MENÜ

Optimum® AQUAmax® kukorica hibridek

Oldalszám: 92
2014.01.24.

„Innováció a Pioneertól: Optimum® AQUAmax®”

 

2013-tól a magyar kukorica termesztõk részére is elérhetõ lesz a Pioneer világszinten egyedülálló újítása, az Optimum® AQUAmax®! Mitõl egyediek ezek a hibridek?

Az Optimum® AQUAmax® hibridek elõnye elsõsorban abban rejlik, hogy jelentõsen csökkentik a kiszámíthatatlan idõjárásból eredõ kockázatot. A szelekciójuk során szigorú követelményeknek kellett megfelelniük mind extrém száraz, mind csapadékos körülmények között. Az Optimum® AQUAmax® hibridek aszálytûrésben igazoltan verhetetlenek, miközben normál idõjárási viszonyok között is rekordtermést produkálnak!

 

 


 

 


Világszinten a kukorica területek közel 85%-át
súlytja különbözõ mértékû csapadékhiány, amely alapjaiban határozza meg az elérhetõ termésszintet. Az aszály okozta terméskiesést ma közel 13 milliárd USD-ra becsülik, így kijelenthetjük, hogy a világ bármely pontján, de kiváltképp Magyarországra igaz, hogy az elérhetõ kukorica mennyiségét befolyásoló legfõbb tényezõ a csapadék mennyisége.

Az elmúlt évek országos átlagai igen nagy szélsõségeket mutatnak: 4 t/ha termésátlagtól 8 t/ha-ig szóródtak az országos átlagok a csapadék mennyiségétõl és eloszlásától függõen. A piacon kapható különbözõ hibridek teljesítményét vizsgálva jelentõs különbségeket találunk az aszálytûrést illetõen. Egyértelmû, hogy mindenki olyan hibridet szeretne, ami 4 tonnás országos átlag esetén 6 tonna felett terem, ill. 8 tonnás átlagnál bõven 10 tonna felett produkál.

 

Az ilyen hibridnek egyrészt kiváló aszálytûrõnek kell lennie, másrészt rekordtermõnek a normál évjáratokban. Az Optimum® AQUAmax® hibridek pont ezt a biztonságot nyújtják a kukorica termelõknek!

 

A Pioneer már a hibridizáció kezdetétõl fogva jelentõs elõrelépést tudott felmutatni a stressztûrõképesség javítása érdekében. Már 1957-ben külön nemesítõ állomást épített ki és intenzív kutatásokat indított célzottan az aszálytûrõ hibridek nemesítésére. 2009 óta megduplázta az aszállyal kapcsolatos kutatásokra szánt erõforrásokat, Európában jelenleg 8 nemesítõi állomás kizárólag azzal a céllal mûködik, hogy kontrollált csapadékviszonyok mellett teszteli a legjobban teljesítõ hibrideket.

A Pioneer aszálytûrésben betöltött vezetõ szerepének egyértelmû bizonyítéka a 2007-es extrém száraz évben elért teljesítmény. Ebben az évben a Pioneer hibridek a hivatalos kísérletekben (MgSzH regisztráció, VSZT – GOSZ posztregisztráció) sorra az élen végeztek. Ekkor vált ismertté a kiválóan teljesítõ PR37N01, amely mára már Magyarország legnagyobb területen termesztett és legnépszerûbb hibridje.

Új mérföldkõhöz érkeztünk: a következõ szezontól a Pioneer bevezeti az Optimum® AQUAmax® hibrideket, melyeknél az aszálytûrés és rekord termõképesség egyaránt szigorú szelekciós szempont!

 

Mit is jelent az Optimum® AQUAmax® megjelölés?

Optimum® AQUAmax® megjelölést csak az alábbi szigorú követelmények teljesülése esetén kaphatja meg egy hibrid: 

- Csapadékhiányos, erõsen aszályos körülmények között 5%-os terméselõny a jelenleg legjobbnak ítélt hibridekkel szemben. 

- Normál csapadékellátottság mellett 3%-os terméselõny a jelenleg legjobbnak ítélt hibridekkel szemben. 

- A fenti követelményeket két egymást követõ évben egyaránt bizonyítani kell ahhoz, hogy megkapja a hibrid az Optimum® AQUAmax® minõsítést.

A jelenleg legjobbnak ítélt hibridek az adott éréscsoportban a Pioneer legjobban teljesítõ hibridjeit és a piacon meghatározó versenytárs hibrideket jelentik. Az Optimum® AQUAmax® hibridek azért is kivételesek, mert kiválogatásuk során nem csak egyes tulajdonságokra fókuszáltunk, hanem a hibrid teljes körû teljesítményére, beleértve a stressztûrõképességet, agronómiai tulajdonságokat, rekord termõképességet. A követelmény rendszerben az aszálytûrõ-képesség a hangsúlyosabb, mivel a szárazságnak van a legnagyobb termést limitáló hatása. Ha hozzávesszük még azt is, hogy aszályos években magasabb a termény ára, akkor még inkább elõtérbe kerülnek a jó stressztûrõ hibridek, mert az általuk realizálható plusz termés extra bevételt eredményez.

 

 


 

A következõ szezontól két Optimum® AQUAmax® hibridet kínálunk termelõinknek:

 

 


 

A P0216 hivatalos, regisztrációs eredménye jól szemlélteti az Optimum® AQUAmax® hibridek egyedülálló teljesítményét! Az ábrán a 2011-es MgSzH (ma NÉBIH) eredménye látható, még a második helyezett hibridet is közel egy tonnával múlta felül!

 

 


 

 

Az Optimum® AQUAmax® hibridek tehát bizonyítottan sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak a termesztõknek, mint az egyéb hagyományos hibridek, hiszen az idõjárásból eredõ kockázatot minimálisra csökkentik. Ezek a hibridek már elvetésre kerültek az idei kísérleteinkben, látogasson el bemutatóinkra, ahol további hasznos információkat kaphat az új Optimum® AQUAmax®-ról !

 

Fábián László

Kukorica termékmenedzser, Kelet-Európa