezen tulajdonságok ötvözõdnek a szegedi kínálatban.2012-ben is kiváló beltartalmi paraméterekkel is rendelkezõ hibrid és fajtarepcéket kínálunk. A hibridajánlatunk legsikeresebb és legelterjedtebb repcéje a Finesse, melyben tökéletesen kombinálódott a kiemelkedõ termés a gyors regenerálódó képességgel valamint a piac minden igényét kielégítõ stabilan magas olajtartalom. Az elmúlt év jelentette az igazi áttörést ennél a hibridnél, hiszen mind a kísérletekben, mind a nagyobb táblákon kiemelkedõ eredményt ért el. A KITE kísérleteiben a harmadik legjobb termést érte el, a termelõ partnereinknél nem volt ritka a 4,5 t feletti termés sem. Az a termelõ, aki intenzíven gazdálkodik és a maximális termés elérésére törekszik, bátran válassza a Finnesse-t.

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 Az elmúlt évben már bizonyított a Hycolor hibridrepcénk. Minden szempontból megfelel a hazai igényeknek, hiszen télálló képessége átlag feletti, glükozinolát tartalma stabilan alacsony az évjárattól függetlenül. Alkalmazkodóképessége miatt a kevésbé intenzív viszonyok között is megállja a helyét.

 


Nagyításhoz katt a képre

 

 
Fajtarepce kínálatunk mindenki által kedvelt és évek óta sikeresen termesztett fajtái – a GK Gabriella és a GK Helena – továbbra is elérhetõek a termelõk számára. Télálló és regenerálódó képességük kiváló, termésük intenzív gazdálkodás mellett meghaladja a 4 t/ha-t. A GK Helena ár-érték aránya a legkedvezõbb a hazai piacon.A Gabonakutató nagy hangsúlyt fektet a kiváló vetõmagminõségre, kizárólag saját területen történik a vetõmag elõállítása. A mag csávázásánál és kiszerelésénél a legmodernebb technológiát és csávázószereket alkalmazzuk, így biztosítva a stabil paramétereket. Vetõmagjaink nemcsak Magyarországon, de határainkon túl is keresettek, ezt bizonyítja, hogy 2011-ben Ukrajnában újabb hibridrepcéink kerültek minõsítésre. Ebben az évben egyre jelentõsebb az a mennyiség, amit a keleti piacokra szállítunk.

 Virágné Pintér Gabriella